Η μείωση των δαπανών περίθαλψης που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και τα μέτρα αντιμετώπισης της κακοδιαχείρισης θα συζητηθούν σήμερα από τους εκπροσώπους τριών φορέων υγείας της χώρας με τους εκπροσώπους της Τρόικας, σε συνάντηση που θα έχουν το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Επικεφαλής του ελληνικού τεχνοκρατικού κλιμακίου, έχει τεθεί η πρόεδρος του ΕΟΦ καθηγήτρια Αικατερίνη Αντωνίου, η οποία θα συνοδεύεται από τους κ.κ. Δημήτρη Κοντό πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και Αναστάσιο Τάγαρη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ.

Άγνωστο παραμένει όμως αν τελικά η συνάντηση από πλευράς Θεσμών θα γίνει με τεχνοκρατικό κλιμάκιο ή με τους εκπροσώπους Nicolo Giamaroli του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Rasmus Rüffer της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ECB), Declan Costelo της Κομισιόν, καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Delia Velkulesku αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα κάποια στιγμή στη διάρκεια της ημέρας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών διερευνούν από τις συναντήσεις τους την εφαρμογή ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι Οκτώβριο, ώστε με βάση την εφαρμογή των μέτρων αυτών να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα πρώτα χρήματα από το υπό συζήτηση νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “www.healthmag.gr”, το ελληνικό κλιμάκιο θα ενημερώσει με εισηγήσεις σύντομες και περιεκτικές, για τα θέματα δαπανών του συστήματος Υγείας της χώρας. Και καθώς η αρχική σκέψη από πλευράς υπουργείου Υγείας είναι να περιοριστούν οι συζητήσεις στα απολύτως απαραίτητα, παράγοντες της αγοράς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση αύριο Παρασκευή, κάτι που θα εξαρτηθεί από την ικανοποιητική ή όχι, έκβαση των σημερινών συζητήσεων.

Κεντρικό ζήτημα αποτελεί ο ΕΟΠΥΥ τόσο σε ότι αφορά τους ελέγχους της κατανάλωσης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, όσο και των επιστροφών σε αυτόν από τους προμηθευτές του ιδιωτικού τομέα (φαρμακευτικές, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές), μέσω των rebate και clawback. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα αναφερθεί στα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται για τον έλεγχο των διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ σε ότι αφορά τις επιστροφές των rebate και clawback θα σταθεί στους συμψηφισμούς που έχουν γίνει, έναντι της πληρωμής των προμηθευτών του Οργανισμού για προϊόντα και υπηρεσίες.

Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση από το επικείμενο δάνειο των 86 δισ. ευρώ, η υποχρέωση της χώρας περιλαμβάνει αύξηση της χρήσης γενοσήμων και ταυτόχρονα μείωση της τιμής στο 32,5% του πρωτοτύπου τους, έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης, καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων ύστερα από αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα ρίξει τις τιμές με στόχο την εξοικονόμηση 3 εκ. ευρώ το μήνα (κάτι που αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο) κλπ.

Δείτε εδώ προηγούμενο ρεπορτάζ.

www.healthmag.gr