24 Ιουν, 2016 – Γαλλία: O πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής απαντά σε κατηγορίες για αδιαφάνεια στις συνομιλίες για την τιμολόγηση με τις φαρμακευτικές

Ο πρόεδρος της γαλλικής οικονομικής επιτροπής για τα προϊόντα υγείας (CEPS) προσπάθησε να εκτονώσει τις κατηγορίες για έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις τιμών με τις φαρμακευτικές, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην εθνική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Η πρόεδρος της Επιτροπής Catherine Lemorton και αρκετοί βουλευτές οι οποίοι αμφισβήτησαν τον Maurice-Pierre Planel κατά την ακρόαση της Τετάρτης μίλησαν για την «αδιαφάνεια» των αποφάσεων της CEPS. Ο βουλευτής Gérard Βapt υποστήριξε ότι η επιτροπή θα πρέπει να στείλει τα στοιχεία των εκπτώσεων που αποστέλλονται στην ασφάλιση υγείας από κάθε φαρμακευτική σε “έναν εισηγητή ή τον πρόεδρο της επιτροπής” σε εμπιστευτική βάση κάθε χρόνο.

Ο Planel επισήμανε ότι οι μομφές σχετικά με την αδιαφάνεια είναι «ένα θέμα που μας βάζει σε δύσκολη θέση». «Αυτό που κάνουμε διέπεται από μια σειρά κείμενα, και χρησιμοποιούμε δημόσιες απόψεις και πληροφορίες», είπε.
Πρόσθεσε ότι η νομολογία της επιτροπής για την πρόσβαση στα διοικητικά έγγραφα
(CADA) δεν επιτρέπει τη δημοσίευση των εγγράφων που περιέχουν οικονομικές και χρηματοοικονομικές πληροφορίες ή πληροφορίες εμπορικής στρατηγικής.

Όταν ο Βapt σημείωσε ότι η περίπτωση “Ευχαριστούμε τον Χορηγό εταιρικής συνεργασίας 2” για τις διαπραγματεύσεις τιμολόγησης του φαρμάκου της Gilead για την ηπατίτιδα C Sovaldi (sofosbuvir) ήταν δυνατή η παρακολούθηση
αρκετών από τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου των ΗΠΑ σε τριμηνιαία βάση, τότε ο Ρlanel αναγνώρισε ότι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων όσον αφορά τη διαφάνεια ήταν ανώτερες από αυτές της επιτροπής.