Υπάρχουν ατυχήματα που σώζουν ζωές;

Ναι, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ένα ατύχημα τους ίσως να είναι η σωτηρία του κόσμου από τη θανατηφόρα απειλή που λέγεται αντίσταση στα αντιβιοτικά και θεωρείται τόσο επικίνδυνη όσο η τρομοκρατία και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου Salford ισχυρίζονται ότι μπορεί να σκόνταψαν κατά λάθος πάνω στη λύση κατά της ανθεκτικότητας των βακτηρίων, που ενισχύεται όταν χορηγούνται αντιβιοτικά για αβλαβείς μολύνσεις ή όταν οι ασθενείς λαμβάνουν λανθασμένες δόσεις και για μικρότερο του αναγκαίου διάστημα. Οι επιστήμονες έχουν ήδη δημιουργήσει μια σειρά νέων φαρμάκων, πολλά από τα οποία είναι τόσο ισχυρά ή και περισσότερο από τα συνήθη αντιβιοτικά, όπως η αμοξυκιλλίνη.

Δέκα νέα όπλα κατά της ανθεκτικότητας των βακτηρίων
Η ομάδα, χρησιμοποιώντας μια τρισδιάστατη δομή των μιτοχονδρίων, ταυτοποί ησε από 45.000 χημικές ενώσεις 800 μικρά μόρια που έχουν τη δυνατότητα να αναστέλουν τα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια παραγωγής των κυττάρων) με βάση τα δομικά χαρακτηριστικά τους.
Ενώσεις
Με αυτή τη διαδικασία κατέληξαν, όπως ανέφεραν στη δημοσίευση των συμπερασμάτων τους στο περιοδικό Οncotarget , στις 10 πιο ελπιδοφόρες συνθετικές ενώσεις, τις mitoriboscins (μιτοριβοκίνες), που είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ισχυρές από τα συνήθη αντιβιοτικά. Χωρίς καμία άλλη χημική προσθήκη, κατάφεραν να εξοντώσουν πέντε τύπους κοινών βακτηρίων: τον Streptococcus, τον Pseudomonas, τον Ε. Coli, τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) και τον παθογόνο μύκητα Candida albicans Οπως διευκρίνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Michael Lisanti στη MailOnline, η ομάδα του έκανε τη συγκεκριμένη ανακάλυψη ενώ ερευνούσε νέες ενώσεις που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές κατά των καρκινικών βλαστοκυττάρων, αλλά και τρόπους αναστολής των μιτοχονδρίων, της δύναμης των κυττάρων που προκαλούν θανατηφόρους όγκους. Δεδομένου ότι τα μιτοχόνδρια και τα βακτηρίδια έχουν πολλά κοινά, όσο προχωρούσε η έρευνα για τους αναστολείς των μιτοχονδρίων, οι επιστήμονες σκέφτονταν: Αυτό που θα ανέστειλε τα μιτοχόνδρια πολύ πιθανό να σκότωνε και τα βακτήρια. Ετσι, αυτοί οι νέοι αντικαρκινικοί παράγοντες θα πρέπει επίσης να είναι πιθανά αντιβιοτικά.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 14/07/2017