Ισχυρές ρωγμές εμφανίζει το τείχος προστασίας μέσω του εμβολιασμού πoυ επιχειρούν να χτίσουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Με το κύμα της γρίπης να απειλεί όπως κάθε χρόνο τη χώρα, οι Έλληνες κινδυνεύουν από τους ανεμβο λίαοτους επαγγελματίες υγείας και τους οπαδούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος και όχι από τους πρόσφυγες! Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: τα ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία δεν ξεπερνά το 10,9%, ενώ στα κέντρα υγείας είναι στο 24,3%! Μάλιστα, από τα 131 δημόσια νοσοκομεία μόνο 7 είχαν ποσοστό εμβολιασμού άνω του 50% ενώ σε 99 νοσοκομεία το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπέρασε το 24%.
Χαμηλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού των ατόμων που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 20% με 40%.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την περίοδο γρίπης 2015-2016 καταγράφηκαν 197 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από αυτούς, οι συντριπτική πλειονότητα (ποσοστό 84,3%) αφορούσαν σε ασθενείς που ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη!
Συνολικά πέρυσι ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών γρίπης έφτασε στα 435 έναντι 248 την περίοδο 2014-2015 και 338 την περίοδο 2013-2014. Οι θάνατοι την περίοδο 2015-2016 ανήλθαν σε 197, με τη μέση ηλικία των κρουσμάτων που νοσηλεύθηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας να υπολογίζεται στα 54,2 έτη.
Κατά την περίοδο γρίπης 2015-2016 το επιδημικό κύμα της γρίπης διήρκεσε 8 εβδομάδες. Το επικρατές στέλεχος γρίπης ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α και μάλιστα ο υπότυπος Α(Η1Ν1). Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο εμβολιασμός αποτελεί την πρώτη και ισχυρότερη γραμμή άμυνας έναντι της γρίπης. Φέτος το εμβόλιο είναι τριδύναμο (δύο υποτύπους Α και ένα Β) και θα εισαχθούν περίπου 1.700.00 εμβόλια. Η αποτελεσματικότητα τους κυμαίνεται περίπου στο 60% και εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία του λήπτη, η ανοσολογική επάρκεια του, το ιστορικό προηγούμενων επεισοδίων γρίπης κ.ο.κ. Ιδανική περίοδος εμβολιασμού είναι έως τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς απαιτούνται δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων. Τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε ηλικίες άνω των 6 ετών, ενώ ειδικά, για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τα άτομα άνω των 60 ετών και τους επαγγελματίες υγείας, ο ετήσιος εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος. Ασφαλής είναι ο εμβολιασμός καιτων εγκύων, καθώς προφυλάσσει από τον πρόωρο τοκετό και προστατεύει το έμβρυο προγεννητικά και τους πρώτους 6μηνες της ζωής τους.
ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Την ίδια ώρα, ανησυχητικά εξαπλώνεται κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Σύμφωνα μάλιστα με παιδίατρους, οι πρώτες… παρενέργειες είναι πλέον ορατές: ολοένα και περισσότεροι γονείς βομβαρδισμένοι από αμφιβόλου προέλευσης έρευνες αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, αλλά και τη δημόσια υγεία. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους τρεις γονείς εμφανίζεται επιφυλακτικός σε σχέση με τον εμβολιασμό σε σχετική έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει κατακόρυφη αύξηση μέσα σε μία πενταετία των καχύποπτων γονέων: από 20% το 2006 σε πάνω από 30% το 2012. Ήδη καταγράφεται σημαντική μείωση του αριθμού των παιδιών που κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα, όταν μόλις το 2011 καταγράφηκε επιδημία ιλαράς στη χώρα, με 112 κρούσματα μόνο στη Β. Ελλάδα, ενώ έξαρση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και ο κοκίτης! Το αντιεμβολιαστικό λόμπι είναι τόσο ισχυρό, που μόνο στην Ευρώπη ένα εκατ. άτομα αρνούνται τη διενέργεια εμβολιασμών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών θα συρρικνωθούν περαιτέρω, με κίνδυνο την επανεμφάνιση ξεχασμένων ασθενειών όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα και η πολιομυελίτιδα. Το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος απασχολεί και το υπουργείο Υγείας καθώς και την παιδιατρική κοινότητα, η οποία αναζητά τρόπους με τους οποίους θα πειστεί η κοινή γνώμη ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Οι παιδίατροι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια διχογνωμία στους πολίτες αν πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και υπογραμμίζουν τον κίνδυνο της δημιουργία μιας επιδημιολογίας, η οποία δεν είναι επιθυμητή. Για τον λόγο αυτό καλούς τους γονείς να ενημερώνονται από τους παιδιάτρους τους, οι οποίοι παίρνουν κατευθύνσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η οποία γνωμοδοτεί για το ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας. Το εμβόλιο είναι o μεγαλύτερος παράγοντας που έχει συντελέσει στην πρόληψη και καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων και, επομένως είναι μεγάλο όφελος τα εμβόλια να γίνουν, εξηγούν οι ειδικοί. Και σημειώνουν ότι το κύριο άτομο το οποίο πρέπει να ενημερώνει τους γονείς είναι ο παιδίατρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα, δεν είναι καινούριο. Κάθε εμβόλιο που έβγαινε από τον προηγούμενο και προ προηγούμενο αιώνα αντιμετώπιζε την αμφισβήτηση και τις επιφυλάξεις για την εφαρμογή του. Όμως η διαφορά είναι ότι πλέον τα μέσα δικτύωσης προσφέρουν πληροφορίες χωρίς ρυθμό, τις οποίες δέχονται οι νέοι γονείς, οι οποίοι δεν έχουν πλέον και την εμπειρία για το τι σημάνει ένα παλιό λοιμώδες νόσημα.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Και ενώ οι οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος απειλούν την δημόσια υγεία, οι φόβοι για εξάπλωση ασθενειών εξαιτίας τους προσφυγικού μεταναστευτικού κύματος στη χώρα μας είναι ανυπόστατοι. Σύμφωνα με την γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ο εμβολιασμός των παιδιών στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων Μεταναοτών γίνεται με προγραμματισμό και συντονισμό από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με βάση τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός στα Κέντρα Φιλοξενίας και άλλους χώρους φιλοξενίας προχωρά κανονικά και αναμένεται ο πρώτος κύκλος να ολοκληρωθεί εντός του μηνός. Σε όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας που μετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, έχει πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των παιδιών όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα εμβολιασμών που εφαρμόζεται. Με τη συμφωνία των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, τα Κέντρα Φιλοξενίας εντάσσονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στα σχολεία της χώρας ακολουθώντας την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού και εφόσον έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός των παιδιών στο κάθε συγκεκριμένο Κέντρο.
Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου
Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόοηση και εμφάνιση επιπλοκών δια τρέχουν συγκεκριμένα:
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας). Μεταμόσχευση οργάνων Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα Χρόνια νεφροπάθεια
Νεύρομυϊκά νοσήματα
Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
Λεχωϊδες
Θηλάζουσες
Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) 40kg m
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοι ποί εργαζόμενοι).
Αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως μόλις εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 27/10/2016