ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η Demo κατάφερε να διατηρήσει τα οικονομικά της μεγέθη και να αναπτυχθεί, ενισχύοντας την παρουσία της τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά Δημήτρης Δέμος Αντιπρόεδρος της Demo ΑΒΕΕ.

Πετύχαμε ανάπτυξη μέσα στην κρίση

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να επενδύει στο μέλλον του κλάδου, επισημαίνει ο Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της Demo, και προσθέτει ότι μόνο μέσω σοβαρών μεταρρυθμίσεων για ουσιαστικό εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και συλλογική προσπάθεια για μια γενναία εθνική πολιτική φαρμάκου θα καταφέρει ο κλάδος να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες.

Παράλληλα ο Δ. Δέμος μιλά για το μυστικό της επιτυχίας της Demo, που κατάφερε μια αξιόλογη αναπτυξιακή πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας της Demo, που κατάφερε μέσα στην κρίση όχι μόνο να μην επηρεαστεί δυσμενώς, αλλά και να αναπτυχθεί;

Πράγματι, εν μέσω κρίσης η Demo κατάφερε να διατηρήσει τα οικονομικά της μεγέθη και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, ενισχύοντας την παρουσία της τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Τη χρονιά που πέρασε, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην οικονομία της χώρας και μάλιστα ξεπεράσαμε τις προσδοκίες με τον κύκλο εργασιών μας να προσεγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ. Η σταθερά ανοδική πορεία της Demo είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας πολλών ετών, συνεχών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις και καινοτομία, καθώς και της στρατηγικής στροφής που έκανε η εταιρεία προς το εξωτερικό, πολύ πριν αρχίσει η κρίση. Φυσικά, στην επιτυχία της Demo μεγάλη είναι και η συμβολή όλων των εργαζομένων της στους οποίους η εταιρεία επενδύει συστηματικά. Αξίζει να σημειώσω ότι τη χρονιά που μας πέρασε η εταιρεία προσέλαβε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εργαζομένων και σήμερα, σε εργοστάσιο και γραφεία, ξεπερνάμε τα 750 άτομα.

Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Demo Πώς διασφαλίζονται τα υψηλό Standards στην παραγωγική διαδικασία;

Η Demo έχει θέσει ως θεμελιώδη στόχο, ήδη από την ίδρυσή της την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς. Ο στόχος αυτός έγινε μάλιστα ζωτικής σημασίας από τη στιγμή που η εταιρεία στράφηκε προς τις αγορές του εξωτερικού. Καθοριστικό ρόλο παίζει το πρωτοπόρο για την Ελλάδα τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας το οποίο καθορίζει όλες τις λεπτομερείς διαδικασίες που επιτρέπουν στην Demo να περνάει με επιτυχία τα δύσκολα τεστ εγκρίσεων για την άδεια κυκλοφορίας των σκευασμάτων της σε νέες χώρες του εξωτερικού. Επίσης στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού για τη διασφάλιση των υψηλότερων standards παραγωγής το 2005 δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου στην Ελλάδα.

Στόχος είναι η προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών υψηλης ποιότητας στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς. Η εταιρεία έχει πετύχει να εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 52 χώρες, ενώ την ίδια περίοδο κατασκευάστηκε και το τρίτο εργοστάσιο παραγωγής της εταιρείας επεκτείνοντας τις εργοστασιακές μας εγκαταστάσεις οι οποίες σήμερα είναι οι μεγαλύτερες στη ΝΑ Ευρώπη.

Ποια είναι η δραστηριοποίηση της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού; Ποιος είναι ο σχεδιασμός της για το μέλλον;

Η Demo τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά και από το 2005 αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα φαρμακευτικών προϊόντων της Ελλάδας. Διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων στο εξωτερικό και έχει πετύχει να εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 52 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Ωκεανία, Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή. Από τα τέλη του 2013 λειτουργεί η θυγατρική Demo Pharmaceuticals GmbH στο Μόναχο της Γερμανίας και το υποκατάστημα της εταιρείας στην Κίνα. Χαρακτηριστικό της εξαγωγικής δύναμης της εταιρείας είναι πως ο κύκλος πωλήσεων των προϊόντων της στο εξωτερικό έφτασε το 2015 τα 38,5 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά το μέλλον, η Demo παραμένει πιστή στους στρατηγικούς της στόχους για επέκταση στη διεθνή αγορά και είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων σε χώρες που έχει ήδη παρουσία. Συγκεκριμένα, για την επόμενη τριετία βασικός στόχος της Demo αποτελεί να είναι ενεργή σε πάνω από 75 χώρες και να διαθέτει υποκαταστήματα σε τουλάχιστον 7 κράτη.

Ποια είναι η κατάσταση για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ποιες προοπτικές διαφαίνονται για το μέλλον;

Τον τελευταίο καιρό η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ζει μια κατάσταση πρωτοφανούς προσπάθειας υποβάθμισης από τους δανειστές χωρίς αντίστοιχα να υπάρχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης από την ελληνική κυβέρνηση. Η πίεση που έχει ασκηθεί σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι τουλάχιστον ασύμμετρη σε σχέση με την πραγματική συμμετοχή της στην φαρμακευτική δαπάνη, ενώ η επιβολή του clawback και στη νοσοκομείακή δαπάνη αποτελεί ακόμη ένα άδικο και παράλογο μέτρο. Αν και όπως έχει επισημάνει πολλές φορές η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η δραματική μείωση της τιμής των ελληνικών φαρμάκων θα πλήξει ανεπανόρθωτα την εγχώρια παραγωγή, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο απτό αντίβαρο από την πλευρά της πολιτείας. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να επενδύει στο μέλλον του κλάδου, χρειάζεται όμως και την υποστήριξη της πολιτείας ώστε οι πολύ υψηλοί στόχοι που έχει θέσει να γίνουν πραγματικότητα, προς όφελος των ασθενών, των ασφαλισμένων και γενικότερα της κοινωνίας. Μόνο μέσω σοβαρών μεταρρυθμίσεων για ουσιαστικό εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και συλλογική προσπάθεια για μια γενναία εθνική πολιτική φαρμάκου θα καταφέρει ο κλάδος να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

REAL NEWS_REAL HEALTH  03/04/2016