Σε μια τραυματισμένη αγορά, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές θα έχουν την τιμητική τους και οχ η χώρα pas, καθώς πολλές ελληνικές επιχειρήσεις είδαν τα οικονομικά τους μεγέθη να κατακρημνίζονται, αναγκάστηκαν να προβούν σε απολύσεις ή σε εκ περιτροπής εργασία κατά την περίοδο των capita! controls, ενώ παρακολουθούσαν ως απλοί θεατές τo θρίλερ που εκτυλισσόταν με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες οι οποίες ήταν έτοιμες να κλείσουν μέσα στη χρονιά που πέρασε, αλλά τελικά πήραν παράταση λόγω capital controls και πολιτικής αστάθειας, θα ανακοινωθούν μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Η μεγαλύτερη κινητικότητα παρουσιάζεται στον τομέα του λιανεμπορίου, των τηλεπικοινωνιών αλλά και της βιομηχανίας, όπου πραγματοποιούνται συζητήσεις και αναζητούνται τρόποι επιβίωσης μέσα σε συνθήκες μειωμένης ρευστότητας και ύφεσης.

Το πρώτο επιχειρηματικό deal που αναμένεται να κλείσει μέσα στο 2016 θα είναι αυτό της εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita και την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Impala. Μολονότι οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών εμφανίζονται να είναι σε προχωρημένο στάδιο εδώ και καιρό, οι τελικές υπογραφές ακόμα δεν έχουν πέσει.

Σε διαδικασία ολοκλήρωσης παραμένει και η συμφωνία μεταξύ της Pharmathen και του επενδυτικού ομίλου BC Partners, που γνωστοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Η διοίκηση της Pharmathen έχει ήδη ανακοινώσει την υπογραφή κατ’ αρχήν συμφωνίας συνεργασίας για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από τη βρετανικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία BC Partners. Βάσει της συμφωνίας, η οικογένεια Κάτσου θα παραμείνει στον όμιλο Pharmathen διατηρώντας ένα σημαντικό μερίδιο μετοχών και τη διοίκηση του.

Η συμφωνία Βερόπουλου Metro αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα deals στον κλάδο του λιανεμπορίου. Η συμφωνία αφορά την πώληση της δραστηριότητας της Βερόπουλος στην Ελλάδα, στη Metro της οικογένειας Παντελιάδη.

Εκκρεμότητα

Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο αλυσίδων σουπερμάρκετ έχει μεν υπογραφεί, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς η μόνη εκκρεμότητα που απομένει είναι η σχετική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία έχει κατατεθεί ο φάκελος από τα τέλη Νοεμβρίου.Έτσι, μετά και το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Metro θα αποκτήσει τις κεντρικές αποθήκες και το δίκτυο 180 καταστημάτων Βερόπουλος που βρίσκονται σε 54 πόλεις της χώρας. Η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και τη Σερβία, όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα.

Μέσα στο 2016, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ευοδωθούν οι συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές για την πώληση του εμπορικού πάρκου Smart Park στα Σπάτα της REDS του ομίλου Ελλάκτωρ, ενώ σε προκαταρκτικές συζητήσεις βρίσκεται και η συμφωνία Βερόπουλου Metro αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα deals στον κλάδο τον λιανεμπορίου

Η μεγαλύτερη κινητικότητα παρουσιάζεται στους τομείς του λιανεμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και ins iopnxavias η Lamda Development για την πώληση των τριών εμπορικών κέντρων της, δηλαδή του The Mall και του Golden Hall στην Αθήνα και του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να αναφερθούμε και σε δύο σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στο κλείσιμο του 2015. Την πώληση των μετοχών που διαθέτει στην τουρκική Finansbank ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα τον Δεκέμβριο, αποκομίζοντας όφελος 2,75 δισ. ευρώ. Η τράπεζα του Κατάρ, εκτός του αντιτίμου, θα αποπληρώσει και το χρέος μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 910 εκατ. δολαρίων της Finansbank προς την ETE, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα της ETE κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ συνολικά. Στις αμιγώς επιχειρηματικές συμφωνίες έρχονται να προστεθούν και οι αποκρατικοποιήσεις, με το ΤΑΙΠΕΔ να επιλέγει τον τελευταίο μήνα της χρονιάς για να οριστικοποιήσει το deal με τη γερμανική Fraport, στα χέρια της οποίας πέρασε και επισήμως η εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ 04/01/2016