Τα ΕΛΤΑ αναδείχθηκαν ανάδοχος του σχετικού διαγωνισμού του ΕΟΠΥΥ

Επεκτείνεται η διάθεση φαρμάκων στους ασθενείς – ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στο σπίτι, μέσω ΕΛΤΑ, αυτή τη φορά και στα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία αφορούν συνήθως σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.

Όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΤΑ, “μετά την υπηρεσία «Φάρμακα στο σπίτι», τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιό τους με μια νέα υπηρεσία υψηλού κοινωνικού χαρακτήρα.

Ως ανάδοχος εταιρεία του διαγωνισμού που προκήρυξε ο ΕΟΠΥΥ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναλαμβάνουν την ταχυμεταφορά φαρμάκων υψηλού κόστους από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε υπηρεσίες της επαρχίας και αντίστροφα, εξασφαλίζοντας έτσι την άμεση κάλυψη των αναγκών παροχής κρίσιμου υγειονομικού υλικού.

Τα ΕΛΤΑ, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με την μοναδική δυνατότητα κάλυψης όλης της επικράτειας, την μακροχρόνια εμπειρία, το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και τις σύγχρονες υποδομές τους, αυξάνουν την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους πολίτες”.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την περσινή απόφαση διάθεσης φαρμάκων στο σπίτι, οι φαρμακοποιοί είχαν αντιδράσει δηλώνοντας πως η διανομή φαρμάκων γίνεται μόνο “δια χειρός φαρμακοποιού”, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “η εν λόγω πρακτική αντιβαίνει τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας και δη του άρθρου 4 παρ. του Ν. 1963/1991 που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, καθώς και του άρθρου 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους. Είναι δε απολύτως παράνομη η διακίνηση και μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους που δεν έχουν σχετική άδεια.

Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρείες delivery, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι μια απλή, τυπική και διαδικαστική πράξη. Ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή για τις ενδείξεις – αντενδείξεις του χορηγούμενου φαρμάκου, για τη δοσολογία που έχει ορίσει ο θεράπων ιατρός, τον ρωτά δε για το ιστορικό της υγείας του για να διαπιστωθεί αν το χορηγούμενο φάρμακο είναι το ενδεδειγμένο.

Ποίος και με ποιες ειδικές γνώσεις θα επιτελέσει το ανωτέρω έργο; Ένας άσχετος με την φαρμακευτική επιστήμη. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τυχόν λάθος;

Σήμερα είναι η ανώνυμη εταιρεία «ΕΛΤΑ ΑΕ», εν συνεχεία ενδεχομένως μία άλλη ιδιωτική εταιρεία”.

Οι προβληματισμοί που τίθενται τώρα, αφορούν τα συγκεκριμένα ειδικά φάρμακα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται και ειδικές συνθήκες διανομής.

www.healthmag.gr