Σοβαρή αύξηση ίων ανεμβολίαστων παιδιών παρατηρείται στη χώρα, όπως επισημάνθηκε σε παρουσίαση δύο προγραμμάτων παροχής άμεσης βοήθειας που υλοποίησαν οι Γιατροί του Κόσμου.
Από τα δύο προγράμματα Childhood Immunizations και Smile Project , οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος, καθώς και την παροχή ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά και ενηλίκους που είχαν πληγεί σημαντικά από την κοινωνική και οικονομική κρίση, επωφελήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου 2014 και Ιουνίου 2015 συνολικά 15.303 άτομα. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να επανεμφανιστούν στη χιλιετία μας προβλήματα που πιστεύαμε ότι έχουν ξεχαστεί, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκίτης, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, υποστήριξε η Λιάνα Μαΐλη, εθελόντρια των ΓτΚ, η οποία εξήγησε ότι στη χώρα μας προστίθενται στα παιδιά που δεν εμβολιάζονται λόγω κρίσης κι εκείνα που καταφθάνουν από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση.
Επισήμανε, δε, ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δίνει στην Ε.Ε. στοιχεία για το εμβολιαστικό επίπεδο των παιδιών στη χώρα, τέτοια στοιχεία τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10/09/2015