Οσμή σκανδάλου για κατάχρηση ΕΣΠΑ και πλαστές γνωμοδοτήσεις τιμών
ΕΚΡΗΞΗ στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να αποτελέσει το θέμα του ΕΚΑΠΤΥ (Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία), το οποίο ενδέχεται να εξελιχθεί σε σκάνδαλο μεγατόνων μετά από βαρύτατες καταγγελίες οι οποίες πήραν το δρόμο της Δικαιοσύνης για παράνομες και ζημιογόνες για το Δημόσιο ενέργειες, εις γνώσιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Όλα ξεκίνησαν με πληρωμένες στον Τύπο καταχωρίσεις ανακοινώσεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΕΚΑΠΤΥ, Χάρη Παπαδάκη. Οι καταχωρίσεις αυτές αναφέρονται σε μηνυτή ρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ. Παπαδάκης. Ο ίδιος καταγγέλλει την πρόεδρο του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ότι με την παρότρυνση της πρώτης και με την ανοχή του δεύτερου, πιεζόταν να δεχθεί, να συνεργήσει και να συγκαλύψει έκνομες ενέργειες, από κατάχρηση κονδυλίων ΕΣΠΑ, χορήγηση ατεκμηρίωτων και πλαστών γνωμοδοτήσεων για τιμές ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αλλά και έκδοση πλαστών και παραποιημένων πιστοποιητικών προς τουρκικές εταιρίες. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΑΠΤΥ, ο οποίος παύθηκε πρόσφατα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει ότι απέστειλε στον υπουργό Υγείας πολλές επιστολές στις οποίες υποστήριζε ότι ασκήθηκε βία πάνω του, με σκοπό τη συγκάλυψη αυτών των σκανδάλων. Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ήδη διερευνά πλήθος φακέλων από τον Απολογισμό 2015 του ΕΚΑΠΤΥ, ενώ έχει αποστείλει αίτημα συνδρομής προς το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να του διαβιβαστούν σχετικά με το Κέντρο στοιχεία από Τουρκία, Λίβανο και Καναδά.

Ζητούν απαντήσεις

Το θέμα πάντως πήγε στη Βουλή, με τους βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου και Κώστα Μπαργιώτα να ζητούν απαντήσεις, αλλά και να συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο θέμα στην Εξεταστική για την Υγεία. Οι βουλευτές μάλιστα αφήνουν αιχμές για τον μη προγραμματισμό συνεδρίασης της Εξεταστικής για την Υγεία την τρέχουσα εβδομάδα. Δήλωση για το θέμα έκανε και ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. αναφέροντας πως αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Οι υπουργοί Υγείας, κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, σε κοινή τους δήλωση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρουν ότι ο Χάρης Παπαδάκης επέδειξε ανικανότητα ως προς τη διοικητική διαχείριση των θεμάτων, παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας του είχε δώσει εντολή να παραπέμπει στη Δικαιοσύνη όλες τις γκρίζες υποθέσεις, οι οποίες έπεφταν στην αντίληψη του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 17/10/2017