Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες καρκivoπαθείs που μπαίνουν σε αναμονή έως και 5 μήνες για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και ασθενείς με ηπατίτιδα C, οι οποίοι με εντολή του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ αποκλείστηκαν από την πρόσβαση σε σύγχρονα φάρμακα και καταδικάστηκαν να ζουν με τη νόσο, έως ότου φθάσουν στο τελικό στάδιο κίρρωσης του ήπατος!
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος Προμηθέας προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζοντας ότι παρεμποδίζεται η πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C σε καινοτόμες θεραπείες. Οι ασθενείς υποστηρίζουν ότι με τα κριτήρια που επιβάλλουν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ καταστρατηγείται το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στη θεραπεία για χιλιάδες ασθενείς, αφήνοντάς τους χωρίς καμία θεραπευτική επιλογή. Γι’ αυτόν τον λόγο κάναμε χρήση των νομίμων μέσων, προκειμένου να προστατευθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ασθενών που ζουν με ηπατίτιδα C αλλά και κάθε πολίτη στην Υγεία .Όπως σημειώνει ο Σύλλογος, από το 2014 έχει λάβει έγκριση κύκλο Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ δεν εγκρίνουν σύγχρονες θεραπείες, παρά μόνο στο τελικό στάδιο κίρρωσης του ήπατος, ενώ για ακτινοθεραπείες η αναμονή φτάνει τους πέντε μήνες φορίας στην Ελλάδα πληθώρα νέων φαρμάκων για τη θεραπεία της HCV λοίμωξης, τα οποία έχουν υψηλά αποτελέσματα ίασης, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, με ελάχιστες έως καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με τα προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα που περιέχουν ιντερφερόνη. Όμως, σε αυτές της θεραπείες ο ΕΟΠΥΥ έχει θέσει μια σειρά κριτηρίων για την πρόσβαση των ασθενών, επιτρέποντάς την ουσιαστικά μόνο σε άτομα που είναι σε τελικό στάδιο ηπατικής κίρρωσης!

Απόγνωση

Μεγάλο αριθμό καταγγελιών που αφορούν στις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ογκολογικών ασθενών, αναφέρει ότι έχει λάβει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες, χρονικό διάστημα το οποίο επιβαρύνει την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου, επισημαίνεται στην επιστολή. Τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό έχει ενημερώσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που έχει γίνει αποδέκτης χιλιάδων καταγγελιών του ΙΣΑ. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται, ο τεχνολογικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος, καθώς, με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα, ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στον δημόσιο τομέα. Οι καρκινοπαθείς βρίσκονται σε απόγνωση, αφού από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν τις ως άνω καθυστερήσεις και από την άλλη το άγχος για την εξέλιξη της υγείας τους , αναφέρουν οι γιατροί στον υπουργό Υγείας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ 29/03/2016