ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Σημανπκές αλλαγές αναμένονται στις διαγωνιστικες διαδικασίες για την προμήθεια των φαρμάκων στο νοσοκομεία με την ολοκλήρωση της κατάθεσης και της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών . Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων στην επιλογή των προμηθευτών του Δημοσίου και, άρα, στην επιλογή των προμηθευτών φαρμάκων για τα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, ενσωματώνεται σχετική οδηγία της Ευ ρωπαϊκήςΈνωσης, σύμφωνα με την οποία ως αποκλειστικό κριτήριο ανάθεσης ορίζεται η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά , που προσδιορίζεται είτε με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας τιμής είτε με βάση την τιμή ή ίο κόστος.

Η οδηγία της Ε.Ε. ουσιαστικά δικαιώνει, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, και την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, της οποίας πάγια θέση είναι ότι, εκτός από την τιμή, θα πρέπει να αξιολογούνται και άλλες σημαντικές παράμετροι, όπως: Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φαρμάκου. Ο χρόνος παράδοσης και ο χρόνος ανταπόκρισης του προμηθευτή στην περίπτωση έκτακτης ζήτησης. Οι παραγωγικές δυνατότητες του προμηθευτή σε σχέση με το μέγεθος της προμήθειας. Η αξιολόγηση του προμηθευτή ως προς τη δυνατότητα καλής εκτέλεσης της παραγγελίας. ι Η τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων κατά τη διαδικασία παραγωγής. Τυχόν υπηρεσίες after sales. Ωστόσο επισημαίνεται ότι στο νομοσχέδιο δεν ορίζονται περιοριστικά οι περιπτώσεις όπου είναι δυνατός ο προσδιορισμός της πλέον συμφέρουσας προσφοράς αποκλειστικά βάσει της τιμής, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την πιθανή επανεισαγωγή με έμμεσο τρόπο του κριτηρίου της χαμηλότερης τιμής.

Άλλες αλλαγές στις προμήθειες

Καθιερώνονται τρεις Εθνικές Κεντρικές Αρχές Αγορών. Ορίζονται πολύ μικρότερες προθεσμίες για την υποβολή των προσφορών. Επιτρέπεται π συμμετοχή στους διαγωνισμούς και προμηθευτών που έχουν χρέη προς το Δημόσιο (υπό προϋποθέσεις).  Ενισχύονται οι ηλεκτρονικές διαδικασίες. θεαπίζεται το Ευρωπαϊκό Ενι αίο’Εγγραφο Σύμβασης, που θα υποκαταστήσει όλα τα δικαιολογητικά. , ” … θεσπίζεται η σύμπραξη καινοτομίας ως νέα διαδικασία ανάθεσης. Επιτρέπεται η διαίρεση της σύμ Ομαδοποίηση σία φάρμακα είναι διάχυτη η ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση του συστήματος των διαγωνισμών στον χώρο των νοσοκομείων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη σημαντικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν και τα οποία αφορούν τόσο το καθαυτό θεσμικό πλαίσιο των διαγωνισμών όσο και το πρόβλημα της έγκαιρης εξόφλησης των ολοένα και διογκουμένων οφειλών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι προφανές ότι το διαγωνιστικό πλαίσιο προμηθειών θα πρέπει να εγγυάται την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα, να διασφαλίζει την επάρκεια των νοσοκομείων και. φυσικά, να μεγιστοποιεί το οικονομικό όφελος για το κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν από καιρό επισημάνει την ανάγκη για: Δημιουργία μητρώου προμηθευτών με στόχο τον περιορισμό των ενστάσεων και την ελαχιστοποίηση των προσφυγών. λ Δημιουργία αρχείου στοιχείων παραγωγικής δυνατότητας των εταιρειών από τον ΕΟΦ. Σύστημα διαγωνισμών ανά Υγειονομική Περιφέρεια με ετήσια διάρκεια και με βάση την πιο συμφέρουσα προσφορά (όχι τη χαμηλότερη τιμή). Πρόβλεψη ώστε προϊόντα που δεν θεωρούνται ανταλλάξιμα να μην αποτελούν αντικείμενο διαγωνιστι κής διαδικασίας. Υλοποίηση των προβλεπόμενων ποινών για τους προμηθευτές που δεν πληρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Εξαίρεση των φαρμάκων από το Παρατηρητήριο Προμηθειών Υγείας. Ακόμα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επισημαίνουν την εκτόξευση μέσα στο 2015 των οφειλών των νοσοκομείων, γεγονός που αποτελεί επιπλέον ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη τους, καθώς οδηγεί σε σημαντική καθυστέρηση όλων των επενδύσεων που είχαν ηδη δρομολογηθεί. Υπό το πρίσμα αυτό, η εξομάλυνση των πληρωμών και η έγκαιρη εξόφληση των προμηθευτών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου. βάσης σε τμήματα. Εντάσσονται περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εργατικές απαιτήσεις στις διαδικασίες ανάθεσης και, επίσης, ευνοείται η συμμετοχή προμηθευτών που απασχολούν αναπήρους ή μειονεκιούντες εργαζομένους ( 30%). Καθίσταται δυσχερής ο απο κλεισμός υποψηφίων λόγω τυπικών παραλείψεων ή ασαφειών της προσφοράς τους. Προβλέπεται δυνατότητα υποβολής προσφυγής ενώπιον Ανεξάρτητης Αρχής που πρόκειται να συσταθεί ( Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ).

Το σημερινό μοντέλο διαγωνισμών

Το παλαιό μοντέλο διαγωνισμών των νοσοκομείων αποτελούσε για πολλά χρόνια το μεγάλο αγκάθι τοιι συστήματος, καθώς προέβλεπε έναν μειοδότη για όλη τη χώρα, με μοναδικό κριτήριο επιλογής προμηθευτή τη χαμηλότερη τιμή και χωρίς καμία αξιολόγηση του προφίλ του. Το σύστημα αυτό αφήνει απροστάτευτη τη φαρμακευτική αγορά απέναντι σε μονοπωλιακές πρακτικές και dumping τιμών εκ μέρους κυρίως των ξένων μεγαλοεισαγωγέων φαρμάκων. Το πρόβλημα έχει επισημανθεί τόοο από τις ελληνικές όσο και από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και, κατα συνέπεια, στο νέο σύστημα προμηθειών που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στους διαγωνισμούς που τρέχουν αυτήν την περίοδο προβλέπεται η ανάθεση των προμηθειών σε τρεις μειοδότες ανά δραστική ουσία, με ποσοστά 50% 30% 20% Το συγκεκριμενο μοντέλο αναμένεται να ομαλοποιήσει εν μέρει τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί με τις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ σημαντικές βελτιώσεις θα αναμένονται από την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας της Ευρωπαϊ κής’Ενωσης, που προβλέπει την ανάδειξη των μειοδοτών μέσω της αξιολόγησης και ποιοτικών κριτηρίων και όχι μόνο μέσω της χαμηλότερης τιμής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25/06/2016