Πρακτικά ΓΣ ΤΙΤΑΝΙΑ

Σήμερα 3 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 10:30 συγκεντρώθηκαν τα μέλη του συλλόγου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ΓΣ στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος κ. Σκυλακάκης, όπου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με την νέα διαδικασία του ΗΣΠΑΔΙΦ, τα προβλήματα αλλά και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτή την νέα πρακτική. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι το ΗΣΠΑΔΙΦ θα αποδειχθεί ένα  χρήσιμο εργαλείο σε ότι αφορά τη συλλογή στοιχείων των εταιριών, τα οποία με την σειρά τους θα ενισχύσουν τις νομικές ενέργειες κατά των τελευταίων, που αδικαιολόγητα μειώνουν τις ποσότητες φαρμάκων προς τις φαρμακαποθήκες.

Σε δεύτερο επίπεδο ενημέρωσε τα μέλη σχετικά με τον νέο φορέα για το ENVO που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, χωρίς όμως την συμμετοχή του κλάδου των χονδρεμπόρων ιδιωτικών και συν/κων. Προς τούτο, έχουν κινήσει τις διαδικασίες αγωγής σε συνεργασία με την ΟΣΦΕ.

Τρίτο σημείο που έθιξε ο κ. Σκυλακάκης ήταν οι απαγορεύσεις εξαγωγών. Τόνισε ότι κακώς υπάρχουν νέα φάρμακα στην λίστα απαγορεύσεων του Υπουργείου. Το ΔΣ του συλλόγου θα πιέσει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που δεν τα εισάγουν. Παράλληλα εφιστά την προσοχή σε όλους,  όσον αφορά τα είδη των φαρμάκων αλλά και τις ποσότητες που δίνουν στους  πελάτες-φαρμακεία.

«Οι 6 προηγούμενοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι», είπε ο κ. Σκυλακάκης. Τα μέλη του ΔΣ προσπάθησαν καθημερινά για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε ότι αφορά την άδικη απόφαση απαγόρευσης εξαγωγών του περασμένου Ιουλίου.  Και το κατάφεραν με πολύ κόπο και συνεχή τροφοδότηση των ΜΜΕ με τις θέσεις του κλάδου και την παρουσίαση των αιτιών  για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Επισήμανε  ότι όλα τα μέλη πρέπει να προσέχουν, και τόνισε ότι αν  ανακαλύψει κάποια παραβατική συμπεριφορά ανάμεσα τους, θα την καταγγείλει πρώτα ο ίδιος.

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε ήταν η πρόταση για αλλαγή της επωνυμίας του συλλόγου και του λογότυπου. Τα μέλη συμφώνησαν και αυτή που υπερίσχυσε ήταν από ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΑΡΙΩΝ να μετατραπεί σε ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΩΝ. Σε αυτό το σημείο ο κ. Μονοκρούσος πήρε τον λόγο και πρότεινε και τροποποίηση του εκλογικού νόμου που εδώ και χρόνια είναι ίδιος με αυτόν των φαρμακείων. Το ΔΣ επιφυλάχτηκε να ρωτήσει τον νομικό σύμβουλο για τις διαδικασίες που χρειάζονται για μία τέτοια αλλαγή.

Κατόπιν τον λόγο πήρε ο κ. Τσατσαρώνης που ευχαρίστησε τα μέλη του ΔΣ για την άψογη συνεργασία που είχαν το περασμένο καλοκαίρι όσον αφορά τις αλλεπάλληλες ενέργειες τους για την αλλαγή της άδικης απόφασης του ΕΟΦ. Παράλληλα καταγγέλλει ότι η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε, όχι βάσει ελέγχων αλλά παρακάπτοντας αυτούς και ικανοποιώντας συγκεκριμένα συμφέροντα κατόπιν ενός και μόνου τηλεφωνήματος. Επίσης  στρεφόμενος προς τα μέλη, τόνισε ότι για 3 βασικά φάρμακα (πχ stelara) δεν θα πρέπει άλλο να παρανομούν, όσοι το κάνουν.

Τέλος ενημέρωσε τα μέλη ότι σε 20 περίπου ημέρες θα ξεκινήσει η συζήτηση  για την διανομή των covid test από τα φαρμακεία. Ο κλάδος θα προτείνει ίδιο μοντέλο με την διανομή των self test.

Ο κ. Λέλος μίλησε μετά και με χαρά πληροφόρησε τα μέλη για την κατασκευή του νέου «μοντέρνου» site του συλλόγου. Είπε ότι θα είναι διαδραστικό, διαθέτοντας ειδικό πεδίο μελών, πεδίο δημοσιογράφων, forum κα.

Στην συνέχεια η ταμίας του ΔΣ κα Α. Σουλτάρη παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία για το έτος 2023. Τα μέλη τα ενέκριναν ομόφωνα και ορίστηκαν ο κ. Παπάζογλου και η κα Κοροβίλα εξελεγκτική επιτροπή. Η κα Σουλτάρη υπενθύμισε στα μέλη να στέλνουν ισολογισμούς στον σύλλογο, ώστε να ορίζεται σωστά η κλίμακα συνδρομών τους. Στο σημείο αυτό ο κ. Σκυλακάκης προτείνει οριζόντια αύξηση ετήσιων συνδρομών κατά 10% από το έτος 2024. Τα μέλη συμφώνησαν.

