Η υπουργική απόφαση για τις αλλαγές στον κλάδο θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων από νομικά ή φυσικά πρόσωπα χωρίς την προϋπόθεση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού

Από τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία θα εξυπηρετούνται από σήμερα οι πολίτες.

Οι φαρμακοποιοί κατεβάζουν τα ρολά, για άγνωστο χρονικό διάστημα, πραγματοποιώντας κυλιόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αντιδρούν στην προωθούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία αλλάζουν όλα στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Στη 1 το μεσημέρι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Για αγώνα κατά των μεγάλων ξένων συμφερόντων έκανε χθες λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, θεωρώντας ότι n απόφαση καταλύει τη φαρμακευτική περίθαλψη σε βαρος της υγείας του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπό έκδοση υπουργική απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, άσχετα εάν κατέχει πτυχίο φαρμακοποιού, με υποχρέωση να συμμετέχει στην εταιρεία και φαρμακοποιός. Η ίδια δυνατότητα παρέχεται και σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες), καθώς δεν φαίνεται να έχουν διατυπωθεί στην απόφαση συγκεκριμένες απαγορεύσεις.

Εκτιμάται ότι θα μπορεί οποιοσδήποτε επιχειρηματίας να ιδρύει οσεσδήπστε εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) με φαρμακοποιό.

Η μόνη προστατευτική διάταξη που παραμένει είναι τα πληθυσμιακά κριτήρια ίδρυσης φαρμακείου, τα οποία ισχύουν σε συνολικά 14 ευρωπαϊκές χώρες.

Εάν δεν προστεθούν απαγορεύσεις, το νέο πλαίσιο που θα προκύψει θα παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας αλυσίδας φαρμακείων ακόμη και σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες χονδρεμπορίου φαρμάκων.

Το μοντέλο αυτό εγείρει ερωτήματα, καθώς οδηγεί σε καθετοποίηση της αγοράς.

Με απλά λόγια, μία επιχείρηση θα ελέγχει ολόκληρη τη διαδικασία, από την παραγωγή έως τη διάθεση ενός φαρμάκου ατην αγορά. Θυμίζει το ρουμανικό μοντέλο, στο οποίο κυρίαρχος παίκτης είναι οι χονδρέμποροι.

Στη συγκεκριμένη χώρα, 7.000 φαρμακεία είναι ενταγμένα σε αλυσίδες χονδρεμπορίου και 7.000 σε φαρμακοποιούς, με το 80% του τζίρου να ανήκει στις αλυσίδες.

Σε πλήρη φιλελευθεροποίηση των φαρμακείων είχε προχωρήσει από το 1990 και η Ουγγαρία, όπου επιχειρείται επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, λόγω στρεβλώσεων στην αγορά.

Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ

Οι προωθούμενες αλλαγές στην Ελλάδα περιγράφονται στην περιβόητη εργαλειοθήκη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξας (ΟΟΣΑ). Η λογική τους είναι ότι με την ιδιοκτησία αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς στενεύει η δεξαμενή των επιχειρηματιών και επενδυτών.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, οι μικρές επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο έχουν μικρότερες δυνατότητες καινοτομίας. Οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό παρασύρουν άμεσα και την αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), καθώς κάθε επιχειρηματίας μπορεί να εκδίδει άδεια φαρμακείου και να διαθέτει φαρμακα ακόμη και από τα σούπερ-μαρκετ.

Η τάση απελευθέρωσης δεν αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα να πιέζεται να την υιοθετήσει, λόγω του εξωτερικού της χρέους. Αποκαλυπτική ήταν n αναλυση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο προς τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φαρμακοποιών (PGEU). Ο κ. Κοστέλο διευκρίνισε ότι δεν υπαρ χει καμία πολιτική απελευθέρωσης του συστήματος φαρμακείων στην Ευρώπη. Οταν, ωστόσο, υπαρχει ρήτρα διάσωσης (bail out), όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, λαμβάνεται υπόψη και η αποδοτικότητα του φαρμακευτικού συστήματος.

ΕΘΝΟΣ 26/10/2015