Το ευρωπαϊκό δίκτυο για την Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας (EUnetHTA) θα καλέσει τις φαρμακευτικές στα μέσα του 2016 για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαλόγων για την αξιολόγηση της νέας τεχνολογίας, δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος του G-BA.
Ο στόχος είναι να πραγματοποιήσει πέντε διαδικασίες το 2016, και μέχρι 10 από το 2017, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος φαρμάκων Τόμας Μίλερ την Παρασκευή σε μια διάσκεψη για HTA για τα φάρμακα του καρκίνου που διοργάνωσε η Γερμανική Εταιρία Αιματολογίας και Ογκολογίας με την Roche και την Pierre Fabre στο Βερολίνο.
Το G-BA είναι συν-επικεφαλής με τον γαλλικό οργανισμό ΗΤΑ υπό την EUnetHTA στην κοινή δράση 3, η οποία ξεκίνησε το 2016.
Η διαδικασία έγκαιρου διαλόγου θα είναι δωρεάν για τα δύο πρώτα έτη, χάρη στη χρηματοδότηση από η Επιτροπή της ΕΕ, αλλά θα υπάρξει ένα τέλος από το 2018, που καταβάλλεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), είπε ο Mueller. Η ΕΜΑ θα συμμετάσχει στις αρχές του διαλόγου, είπε.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η διαδικασία θα είναι έτοιμη να γίνει πρότυπο το 2018, δεδομένου ότι έχει χρηματοδοτήσει μέσω των δύο κοινών δράσεων από το 2010, είπε ο Mueller. «Πρέπει πραγματικά να μην υπάρξει τρίτη κοινή δράση και έτσι αυτή είναι μια εξαίρεση. Η Επιτροπή δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν θα χρηματοδοτήσει τη δράση πια», είπε. Από το 2020, η Επιτροπή αναμένει ότι μια μόνιμη δομή θα πραγματοποιεί 50-100 έγκαιρους διαλόγους ετησίως, χρηματοδοτούμενους από τέλη και δραστηριοποιούμενους εκτός της EUnetHTA. Ωστόσο, ο Mueller είπε ότι δεν ήταν ακόμη γνωστό τι είδους δομή θα δημιουργηθεί ούτε πώς.
Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας μόνιμης επιτροπής, η οποία θα είναι σε θέση να συντονίσει το έργο αποτελεσματικά και να δημιουργήσει εξειδίκευση, με όλες τις χώρες να εμπιστεύονται την ποιότητα των εργασιών που παρέχονται, είπε ο Mueller. Η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά τις αρχές του έγκαιρου διαλόγου, επειδή βοηθά να δίνονται στις φαρμακευτικές σαφείς συμβουλές για το πώς να σχεδιάσουν κλινικές μελέτες, τόσο για την έγκριση όσο και για σκοπούς αξιολόγησης της τεχνολογίας. Οι φορείς ΗΤΑ θεωρούν ότι οι τρέχουσες επιστημονικές συμβουλές του EMA – κατά την οποία ορισμένοι φορείς ΗΤΑ όπως το G-BA, το NICE και το HAS – δεν είναι δομημένες, ώστε να παρέχουν ένα κατάλληλο επίπεδο συντονισμού.