Τον λόγο πήρε ο κ. Κυριακόπουλος από την ΕΝΦΑΡΕΛ ο οποίος ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρίας για απαλλαγή από την καταβολή των συνδρομών, εξαιτίας του ότι θα παραχωρούν την αίθουσα των εγκαταστάσεων τους για την διεξαγωγή των ΓΣ του συλλόγου. Ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας, είπε ότι κατόπιν της συζήτησης που είχαν τα μέλη του ΔΣ επί του θέματος, αποφάσισαν ότι δεν θα ήταν σωστό να προβούν σε μία τέτοια ενέργεια καθώς όλα τα μέλη που έχουν άδεια φαρμακαποθήκης,  οφείλουν αν είναι ισότιμα ώστε να μην υπάρξουν διαφωνίες.

Κατόπιν στο βήμα ανέβηκε η κα Γκούρα, η οποία προσκλήθηκε από τα μέλη του ΔΣ, προκειμένου να ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για τα τεκταινώμενα στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο GIRP όπου ο σύλλογος είναι μέλος. Η κα Γκούρα μεταξύ άλλων, μίλησε για το τι αφορά ο εν λόγω ΕυρωπαΪκός σύλλογος, ποιος είναι ο στόχος του, ποιοι συμμετέχουν και τι όφελος έχουν. Παράλληλα ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών του ΔΣ στα συνέδρια και τα εκάστοτε meetings του GIRP. Διευκρίνισε κάποια θέματα ΕυρωπαΪκής νομοθεσίας και τροποποίησης τους (31ΕΚ) , που αφορούν και την Ελλάδα. Μίλησε επίσης και για την αδειοδότηση των φαρμ/κων και τις αλλαγές που σύντομα θα προκύψουν σε ΕυρωπαΪκό επίπεδο, την στιγμή που μπορεί να αποκτήσει  υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας. Επισήμανε την διάκριση των αδειών χονδρικής πώλησης στους full line. Έτσι και η εταιρία που τους προμηθεύει μπορεί να αναγκαστεί να δώσει μεγαλύτερες ποσότητες. Ανέφερε επίσης ότι οι επιθεωρήσεις των αποθηκών από τον ΕΟΦ, δεν εξελίσσονται καλά, διότι οι φαρμακέμποροι δεν ακολουθούν επαρκώς τις κοινοτικές οδηγίες (gdp) που ισχύουν από το 2013. Οφείλουν να ενημερωθούν σωστά για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δεδομένα αυτά.

Το ΗΣΠΑΔΙΦ τόνισε από την άλλη ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τα αποθέματα και  θα βοηθήσει να διεξαγχθούν σωστά συμπεράσματα. Τόνισε ότι η εικόνα του κλάδου προς τα έξω δεν είναι καλή.  Πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και σε άλλα θέματα πέρα από κέρδος τους. Παράλληλα προτείνει ημερίδα το επόμενο εξάμηνο όπου θα συμμετέχουν φορείς από τα Υπουργεία, ΕΟΦ, αλλά και από τον GIRP. Αυτό θα είναι ένα πρώτο  βήμα προς την βελτίωση της επικοινωνιακής εικόνας του συλλόγου προς τα έξω.

Ρωτήθηκε από μέλος μας αν  είναι υποχρεωτική η αναγραφή της παρτίδας στα τιμολόγια και αν αυτό συμβαίνει και στο εξωτερικό. Απάντησε ότι είναι μέσα στις υποχρεώσεις του gdp αλλά δεν γίνονται έλεγχοι σε όλα τα κράτη για αυτό. Όσον αφορά την Ελλάδα είπε ότι η πρακτική αυτή έχει προφορικά συμφωνηθεί στις πωλήσεις μεταξύ των φαρμακαποθηκών.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σκυλακάκης υπενθύμισε στα μέλη τις προτάσεις που έχουν κάνει στο Υπουργείο για αυστηριοποίηση του πλαισίου ίδρυσης φαρμακαποθηκών.

Ένα τελευταίο ερώτημα που έθεσε ο κ. Αλιμπέρτης ήταν για την εμπιστευτικότητα των στοιχείων των αποθεμάτων που δηλώνουν στο Υπουργείο. Το ΔΣ απάντησε ότι το Υπ. δεν δεσμεύεται αλλά οι ίδιοι θα φροντίσουν να οριστούν  συμβάσεις εμπιστευτικότητας με την εταιρία Unisystems.

Ακολούθησε η κοπή της πίτας από τα μέλη του ΔΣ.  Έχοντας συγκεντρώσει λαχνούς με όλους τους παρευρισκόμενους, έγινε κλήρωση και το δώρο κέρδισε η φαρμακαποθήκη M.P.PHARMA AE. Η κα Σουλτάρη και ταμίας του ΔΣ που εργάζεται στην εν λόγω αποθήκη, παραχώρησε το έπαθλο των 385€ στο ταμείο του  συλλόγου.

Κατόπιν έληξε η συνεδρίαση.

 

Ο Πρόεδρος

Θ. Σκυλακάκης