Η Γαλλία πιστεύει ότι χρειάζεται διεθνής πίεση για να μειωθούν οι τιμές των δαπανηρών, καινοτόμων φαρμάκων, δήλωσε η υπουργός υγείας Marisol Touraine.
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Λυών, ο πρόεδρος Hollande αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση για το «θέμα των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων» στην ογκολογία και άλλους θεραπευτικούς τομείς.
Θέλει το ζήτημα να θιγεί “με αντικειμενικό τρόπο,” αναφέρει το APM σύμφωνα με πηγές κοντά στον πρόεδρο.
Πρόκειται να αποκαλύψει τα σχέδια για τις τιμές των φαρμάκων κατά τη συνεδρίαση του G7 στην Ιαπωνία στα τέλη Μαΐου.

Ερωτηθείς την Τρίτη το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό RMC και στις ειδήσεις του καναλιού BFM TV, η Touraine τόνισε ότι “νέα φάρμακα έρχονται ως οι καλύτερες θεραπείες, και μερικές φορές μπορούν να θεραπεύσουν – όπως η περίπτωση με το φάρμακο για τη θεραπεία της ηπατίτιδας c – αλλά έρχονται σε τιμές που δεν είναι βιώσιμες – επαναλαμβάνω, δεν είναι βιώσιμες – για οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου.
Αν και αναγνωρίζει ότι είναι «φυσιολογικό» οι φαρμακευτικές να ζητούν «απόδοση της επένδυσης», ελπίζει η διαδικασία που κινεί ο πρόεδρος Ολάντ να επιτρέψει «τον καθορισμό μιας διαδικασίας για να δούμε πώς, μαζί, μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στις τιμές των φαρμάκων». “Επί του παρόντος, κάθε χώρα διαπραγματεύεται μόνη της (…), και δεν μπορούμε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες μεταξύ μας,” είπε η υπουργός. Κάλεσε για “συνεργασία μεταξύ των χωρών”, χωρίς να υπάρξει επέκταση σε επίπεδο «παγκόσμιας συνεργασίας”.
“Όταν το φάρμακο για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C έφτασε, είχα παραπέμψει το θέμα στους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Τους είχα πει:« Δεν μπορεί να σταθεί μόνη της, κάθε χώρα μεμονωμένα». Τίποτα δεν έγινε με αυτήν την πρωτοβουλία. “Τα μέτρα μπορούν να ληφθούν μόνο σε εθνικό επίπεδο, και έχω ενεργήσει. Στη νομοθεσία, έχω εισάγει ένα ρυθμιστικό μηχανισμό έτσι ώστε όσο ανεβαίνουν οι δαπάνες, τόσο μικραίνει το κέρδος των φαρμακευτικών. Είπα, δεν θα αφιερώσουμε χρήματα πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό “, πρόσθεσε, σχετικά με το θέμα του μηχανισμού γνωστού ως « ρυθμό W “. “Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι καν προς το συμφέρον τους να διατηρούν τιμές που είναι απρόσιτες.
Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε μια μέση λύση. Σε κάθε περίπτωση, κάνω ό, τι είναι δυνατόν να γίνει.
Η Γαλλία διαπραγματεύτηκε την τιμή του φαρμάκου για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C πολύ σκληρά.
Το φάρμακο είναι ακόμα πολύ ακριβό στη Γαλλία, αν και είναι λιγότερο ακριβό εδώ σε σύγκριση με άλλες χώρες, “είπε.
Τον Δεκέμβριο του 2015, ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής οικονομικής επιτροπής για τα προϊόντα υγείας (CEPS), Dominique Giorgi, προειδοποίησε ότι οι τιμές των φαρμάκων στην αγορά για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C (HCV), αρχής γενομένης με εκείνα από την Gilead, Sovaldi (sofosbuvir) και Harvoni (sofosbuvir + ledipasvir) θα πέσουν όταν φτάσουν τα νέα ανταγωνιστικά προϊόντα ανταγωνιστή, και συγκεκριμένα τα φάρμακα που αναπτύσσονται από τη Merck & Co.