Εντεκα ευρωπαϊκές χώρες σε συναγερμό

ΕΝΑΝ αιώνα πίσω θα γυρίσει η Ιατρική, εάν δεν περιοριστεί δραστικά η χρήση των αντιβιοτικών, που αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητα τους απέναντι στα μικρόβια, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά.

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον επίτροπο της Ε.Ε. για την Υγεία και την Ασφάλεια Vytenis Andriukaitis, που την έκανε με αφορμή την αυριανή Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Κατάχρησης των Αντιβιοτικών.

Αποτελέσματα της έρευνας που ανακοινώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων δείχνουν ότι η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά συνεχίζει να αυξάνεται, με οκτώ χώρες να αναφέρουν διαπεριφερειακή εξάπλωση και τρεις χώρες ενδημική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις τρεις χώρες ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία δέχονται επανειλημμένως περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς. Μόνο για λοίμωξη! Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αντιβίωση ενδείκνυται μόνο για τη θεραπεία λοίμωξης που έχει προκληθεί από μικρόβιο και όχι για τις ιώσεις! Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν τον χρόνο επειδή δεν ανταποκρίνονται στην αντιβίωση εξαιτίας της αλύγιστης χρήσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας Δημήτρη Κούβελα, στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με γρίπη ή κρυολόγημα παίρνει αντιβίωση χωρίς τη συμβουλή γιατρού ή φαρμακοποιού, επιβαρύνοντας τον οργανισμό του αλλά και την κοινωνία.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 17/11/2016