“Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία” για την προμήθεια φαρμάκων για την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Φαρμακοβιομηχανία. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) προχώρησε σε δηλώσεις, εν μέσω αναφορών ότι απειλείται ο εφοδιασμός με φάρμακα στην Ελλάδα, με αφορμή το capital control.
Eκπρόσωπος της EFPIA δήλωσε: “Εξετάζουμε τη θέση μας μετά το δημοψήφισμα. Είμαστε σε διάλογο με τα κόμματα και παραμένουμε προσηλωμένοι στον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς – τονίζουμε ότι δεν έχουμε καμία καταληκτική ημερομηνία».
Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), μέλος της EFPIA δήλωσε ότι “δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία” για προμήθεια φαρμάκων. Εκπρόσωπος του ΣΦΕΕ δήλωσε ότι εργάζεται «πολύ στενά» με τις κρατικές αρχές να ωα διασφαλίσουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού συνεχίζει να λειτουργεί. Ο ΣΦΕΕ έχει ζητήσει από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών τη εξαίρεση από τον έλεγχο κεφαλαίων, προσθέτοντας ότι μια ειδική επιτροπή έχει συσταθεί για την επίβλεψη αυτή.
Έχει επίσης ζητηθεί από τις τράπεζες να δέχονται καταθέσεις επιταγών για αγορές φαρμάκων και να επιτρέπεται το web banking για τις πληρωμές αυτές.
Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η προμήθεια των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ήδη υπό πίεση, καθώς οι αυτόματες ταμειακές μηχανές έχουν ξεμείνει από χρήματα.
Η φαρμακοποιός Μαρία Παπαδοπούλου, είπε στην ιστοσελίδα του Guardian στα τέλη της περασμένης εβδομάδας: «Έχουμε ελλείψεις. Έχουμε ξεμείνει από θυροξίνη (θεραπεία του θυρεοειδούς) και αν τα πράγματα αλλάξουν δραματικά θα έχουμε πολλές περισσότερες ελλείψεις την επόμενη εβδομάδα “. Ανώτερος τραπεζίτης αναφέρθηκε από το BBC ως το Σάββατο λέγοντας ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων οδηγούν σε χρόνιες ελλείψεις φαρμάκων, τροφίμων, ζωτικής σημασίας πρώτων υλών και άλλων σημαντικών αγαθών. Η κοινωνιολόγος Αλίκη Μουρίκη είπε στην εφημερίδα Guardian το Σάββατο: «Ανησυχώ αν τα πράγματα πάνε στραβά, θα εμφανιστούν περισσότερες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, θα δούμε καταστάσεις όπου πρωτόγονα ένστικτα έρχονται στο προσκήνιο.” Αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε στην εφημερίδα Daily Telegraph την Κυριακή: «Ευτυχώς έχουμε αποθέματα πετρελαίου εξι μηνών και τέσσερις μήνες αποθέματα φαρμακευτικών προϊόντων. ”
Η έκθεση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το απόθεμα που αναφέρεται o Βαρουφάκης, ή ποια φάρμακα περιέχει. Ο Βαρουφάκης παραιτήθηκε τη Δευτέρα μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα. Σε ένα μήνυμα στο blog του, είπε ότι η παραίτησή του θα μπορούσε να βοηθήσει να φέρει τις διαπραγματεύσεις σε ολοκλήρωση. “Θα ενδυθώ την απέχθεια των πιστωτών με υπερηφάνεια», είπε στο blog.

APM Health Europe News – www.apmhealtheurope.com