Στην εξόντωση του ελληνικού φαρμάκου οδηγεί η νέα ανατιμολόγησή του, εκτιμά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η οποία με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη σχεδιαζόμενη επιβολή επιλεκτικών νέων εξοντωτικών τιμών στα φάρμακα.
Πρόκειται για την πιο στρεβλή ανατιμολόγησή των τελευταίων ετών, η οποία, κατά μία αδιανόητη λογική, εστιάζει και πάλι μονομερώς και ασύμμετρα μόνο στις τιμές των οικονομικών ελληνικών φαρμάκων. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο την ελληνική παραγωγή, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε οριακές καταστάσεις και χιλιάδες εργαζόμενους στην αβεβαιότητα.
Την ίδια ώρα τα δημόσια ταμεία δεν εξοικονομούν ούτε 1 ευρώ, ενώ αντίθετα, με την εξέλιξη αυτή αυξάνεται η διείσδυση των ακριβών φαρμάκων, αναφέρει η ΠΕΦ. Παράλληλα, τονίζει ότι το νέο δελτίο προτεινόμενων τιμών υιοθετεί άκριτα την αλλοπρόσαλλη και αποδεδειγμένα ατελέσφορη πολιτική των θεσμών. Επιβάλει επιλεκτικά νέες ισοπεδωτικές μειώσεις τιμών μόνο στα ήδη οικονομικά φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, βυθίζοντάς τα στην απαξίωση. Οι τιμές περισσότερων από 1.680 ελληνικών φάρμακων κουρεύονται εκ νέου σήμερα έως και 75%. Και αυτή είναι η 11η συνεχόμενη μείωση που επιβάλλεται στοχευμένα στην ελληνική παραγωγή, με συνέπεια τα ελληνικά φάρμακα να έχουν χάσει σε 7 χρόνια το 67% της τιμής τους. Η ΠΕΦ χαρακτηρίζει παράδοξο το γεγονός πώς σε κάθε ανατιμολόγησή οι τιμές των γενοσήμων και πολιών φαρμάκων, που αποτελούν τη βάση της ελληνικής παραγωγής, μειώνονται μεσο σταθμικά κατά 10% 12%, ενώ οι αντίστοιχες μειώσεις στα εισαγόμενα νεότερα ακριβά φάρμακα κυμαίνονται στο 1,5%-2%.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 25/05/2017