DELOITTE: ΧΑΜΕΝΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
ΠΤΩΣΗ κατά 40% παρουσιάζουν οι δαπάνες Υγείας την περίοδο τπς κρίσης, συμφωνά με έρευνα της Deloitte. Οι δαπάνες Υγείας, και κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, κατέγραψαν συνεχόμενη πτώση από το 2009, φτάνοντας τα 14,1 δισ. το 2014. Βασικότερο λόγο της πτώσης αποτελεσε, συμφωνά με την έρευνα, η σημαντική συρρίκνωση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το κράτος και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η σημαντική πτώση των δαπανών στον κλάδο της Υγείας φέρεται να έγινε λιγότερο αισθητή στα νοσοκομεία της χώρας, σε αντίθεση με φαρμακεία και λοιπούς επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο.

6,2 δισ. το 2015.

Συγκεκριμένα, η συνολική δαπάνη που αφορά τα νοσοκομεία από τα 9 δια το 2009 έφτασε τα 6,2 δια το 2015, παρουσιάζοντας μια μέση ετήσια στώση της τάξεως του 6%, τη στιγμή που π πτώση για τη λιανική του κλάδου (φαρμακεία, ιατρικές συσκευές κ.τ.λ.) και τους υπόλοιπους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα τπς Υγείας (ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα) άγγιξε το 7% και το 9% αντίστοιχα. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, 59,1% προέρχεται από το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ 35,5% αφορά έξοδα που καλύστει ο ασθε νής καταναλωτής, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο 9,5%, Γαλλία 6,7%, Ιταλία 21,7%). Τελος, 3,7% της συνολικής δαπάνης προκύπτει από συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης.

Κάμψη παρουσιάζουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, εμφανίζοντας μια τάση συγχώνευσης, με τον αριθμό τους να μειώνεται κατά 6% και το μέγεθός τους να αυξάνεται κατά περίπου 1 %. Ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων στη χώρα φτάνει τα 283, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στην Αττική, ενώ, σύμφωνα με την έρευνα, στα ελληνικά νοσοκομεία λειτουργούν περίπου 45.900 κλίνες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 23/06/2017