ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ Φωτιά έχουν πάρει τα κομπιουτεράκια στις μεγάλες βρετανικές φαρμακευτικές βιομηχανίες, καθώς το Brexit διαμορφώνει νέα δεδομένα για την αγορά φαρμάκου, η οποία αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της βρετανικής οικονομίας, όπως αναφέρει το iatronet.gr.

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες της Γηραιάς Αλβιώνας απασχολούν πάνω από 70.000 εργαζόμενους, συμβάλλοντας με πάνω από 9 δισ. λίρες στο βρετανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ). To Brexit μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία γενικότερα και ειδικότερα στη λειτουργία των εν λόγω εταιριών. Οι εταιρίες GlaxoSmithKline και AstraZeneca θεωρούνται παγκόσμιοι κολοσσοί, καταλαμβάνοντας αντίστοιχα τις δύο πρώτες θέσεις στη Βρετανία και την έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα διεθνώς. Ισχυρή παρουσία στη Μεγάλη Βρετανία έχουν και ξένες εταιρίες, όπως η Pfizer, η Novartis και η Hoffmann La Roche, Σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι υπεύθυνος για την κεντρική διαδικασία έγκρισης των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο εν λόγω Οργανισμός, μάλιστα, εδρεύει στο Λονδίνο! Η Βρετανία έχει και δικό της εγκριτικό οργανισμό για τα φάρμακα, ο οποίος είναι γνωστός ως Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας. Με δεδομένη την αβεβαιότητα που προκαλείται από το Brexit, ενδέχεται να υπάρξει επίπτωση στην έγκριση μίας σειράς σκευασμάτων βρετανικών εταιριών, ενώ η χώρα αναμένεται να χάσει την προνομιούχο θέση που έχει σήμερα στην εγκριτική διαδικασία. Στον αντίποδα, το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το Brexit θα βάλει σε κίνδυνο 8,5 δισ. λίρες, οι οποίες επενδύονται ετησίως στην επιστήμη. Προβληματισμός επικρατεί, επίσης, για το εάν θα έχει η Βρετανία πλέον πρόσβαση στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων για τις κλινικές μελέτες.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η GlaxoSmithKline έχει δυναμική παρουσία στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 70 και δραστηριοποιείται σε τρεις κύριους τομείς: τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα εμβόλια και τα καταναλωτικά προϊόντα υγείας. Στον κλάδο των φαρμακευτικών προϊόντων, κυκλοφορεί περισσότερα από 50 καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση μιας σειράς σοβαρών και χρόνιων νοσημάτων, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το Άσθμα, ο ιός HIV, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και άλλα. Διαθέτει, επίσης, στην ελληνική αγορά ένα ορφανό φάρμακο για την αντιμετώπιση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης. Η AstraZeneca Ελλάδας επενδύει εδώ και πάνω από 20 χρόνια στην ελληνική οικονομία και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε Έλληνες επαγγελματίες σε όλη τη χώρα. Στο διάστημα αυτό έχει εισάγει 43 καινοτόμα φάρμακα, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης φαρμακευτικής αντιμετώπισης ορισμένων σοβαρών παθήσεων, προς όφελος των Ελλήνων ασθενών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ  25/06/2016