Πρακτικά ΓΣ ΕΝΦΑΡΕΛ

Σήμερα 29/7/23 συγκεντρώθηκαν εκτάκτως τα μέλη του συλλόγου προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που προέκυψε τις 2 τελευταίες ημέρες με την νέα απόφαση του ΕΟΦ περί προσωρινών απαγορεύσεων εξαγωγών,  στην οποία περιλαμβάνει 280 εξαγώγιμα φάρμακα.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος κ. Σκυλακάκης,  ο οποίος αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στην νέα κατάσταση που απαιτεί άμεσα μέτρα αντίδρασης του κλάδου, έθεσε τις 2 προτάσεις που ήδη είχαν αποσταλεί στα μέλη με email, προς συζήτηση και τοποθέτηση των παρευρισκόμενων. Σημειώνουμε ότι στην εν λόγω έκτακτη συνεδρίαση μπορούσαν να λάβουν μέρος και άλλα μέλη του συλλόγου μέσω skype.

Πιο συγκεκριμένα οι 2 προτάσεις ήταν οι εξής:

  1. Εκταμίευση από το ταμείο του συλλόγου του ποσού των 80.000ευρώ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε 3μηνη καμπάνια επικοινωνίας του συλλόγου με αντίστοιχη μεγάλη εταιρία, η οποία θα δημοσιεύσει σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τις θέσεις του κλάδου. Προς τούτο, πρότεινε έκτακτη εισφορά 400€ (τζίρος κάτω από 20.000.000€) και 800€ (τζίρος πάνω από 20.000.000€) αντίστοιχα για τα μέλη σε 2 δόσεις (15/9/23 και 15/11/23) ώστε να μπορέσει να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό.
  2. Δημοσιοποίηση 3 επιστολών με τις θέσεις του συλλόγου σε μεγάλη εφημερίδα και χρονική διαφορά 3 ημερών σε κατά σειρά Πρόεδρο ΕΟΦ, Υπουργό Υγείας και Πρωθυπουργό.

Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης ενημέρωσε ότι έχει αποστείλει αλλεπάλληλα μηνύματα στον Υπ. Υγείας προκειμένου να έχει μέσα στην επόμενη εβδομάδα μία συνάντηση εκ νέου μαζί του για το θέμα.

Τον λόγο κατόπιν ο κ. Τσατσαρώνης Αντιπρόεδρος , ο οποίος αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στην κρισιμότητα της κατάστασης, συμφώνησε με τον κ. Σκυλακάκη ως προς τις παραπάνω προτάσεις.

Μέσω skype η κα Μαρκάκη επισήμανε ότι είναι υπέρ της απάντησης σε όλα τα δημοσιεύματα που θίγουν τον κλάδο και εξέφρασε την αντίθεση της με την έκτακτη εισφορά και το μεγάλο ποσό των 80000 για την καμπάνια επικοινωνίας του συλλόγου.

Η κα Μονοκρούσου επισήμανε ότι καλό θα ήταν να μην λειτουργήσουν μόνο «πυροσβεστικά» όπως είπε στα δημοσιεύματα, αλλά πρότεινε ο σύλλογος να έχει μία σταθερή επικοινωνία με κάποιο σχετικό γραφείο έτσι ώστε να προβάλλονται οι απόψεις του σε βάθος χρόνου και με λιγότερα χρήματα.

Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν και τα social media γι αυτό τον σκοπό. «Πρέπει να μας μάθει ο κόσμος»  τόνισε και να μην εμπιστεύεται μόνο τον φαρμακοποιό του.

Μία άλλη άποψη που ακούστηκε από τον κ. Τσίτσο ήταν να κάνει ο σύλλογος κοινωνικό έργο, ώστε με την κοινοποίηση του στα ΜΜΕ να ενημερώσουν τους πολίτες για τις προθέσεις τους και τα όσα προσφέρουν ως κλάδος στο κοινωνικό σύνολο.

Η κα Γράψα πρότεινε να χρησιμοποιήσουν τα προηγούμενα contacts που συνεργάζονταν με τον σύλλογο όπως τον δημοσιογράφο κ. Χουδαλάκη αλλά και τον δικηγόρο κ. Αραχωβίτη.

Πάνω σε αυτό ο κ. Σκυλακάκης ενημέρωσε τα μέλη ότι ο κ. Χουδαλάκης προτίθεται να αναλάβει τον συντονισμό της media campaign δωρεάν.

Τέλος ο κ. Μονοκρούσος συμφώνησε με την καμπάνια και το ποσό που χρειάζεται και πρότεινε παράλληλα την σταθερή συνεργασία με γραφείο επικοινωνίας καθώς και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της καμπάνιας επικοινωνίας στην τακτική γενική συνέλευση τον Δεκέμβριο. Παράλληλα έθεσε προς συζήτηση και το θέμα της καθολικής αναγραφής των παρτίδων που ζητάει ο ΕΟΦ. Πάνω σε αυτό ο κ. Σκυλακάκης ενημέρωσε ότι ήδη έχει αποστείλει επιστολή από κοινού με την ΟΣΦΕ για την διαφοροποίηση της αναγραφής παρτίδας μόνο στις  πωλήσεις μεταξύ φαρμακαποθηκών με κάποιες εξαιρέσεις, πρακτική με την οποία είχε συμφωνήσει ο ΕΟΦ. Η ίδια επιστολή θα σταλεί και στο Υπουργείο, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος.

Στην συνέχεια οι 3 προτάσεις μαζί με εκείνη της κας Μαρκάκη που διαφώνησε με την καμπάνια, τέθηκαν σε ψηφοφορία τόσο από τους παρευρισκόμενους όσο και από τα μέλη μέσω της τηλεδιάσκεψης.

Αφού μετρήθηκαν όλοι οι ψήφοι επικράτησαν οι 2 πρώτες προτάσεις με 33 ψήφους (24 από τους παρευρισκόμενους και 9 από το skype).

Συνοψίζοντας ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε:

  1. Media campaign και έκτακτη εισφορά μελών
  2. 3 επιστολές προς δημοσίευση σε Πρόεδρο ΕΟΦ, Υπ. Υγείας και Πρωθυπουργό
  3. Μόνιμη συνεργασία του συλλόγου με γραφείο επικοινωνίας

Τέλος επισήμανε ότι ό ίδιος δεν θα εισπράττει τα έξοδα παραστάσεως Προέδρου από το ταμείο του συλλόγου και θα τα διαθέτει για εκδηλώσεις με δημοσιογράφους σε θέματα επικοινωνίας του συλλόγου.

Η κα Σουλτάρη στην τέλος της συνεδρίασης έθεσε και το θέμα της διοργάνωσης  συνεδρίου από τον σύλλογο.

 

O Πρόεδρος

Θ. Σκυλακάκης