Σε αναζήτηση φαρμάκων βρίσκονται καθημερινά οι φαρμακοποιοί ενώ δεν είναι λίγοι οι πολίτες που ταξιδεύουν από νομό σε νομό για να βρουν το φάρμα κό τους. Οριακή η κάλυψη του Αγ. Ανδρέα που σήμερα καλύπτει αρκετές από τις ανάγκες τους σε φάρμακα παίρνοντας δανεικά από άλλες υγειονομικές μονάδες. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε σχέση με τα φάρμακα απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις πριν υπάρξουν δυσάρεστες παρενέργειες. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος εξηγεί ότι το πρόβλημα αφορά και τα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης αλλά και τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ. Ειδικότερα εξηγεί ότι για τα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, συνταγογραφούμενα, λόγω των διαρκών υποτιμο λογήσεων οι εταιρείες παίζουν το παιχνίδι τους. Οπως γίνεται αντιληπτό και δημιουργούν ελλείψεις. Είναι πάγια τακτική πλέον οι εταιρείες με τον κίνδυνο της υποτίμησης να περιμένουν να δουν που θα πάνε οι τιμές. Ετσι επιλέγουν να μην στείλουν σκευάσματα ή στέλνουν ποσότητα που δεν επαρκεί για την κάλυψη της αγοράς . Το δεύτερο σκέλος του προβλήματος αφορά τον ΙΦΕΤ. Οπως εξηγεί ο κ. Σοφιανό πουλος πρόκειται για φάρμακα ακριβά (π.χ. 5.000 ευρώ) ή φάρμακα φτηνά κάτω των 3 ευρώ. Τα φάρμακα αυτά τα φέρνει ο ΙΦΕΤ μέσω κονδυλίων που παίρνει από το υπουργείο Οικονομικών. Μοιραία, μετά τον έλεγχο των κεφαλαίων ισχύει και για τον ΙΦΕΤ ότι και για όλα τα άλλα εισαγόμενα με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα που αγγίζει τα όρια του κινδύνου της δημόσιας υγείας πλέον . Στο ερώτημα πώς καλύπτονται σήμερα οι πολίτες ο κ. Σοφιανόπουλος μας απάντη σε: Εχουμε ασθενείς που περιφέρονται από νομό σε νομό για να βρουν, κι αν βρουν, τα φάρμακα που θέ λουν. Εχουμε ασθενείς που δεν μπορούμε να τους καλύψουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που διαμαρτυρόμαστε ζητώντας άμεσα μέτρα. Ετσι όπως πάμε, σε λίγο ο φαρμακοποιός δεν θα έχει λόγο ύπαρξης .

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ

Οι παραγγελίες μας γίνονται σύμφωνα με τις ανάγκες μας Το ΠΓΝΠ είναι ένα από τα δύο νοσοκομεία της χώρας που εκτέλεσαν πλήρως τον φαρμακευτικό προϋπολογισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξεπέρασε το 1.400.000 που είναι η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη έναντι 1.600.000 που ήταν πέρυσι. Δεν έχουμε απολύτως καμία έλλειψη. Αμυνά μας στη μείωση των δαπανών είναι η ορθολογική χρήση και διαχείριση του φαρμάκου. Σε συνεργασία με τη διευθύντρια του φαρμακείου μας Κατερίνα Τσιατά έχουμε πετύχει την ορθολογική διαχείριση. Οι παραγγελίες μας γίνονται σύμφωνα με τις ανάγκες μας και όχι για να στοκά ρουμε στα ράφια μας περιττά φάρμακα. Υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή των πάντων κι έτσι έχουμε ανά πάσα στιγμή εικόνα για τις ανάγκες μας, τα αποθεματικά μας κ.ά. εξήγησε στην Π ο διοικητής του νοσοκομείου Χαράλαμπος Μπονάνος. 0 ίδιος εξήγησε ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους, όπως τα ογκολογικά, το νοσοκομείο τα προμηθεύεται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ όπως προβλέπει ο νόμος.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΕΤΣΙΟΣ

Οριακή κάλυψη των αναγκών Καλύπτουμε τις ανάγκες μας οριακά και δανειζόμενοι όταν προκύπτει ανάγκη ανέφερε στην Π ο διοικητής του Αγ. Ανδρέα Απόστολος Λέτσιος.Βέβαια το συγκεκριμένο νοσοκομείο εξακολουθεί από κυβερνητικής πλευράς να μην αντιμετωπίζεται ως αυτόνομη νοσοκομειακή μονάδα. Ενδεικτικό ότι όταν ξεκίνησε η επαναλειτουργία του, μετά τον σεισμό του 200Θ, δεν υπήρξε μέριμνα για αύξηση του προϋπολογισμού στα φάρμακα. Ετσι, σήμερα το νοσοκομείο έχει μηνιαίο προϋπολογισμό μόλις 470.000 ευρώ. Ποσό που δεν επαρκή για την κάλυψη όλων των αναγκών. Περιμένουμε πότε θα γίνει η αύξηση του προϋπολογισμού για να προχωρήσουμε κι εμείς σε προμήθειες σκευασμάτων εξηγεί ο κ. Λέτσιος μη κρύβοντας ότι καθημερινό, υπό τις συνθήκες αυτές, αναγκάζονται να αναζητούν φάρμακα για να καλύψουν τους ασθενείς τους. Παράλληλα δε, για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, παραμένει ως πάγιο αίτημα η αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού ώστε να σταματήσει το νοσοκομείο να λειτουργεί με την απειλή αδυναμίας φαρμακευτικής κάλυψης των νοσηλευομένων.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 07/12/2015