Μάλιστα έδωσαν ένα σκούρο καφέ έως μαύρο χρώμα

Μία νέα οικογένεια φαρμάκων τα οποία παρατείνουν για χρόνια τη ζωή ακόμα και πασχόντων από μεταστατικούς καρκίνους, μπορεί να θεραπεύουν και το γκριζάρισμα των μαλλιών. Όπως ανακοίνωσαν δερματολόγοι από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, τα φάρμακα είναι ανοσοθεραπείες και αφυπνίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στους καρκινικούς όγκους και να τους καταστρέψει. Τα φάρμακα nivolumab, pembrolizumab Kai atezolizumab δοκιμάζονταν σε 52 πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα για να καταγραφούν ανεπιθύμητες ενέργειές τους.
Με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους 14 από αυτούς, ορισμένοι εκ των οποίων είναι 70άρηδες, τα φάρμακα αντέστρεψαν το γκριζάρισμα των μαλλιών και τους προσέδωσαν ένα σκούρο καφέ έως μαύρο χρώμα.
Αν και στους περισσότερους ασθενείς δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών, το γεγονός ότι υπήρξε σε 14 υποδηλώνει ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Dermatology. Εξίσου παράδοξο είναι το γεγονός ότι τα ίδια φάρμακα έχουν συσχετισθεί στο παρελθόν με λεύκανση των μαλλιών, όταν χορηγούνται σε πάσχοντες από κακόηθες μελάνωμα του δέρματος. Οι 13 από τους 14 ασθενείς της Βαρκελώνης είχαν σταθερή νόσο και ανταποκρίνονταν καλύτερη στην ανοσοθεραπεία απ’ ό,τι οι υπόλοιποι, των οποίων τα μαλλιά δεν άλλαξαν χρώμα.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η αλλαγή του χρώματος των μαλλιών μπορεί να αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νοέλια Ριβέρα, η οποία είναι δερματολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Germans Trias i Pujol.
Και πρόσθεσε, πως η έρευνα συνεχίζεται για να βρεθεί μια εξήγηση για το περίεργο αυτό φαινόμενο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 26/07/2017