Σε τούτη την εποχή της αποθέωσης της έλλειψης ηθικής στον γενναίο νέο κόσμο μας, προοδευτικοί και συντηρητικοί έχουν μετατοπίσει τόσο την πρακτική τους όσο και τη ρητορική τους σε σχέση με τη φιλανθρωπία.

Σε ένα φόρουμ των Ρεπουμπλικάνων στη Νότια Καρολίνα, υπό την αιγίδα του ιδρύματος Kemp, που είχε ως στόχο να προβάλει τις ιδέες των υποψήφιων προέδρων για τη φτώχεια και Tis ευκαιρίες για tous φτωχούς, και οι έξι παρόντες ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι (John Kasich, Marco Rubio, Chris Christie, Jeb Bush, Mike Huckabee και Ben Carson) επέδειξαν ενθουσιασμό για συντηρητικές προτάσεις περί ευκαιριών σε φτωχά παιδιά, ενώ επέκριναν τις προοδευτικές προτάσεις περί επιδομάτων στους μη έχοντες.

Με τη ραγδαία και μελετημένη υποχώρηση του κοινωνικού κράτους παγκοσμίως, τα μεγάλα ιδιωτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα έρχονται οικειοθελώς να το υποκαταστήσουν, επιλέγοντας ασφαλώς με τον παρά τους το τι θεωρούν προτεραιότητα και τι θεωρούν λύση, ιδιωτικοποιώντας την ίδια την έννοια της παροχής φροντίδας για tous ασθενέστερους, που υπήρξε το βασικό κοινωνικό συμβόλαιο στη Γηραιά’Ηπειρο.

Λίγες ημέρες πριν από τις απανωτές ανακοινώσεις δράσεων του ιδρύματος Γκέιτς, μεταξύ των οποίων η καταπολέμηση του υποσιτισμού των παιδιών στη Νιγηρία σε συνεργασία με τον πλουσιότερο άνθρωπο της Αφρικής, τον Αλίκο Ντανγκότε, καθώς και το πρόγραμμα συγχρηματοδότησα, με τη βρετανική κυβέρνηση, της έρευνας για την εξάλειψη της ελονοσίας, έκθεση της οργάνωσης Global Justice καταγγέλλει: Το ίδρυμα Γκέιτς δεν ακολουθεί μια ουδέτερη φιλανθρωπική στρατηγική, αλλά λειτουργεί προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργίας και της υγείας, μέσω της ιδεολογικής του δέσμευσης για την προώθηση νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών και την εταιρική παγκοσμιοποίηση .

Η έκθεση επικρίνει τις στενές σχέσεις μεταξύ του Ιδρύματος και των μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών και επισημαίνει ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν επικριθεί για υπερτιμολόγηση σε εμβόλια που σώζουν ζωές.

Το να εξαφανίσεις τη φτώχεια δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας, είναι πράξη δικαίου, Νέλσον Μαντέλα

Κατηγορεί επίσης το ίδρυμα Γκέιτς για την προώθηση συγκεκριμένων προτεραιοτήτων μέσω της επιχορηγούμενης γεωργίας, όπως την προώθηση της βιομηχανικής γεωργίας, τη χρήση χημικών λιπασμάτων και ακριβών πατενταρισμένων ή γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Τέλος, η οργάνωση καλεί τόσο το βρετανικό κοινοβούλιο, όσο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με το έργο του Ιδρύματος, με το πρώτο να αγνοεί επιδεικτικά αυτές τις εκκλήσεις. Σε κάποιες παλιότερες εποχές, διανοούμενοι και πολιτικοί είχαν προσδιορίσει εγκαίρως τον ρόλο της φιλανθρωπίας. Η φιλανθρωπία δεν αποτελεί λύση στη φτώχεια αλλά επιδεινώνει τη δυσκολία. Ο ορθός στόχος είναι να προσπαθήσουμε να ανακατασκευάσουμε την κοινωνία ώστε η φτώχεια να είναι αδύνατη , έλεγε ο μεγάλος Άγγλος είρων ‘Οσκαρ Γουάιλντ.

Η φιλανθρωπία είναι αξιέπαινη, αλλά δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα ο φιλάνθρωπος να παραβλέπει τις συνθήκες της οικονομικής αδικίας που καθιστούν αναγκαία τη φιλανθρωπία , έλεγε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Στον κόσμο μας όμως επικράτησε η άποψη της πρωθιέρειας του νεοφιλελευθερισμού, της Άιν Ραντ, που καταρρίπτει ευθαρσώς την όποιας μορφής φιλανθρωπία και αποθεώνει τον επιχειρηματία Άτλαντα που σηκώνει το βάρος της γης. Είναι πιο εύκολο να δωρίσεις μερικές χιλιάδες δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και να αισθάνεσαι ενάρετος από το να βασίσεις τον αυτοσεβασμό σου σε πρότυπα προσωπικής επιτυχίας. Είναι απλό να αναζητήσεις υποκατάστατα για την ικανότητα όπως την αγάπη, τη γοητεία, την ευγένεια, τη φιλανθρωπία όμως, δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ικανότητα , γράφει σε ένα από τα βιβλία της, αποτυπώνοντας τις μύχιες σκέψεις των σημερινών φιλάνθρωπων τρισεκατομμυριούχων. Καλές ή κακές στις στοχεύσεις τους, σχεδόν όλες οι μεγάλες διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι εξ ορισμού αντιδημοκρατικές, αφού λειτουργούν με προτεραιότητες που έχουν τεθεί από πλούσιους χορηγούς και διοικητικά συμβούλια και όχι από εκλεγμένους αντιπροσώπους. Ακόμη και αν όλοι κάνουμε τα στραβά μάτια, έρχονται οι ίδιοι οι φιλάνθρωποι και παραδέχονται με ειλικρίνεια ότι οι χορηγίες είναι ένα χρήσιμο όχημα για να συντηρήσουν τα προνόμιά τους.

Tns ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ 26/01/2016