Έντονες αντιδράσεις στις φαρμακευτικές για το άρθρο που τις υποχρεώνει να επιστρέφουν χρήματα προς το Δημόσιο για το σύνολο των σκευασμάτων που καταναλώνουν τα θεραπευτήρια του ΕΣΥ

Η άρτι νομοθετηθείσα υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιριών για επιστροφή χρημάτων προς το Δημόσιο για το σύνολο των φαρμάκων, χα οποία καταναλώνουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πάνω από το επιτρεπόμενο πλαφόν του κλειστού προϋπολογισμού, έχει αναστατώσει σφόδρα τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία ετοιμάζει εκ των υστέρων πλέον δική της πρόταση προς τον Τζουζέπε Καρόνε, η συνάντηση με τον οποίον έχει προγραμματισθεί για τις 11 Ιανουαρίου 2016. Εάν η φαρμακοβιομηχανία παρουσιάσει μία πιο λειτουργική και αξιόπιστη όσο και συνεκτική πρόταση, τότε δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω από την ελληνική κυβέρνηση να την υιοθετήσει ακόμη και εκ των υστέρων , έχει διαβεβαιώσει ο Καρόνε τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας. Μέχρι τότε, πάντως, η σχετική νομοθετική διάταξη είναι πλέον το άρθρο 15 του νόμου 4346 2015. Τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα πολύ σοβαρά προβλήματα ελλείψεων σημαντικών φαρμάκων, τις οποίες η ως άνω διάταξη θα προκαλέσει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, ήδη από το 2016. Τα προβλήματα Ποια είναι, όμως, τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζει η ως άνω ρύθμιση, σύμφωνα πάντα με τις φαρμακευτικές εταιρείες και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Ιδού: Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λειτουργούν ως ανεξάρτητα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), χωρίς ενιαίο λειτουργικό σύστημα. Έτσι, δεν είναι δυνατή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της σχετικής δαπάνης, και μάλιστα κυρίως εκείνης η οποία καταναλώθηκε πραγματικά και όχι μόνον εκείνης η οποία επαραγγέλθη. Συνεπώς, πολύ εύκολα το όριο της δημοσίας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης δύναται να ξεπερασθεί κατά αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πριν ακόμη καταστεί αντιληπτή η σχετική υπέρβαση. Είναι εξαιρετικά απίθανο, με βάση το σημερινό πλαίσιο οικονομικής διοίκησης του ΕΣΥ, να υπολογίζονται εγκαίρως και με ακρίβεια οι σχετικές καταναλώσεις του συνόλου των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Πώς θα μπορεί ουσιαστικά ο υπουργός Υγείας ή μία Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), με μία απλή απόφασή τους, να επιβάλλουν την προμήθεια δωρεάν φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ύψος το οποίο επιθυμούν αυθαιρέτως

 

Η επιβολή clawback θα καταργήσει κάθε δυνατότητα για παροχή εκπτώσεων και για σύναψη ειδικών συμφωνιών για φάρμακα, καθώς, εάν καταβάλλουν clawback, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα έχουν κίνητρο να παρέχουν εκπτώσεις.

ΑΠΟΨΗ Μιχάλης Χειμώνας γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

Επικίνδυνη πρωτοτυπία με πολλούς κινδύνους Το ζητούμενο τώρα είναι να κάνουμε το σύστημα υγείας να βγει από την “εντατική” και να κινείται με ασφάλεια. Και παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα και τα περιορισμένα οικονομικά της χώρας, αυτόν τον κοινωνικό, πρωτευόντως, στόχο μπορούμε να τον διεκδικήσουμε σοβαρά. Όμως αυτό απαιτεί στρατηγική καινοτομίας και επενδύσεων και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο σύστημα υγείας. Η ξαφνική επιβολή μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μάς βάζει στον αντίθετο δρόμο από αυτά που πρώτη η Πολιτεία θα έπρεπε να επιδιώκει. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, ότι είναι ελληνική “πρωτοτυπία” που γίνεται χωρίς καν να έχει λύσει βασικά τεχνικά ζητήματα, δημιουργεί σοβαρότqτouς κινδύνους για ελλείψεις σε νοσοκομειακά φάρμακα. Πρώτον, το μέτρο δεν συνοδεύεται από στοιχειώδεις εγγυήσεις για την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους. Όπως θεραπευτικά πρωτόκολλα ώστε να υπάρχει έλεγχος στη συνταγογράφηση, ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα σε όλα τα νοσοκομεία τόσο για τις αγορές όσο και για την κατανάλωση φαρμάκων ανά κλινική και θεραπευτική κατηγορία. Δεν έχει ξεκαθαριστεί καν τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ο κλειστός προϋπολογισμός των 570 εκατ. ευρώ για το 2016 και κατ’ επέκταση τα όρια που έχουν θεσπιστεί με τον Νόμο για τα άλλα έτη και επιπλέον ωθεί για υπέρβαση αφού βασίζεται στη λογική “αγοράζω και δεν πληρώνω”. Δεύτερον, “διώχνει” ένα βήμα πιο μακριά τις φαρμακευτικές εταιρείες που θέλουν να επενδύουν στην Ελλάδα και εξουθενώνει τις ελληνικές εταιρείες. Όσοι λοιπόν έχουν στα χέρια τους το φάρμακο ενώ δεν πληρώνονται όσα τους χρωστάει το Δημόσιο ήδη το κράτος χρωστά πάνω από 1,3 δισ. ευρώ , πληρώνουν βαρύτατες επιβαρύνσεις και τώρα καλούνται και να χρηματοδοτήσουν το 30% της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι μια απόφαση που εντείνει την αστάθεια και το αντιεπενδυτικό κλίμα. Υπάρχουν πολλά και επικίνδυνα κενά και ο ΣΦΕΕ βρίσκεται σε συνεργασία με την κυβέρνηση, με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις, για να καλυφθούν εγκαίρως, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις για τους ασθενείς, που είναι το μείζον ζήτημα για όλους μας .

Κερνάω εγώ, πληρώνετε εσείς…

Xαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), Πασχάλη Αποστολίδη, στην Ε για το θέμα: Για το μέτρο του, clawback στη δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να δούμε επακριβώς τις ρυθμίσεις της υπουργικής απόφασης του υπουργού Yγείας Ανδρέα Ξανθού, καθώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ποιός είναι σε θέση να μας πει σε ποιο ύψος θα “κλείσει” η σχετική δαπάνη για το 2015, για να μπορούμε να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα έτη 2016 – 2018, όταν δεν γνωρίζει ποια φαρμακευτικά σκευάσματα χρεώνονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ποια στον ΕΟΠΥΥ. Τα πλαφόν επί της δημοσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για τα επόμενα έτη δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί εάν είναι επαρκή ή πολύ χαμηλά. Επίσης, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα υποχρεώνονται πλέον, πέραν των εκπτώσεων που προσφέρουν στις πωλήσει τους για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, να επιστρέφουν και clawback… Είναι σαν να λέμε “ελάτε όλοι, κερνάω εγώ, πληρώνετε όλοι εσείς” .

 

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 24/12/2015