Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη σκέψη, αλλά και πρόκληση για περαιτέρω δράση το γεγονός ότι το νοσοκομείο της Αθήνας Αλεξάνδρα εισπράττει 15 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από τις κλινικές μελέτες για τη δημιουργία νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, οι οποίες διενεργούνται στο ίδρυμα, τη στιγμή κατά την οποία ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2016 δεν υπερβαίνει τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη του ιδρύματος προς τρίτους αγγίζουν σήμερα τα 24 εκατ. ευρώ!
Μάλιστα, να σκεφθεί κανείς ότι το νοσοκομείο Αλεξάνδρα δεν βρίσκεται καν στην πρώτη πεντάδα των ιδρυμάτων αρμοδιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, στα οποία διενεργούνται οι περισσότερες κλινικές μελέτες…
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, την πρώτη πεντάδα των νοσοκομείων με τις περισσότερες διενεργούμενες κλινικές μελέτες αποτελούν κατά σειρά το Λαϊκό , ο Ευαγγελισμός , το Ιπποκράτειο , το Γενικό Κρατικό Αθήνας και το Σωτηρία .
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τα οποία έδωσε την Παρασκευή 18 Μαρτίου στη δημοσιότητα ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Αττικής, Αγγελος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 2ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛΕΦΙ), στα νοσοκομεία της εν λόγω ΥΠΕ διενεργήθηκαν το 2010 όχι περισσότερες από 225 κλινικές μελέτες, όσες ακριβώς διενεργήθηκαν επίσης το 2011, αλλά το 2013 οι κλινικές μελέτες στην 1η ΥΠΕ Αττικής έφθασαν τις 409.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Αγγελος Παπαδόπουλος στο 2ο συνέδριο της ΕΛΕΦΙ, η 1η ΥΠΕ Αττικής έχει εισπράξει από το 2010 περίπου 5 εκατ. ευρώ από τις κλινικές μελέτες, έχει αποδώσει 1,8 εκατ. ευρώ κατ’ έτος στο Δημόσιο, καθώς και 3 εκατ. ευρώ για το 2015 σε ερευνητές, ενώ έχει αποδώσει επίσης για το 2015 περίπου 600.000 ευρώ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ αρμοδιότητάς της, όλα για κλινικές μελέτες. Ο Αγγελος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε επίσης στο ίδιο συνέδριο ότι η 1η ΥΠΕ Αττικής αναμένεται να δώσει προς ελεύθερη χρήση από τους ασθενείς μία βάση δεδομένων για τις διενεργούμενες κλινικές μελέτες με τα πλήρη στοιχεία για αυτές, ενώ έχει ήδη ζητήσει γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να διασφαλίζεται απολύτως ότι δεν θα παραβιάζονται τέτοιου είδους στοιχεία από τη βάση δεδομένων.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, καθηγητής Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Πνευματικός, ανέφερε στο ίδιο συνέδριο της ΕΛΕΦΙ ότι η Επιτροπή ενέκρινε τη διενέργεια 126 κλινικών μελετών και την τροποποίηση 505 κλινικών μελετών για το 2014, ενώ και οι δύο ως άνω δείκτες ήταν αυξημένοι κατά 20% για το 2015!
ΤΗΝ ΕΥΧΗ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για την ανάδειξη των κλινικών μελετών σε μέγιστη προτεραιότητα για το ελληνικό σύστημα Υγείας μετέφερε στο 2ο συνέδριο της ΕΛΕΦΙ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Σπύρος Φιλιώτης (φωτό), ο οποίος παρατήρησε με ιδιαίτερο νόημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν 30 δισ. ευρώ κατ’ έτος στις χώρες της Ευρώπης από τις κλινικές μελέτες, με τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες να συνεισφέρουν σε αυτό περίπου 15 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η χώρα μας, με το 2,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, καρπούται μόλις το 2 τοις χιλίοις από τις κλινικές μελέτες… . Ο Σπύρος Φιλιώτης ανέφερε, ακόμα, ότι οι κλινικές μελέτες κάνουν πολύ καλό και στην οικονομία και στο σύστημα Υγείας, και μάλιστα μέσα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον .
Για την ανάγκη να εξασφαλισθεί η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στις κλινικές μελέτες έκανε μεταξύ άλλων λόγο στον χαιρετισμό της στο συνέδριο η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου συνεδρίου της ΕΛΕΦΙ, Ιωάννα Κούκλη, ενώ η πρόεδρος της Εταιρείας, Κατερίνα Παπαθωμά, ανέφερε μεταξύ άλλων στον δικό της χαιρετισμό ότι η μεγάλη μας φιλοδοξία είναι να καταστήσουμε την ΕΛΕΦΙ ως το πιο σημαντικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς της φαρμακευτικής ιατρικής .
ΕΠΕΝΔΥΣΗ 25/03/2016