Τριτοκοσμικές καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε αυτά, βλέποντας το black out να έρχεται, από τις πολιτικές που έχουν ασκηθεί την τελευταία πενταετία.

Με τις μηδενικές προσλήψεις και τη σταδιακή συρρίκνωση των λειτουργικών δαπανών (άνω του 60%), τα προβλήματα ημέρα με την ημέρα οξύνονται και οδηγούνται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι εξαιτίας των ασφυκτικών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, τα Νοσοκομεία δεν επιχορηγήθηκαν με τα αντίστοιχα δωδεκατημόρια των οκτώ μηνών που παρήλθαν, της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης.

Στον Προϋπολογισμό του 2015 προβλέπεται χρηματοδότηση 1,3 δις ευρώ, μειωμένη σε σχέση με το 2014 κατά 230 εκ. ευρώ στο οποίο εξοφλήθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Κατά τους πρώτους 7 μήνες του έτους, τα Νοσοκομεία πήραν μόλις το 18% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης (230 εκ. ευρώ) και τα Ταμεία τους είναι άδεια. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 700 εκ. ευρώ.

Οι εταιρείες η μία μετά την άλλη διακόπτουν την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού και υλικών διατροφής, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς επίσης η ποιότητα του φαγητού των ασθενών. Αναβάλλουν χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών. Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, σύριγγες, βαμβάκι). Απευθύνονται σε άλλα Νοσοκομεία για χορήγηση δανεικών υλικών. Εργαζόμενοι για να προστατευτούν αγοράζουν γάντια και άλλα υλικά από την τσέπη τους.

Τα νοσοκομεία χρωστούν στους εργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους στους οποίους οφείλουν μισθούς άνω των πέντε μηνών.

Στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, (Ν. 4334/2015) προβλέπεται η λειτουργία δημοσιονομικού συμβουλίου, έργο του οποίου είναι η περικοπή δαπανών, σε περίπτωση απόκλισης των μνημονιακών στόχων του Προϋπολογισμού, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την ώρα που ο Προϋπολογισμός βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης και πρωτογενών ελλειμμάτων.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως με δεδομένες τις μνημονιακές δεσμεύσεις, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό, αλλά θα κουτσουρέψει περαιτέρω το προβλεπόμενο κονδύλι, για να καλύψει τις τρύπες των ελλειμμάτων.
Και προβλέπει τις ίδιες πολιτικές προς υλοποίηση και στον ΕΟΠΥΥ, αφού η προϋπολογισθείσα χρηματοδότηση είναι 500 εκ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την προβλεπόμενη στο συστατικό νόμο (0,6% του ΑΕΠ) και η Quadriga πιέζει για περαιτέρω συρρίκνωση.

Έτσι, το ΕΣΥ οδηγείται σε διάλυση, οι υπηρεσίες μετατρέπονται σε ανταποδοτικές – ανταγωνιστικές και οι πολίτες όλο και περισσότερο καλούνται να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Και σε ότι αφορά τις προσλήψεις, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Προσλήψεις προσωπικού ακούμε αλλά δεν τις βλέπουμε. Η κυβέρνηση (και δια στόματος Πρωθυπουργού τον Απρίλη) συνεχίζει να ανακοινώνει μεγάλο αριθμό προσλήψεων στα Νοσοκομεία. Όμως ο απολογισμός έως σήμερα είναι ο εξής: Μηδέν Προκηρύξεις, μηδέν προσλήψεις επικουρικού ή μόνιμου προσωπικού (η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί μόνιμο προσωπικό)”.

Στο πρόβλημα προστίθεται και το κύμα παραιτήσεων προς συνταξιοδότηση στα Νοσοκομεία που συνεχίζεται με τις εκτιμήσεις να υπολογίζουν ότι πάνω από 2.000 Υγειονομικοί βρίσκονται σε διαδικασία παραίτησης προς συνταξιοδότηση.

Η μονοβάρδια είναι το σύνηθες στις κλινικές. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό και φυσικά δεν χορηγούνται κανονικές άδειες στους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγώντας σε εργασιακή εξουθένωση χωρίς αμφισβήτηση.

Και την ίδια στιγμή, κατά τους Θεσμούς, δαπανούμε 3,1% του ΑΕΠ για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με το μέσο όρο στην Ευρώπη να είναι 2,9% του ΑΕΠ. Επίσης ισχυρίζονται ότι από το σύνολο των δημοσίων δαπανών για την υγεία το 54,8% κατευθύνεται στο ΕΣΥ, με το μέσο όρο στην Ευρώπη να είναι στο 46,2%.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά είναι παραπλανητικά και στρεβλά για να αιτιολογήσουν νέες καταργήσεις κλινών, κλινικών, οργανικών θέσεων και τα νέα λουκέτα στα νοσοκομεία, ειδικά τα διασυνδεόμενα. Καταγγέλλει ακόμη, ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η απαξίωση των Δημόσιων Μονάδων Ψυχικής Υγείας (είναι σε ισχύ το σύμφωνο για κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στο τέλος του έτους), η κατάργηση των Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών, η συρρίκνωση του ΕΚΑΒ και του Κράτους Πρόνοιας.
Καταλήγοντας η Ομοσπονδία, επαναλαμβάνει ότι διεκδικεί δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν τη μετάλλαξη του ΕΣΥ σε κερδοσκοπικό οργανισμό.

www.healthmag.gr