Ακόμη και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όσων φέρονται να εμπλέκονται στα σκάνδαλα της Υγείας θα προχωρήσει η Εξεταστική Επιτροπή, όπως αποφασίστηκε κατά την πρώτη κιόλας συνεδρίασή της. Χωρίς να μεταβληθούμε σε κάποιου είδους συλλογικούς ντετέκτιβ επιδιδόμενοι αδιακρίτως σε ‘κυνήγι μαγισσών’, όταν οι υπόνοιες ‘βαρύνουν’ πολιτικά πρόσωπα και σχηματίζονται ικανές ενδείξεις, δεν θα πρέπει να διστάζουμε να ζητάμε από την αρμόδια αρχή να δίνει εντολή να ‘ανοίγουν’ οι λογαριασμοί και λογαριασμοί των στενών τους συγγενών, τόνισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Ντυνάν, ΚΕΕΛΠΝΟ, φάρμακα

Η Εξεταστική θα ζητήσει άμεσα τη δικογραφία για την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, καθώς από εκεί θα ξεκινήσει την έρευνά της (δεύτερο αντικείμενο διερεύνησης θα είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ και τρίτο τα φάρμακα και οι προμήθειες). Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επικαλέστηκε κείμενο του πρ. υπουργού της Ν Δ. Γιώργου Σούρλα, ο οποίος τόνισε: Εκτιμώ πως υπάρχουν ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις όσων είχαν τη διαχείριση του ιδρύματος αλλά κυρίως των πολιτικών τους προϊσταμένων, οι οποίοι, όπως φαίνεται, αποφάσιζαν χωρίς περίσκεψη για τις Η έρευνα θα ξεκινήσει από το Ντυνάν και θα ακολουθήσουν ΚΕΕΛΠΝΟ και προμήθειες φαρμάκων, καθώς αναμένονται τα στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis κρατικές επιχορηγήσεις και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν και να επιβληθούν κυρώσεις . 0 Αντ. Μπαλωμενάκης σημείωσε ότι στη δικογραφία για το Ντυνάν αναφέρονται ονόματα πρώην υπουργών ως έχοντα τελέσει αξιόποινες πράξεις και γι’ αυτό η εξέταση του συγκεκριμένου σκανδάλου θα πρέπει να προταχθεί. Αντίθετα, η τιμολόγηση των φαρμάκων θα εξεταστεί αργότερα (και μετά τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ) αφενός επειδή είναι πολλή εκτεταμένη η νομοθεσία και αφετέρου επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έρευνας και εγχώριων και διεθνών διωκτικών αρχών για το θέμα της Novartis και θα είναι καλό να έχουμε ό,τι στοιχείο θα έχει συγκεντρωθεί μέχρι τότε. Στην επόμενη συνεδρίασή της η Εξεταστική θα καταρτίσει τον κατάλογο των μαρτύρων. Μεταξύ αυτών θα βρίσκονται και οι πρώην υπουργοί Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος απέστειλε επιστολή με Αντ. Μπαλωμενάκη: θα εξετάσουμε κάβε πράξη που ζημίωσε το Δημόσιο την οποία ζητά αυτοβούλως να καταθέσει. Τα μέλη της Επιτροπής θα έχουν πρόσβαση σε στοιχεία και δικογραφίες που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Τα διαβαθμισμένα έγγραφα θα φυλάσσονται στην αίθουσα 162 της Βουλής.

Αμισθί

Η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 2014 αποφάσισε, έπειτα από πρόταση του ΣΥΡ1ΖΑ, οι βουλευτές μέλη της να μη λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της υπενθυμίζεται ότι την ίδια απόφαση έχει λάβει και η Προκαταρκτική Επιτροπή κατά του Γιάννου Παπαντωνίου.

ΑΥΓΗ 04/05/2017