Πρακτικά Ε.Γ.Σ ΤΙΤΑΝΙΑ

Σήμερα 16-11-2019 και ώρα 10:30 συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΠΣΦ στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, προκειμένου να συζητήσουν σημαντικά θέματα που αφορούν τον κλάδο του φαρμακεμπορίου.

Πριν ξεκινήσει η συνέλευση, η κα Μαρκάκη διάβασε στην αίθουσα τις προτάσεις – αιτήματα των φαρμακοϋπαλλήλων σχετικά με την ΣΣΕ. Κατόπιν έδωσε τον λόγο στην Πρόεδρο του συνδικάτου, η οποία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις θέσεις των εργαζομένων, τονίζοντας την σημασία που έχει για εκείνους το ωράριο (Δευτέρα –Παρασκευή 8ωρο) και το οποίο θα το διεκδικήσουν με κάθε τρόπο. Παράλληλα ζητήσανε την απόφαση του σώματος των μελών του ΠΣΦ σχετικά με το θέμα αυτό, όταν τελειώσει η συνεδρίαση.

Πρώτο θέμα που ανέπτυξε η κα Μαρκάκη ήταν οι ελλείψεις φαρμάκων στο εξωτερικό. Επισήμανε ότι αυτές υφίστανται και στην Ευρώπη, τη στιγμή που αν προκύψει ένα πρόβλημα στην διαδικασία παραγωγής του φαρμάκου (πχ. Παραγωγή δραστικής ουσίας σε απομακρυσμένη χώρα) τότε μπορεί κάλλιστα να υπάρξει και έλλειψη στα φαρμακεία. Για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των μελών, διανεμήθηκε στην αίθουσα φυλλάδιο από το Girp με ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα που ακολουθεί το φάρμακο ώσπου να φτάσει στον τελικό αποδέκτη-ασθενή. Για να μειωθούν λοιπόν οι ελλείψεις, τονίζει η κα Μαρκάκη, θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα και έγκαιρα ο ΕΟΦ όλους τους σχετικούς φορείς, αν ένα φάρμακο κινδυνεύει με έλλειψη από την αγορά.

Προς τούτου, ο κ. Σκυλακάκης παρακάλεσε τους παρευρισκόμενους να συγκρατήσουν τις επόμενες ημέρες τις εξαγωγές τους, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές στους φαρμακευτικούς συλλόγους.

Επόμενο θέμα ήταν τα ΦΥΚ, το οποίο ανέπτυξε ο κ. Φυλακτίδης μετά την συνάντηση που είχε στον ΕΟΠΥΥ. Ενημέρωσε τα μέλη για το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το κράτος για τα φάρμακα υψηλού κόστους. Σύμφωνα με αυτό, οι ασθενείς θα τα προμηθεύονται, πιλοτικά για 6 μήνες,   απευθείας από τα φαρμακεία, με τους ίδιους τους φαρμακοποιούς να τα διανέμουν δωρεάν για 50 ημέρες. Ο γιατρός δεν θε έχει δικαίωμα να επιλέξει το φαρμακείο (ΕΟΠΠΥ ή τοπικό) από όπου θα τα παραλάβει ο ασθενής, αλλά ο τελευταίος θα πρέπει να μπει στο σύστημα ηλεκτρονικά και να επιλέξει ο ίδιος το φαρμακείο που επιθυμεί. Θεωρεί ότι μία τέτοια πρακτική είναι ανεφάρμοστη, καθώς θα είναι αδύνατο ένας βαριά ασθενής και ηλικιωμένος να προβεί σε μία ηλεκτρονική πράξη.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι έχουν στείλει επιστολή στο Υπουργείο, με την οποία προτείνουν ένα πρόγραμμα για τα ΦΥΚ πολύ πιο οικονομικό και συμφέρον τόσο για το κράτος όσο και για τον Έλληνα ασθενή. Τα ΦΥΚ, επισήμανε τόσο ο κ. Λέλος όσο και ο κ. Γαλανόπουλος, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του φαρμακεμπορίου και θα πρέπει να διεκδικήσουν την διανομή τους έστω και με χαμηλό κέρδος.

Επόμενο ζήτημα που απασχόλησε τους προσκεκλημένους, ήταν οι χρήσεις γης. Η κα Μαρκάκη διάβασε στην αίθουσα ένα email από την κα Αγγελάκου (μέλος του συλλόγου)  σχετικά με το θέμα και πιο συγκεκριμένα την βεβαίωση που απαιτείται πλέον από την πολεοδομία, προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια φαρμακαποθήκης. Την απάντηση στο πρόβλημα έδωσε το δικηγορικό γραφείο του κου Αραχωβίτη, νομικού συμβούλου του συλλόγου, και συγκεκριμένα η συνεργάτιδα του κα Βαλέρια, η οποία διάβασε στην αίθουσα ενημερωτικό σημείωμα εκ μέρους του ίδιου, το οποίο εν ολίγοις διαβεβαιώνει ότι το γραφείο έχει στείλει επιστολή προκειμένου να λάβει σαφή απάντηση για το θέμα των χρήσεων γης.

Στην συνέχεια μίλησε ο ταμίας κος Βασιλάκος για τις οφειλές των μελών. Τόνισε ότι ακόμα δεν έχουν τακτοποιήσει όλοι τις οικονομικές τους εκκρεμότητες προς τον σύλλογο και μαζί με τον κο Σκυλακάκη ζήτησαν και πήραν την έγκριση να στείλουν το θέμα στο πειθαρχικό του συλλόγου,  σε περίπτωση που ως τις 1-1-2020 δεν έχουν όλοι εξοφλήσει τα ποσά που οφείλουν.

Ο κ. Κατέχης έθεσε το θέμα των συνεδριάσεων του συλλόγου στις εγκαταστάσεις της ΕΝΦΑΡΕΛ, πρακτική με την οποία συμφώνησαν τα μέλη, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα.

Θέμα της ημερήσιας διάταξης της ΕΓΣ ήταν και η δημιουργία  αλυσίδων φαρμακείων από μέρους των συνεταιρισμών. Σχετικά με αυτό,  τα μέλη ενημερώθηκαν για μία επιστολή που έστειλε η ΟΣΦΕ και στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων, ότι οι φαρμακοποιοί των συνεταιρισμών δεν έχουν σκοπό να ιδρύσουν αλυσίδες φαρμακείων. Έτσι αποφασίστηκε να πάνε από κοινού ΠΣΦ-ΟΣΦΕ στο Υπουργείο, προκειμένου να ζητήσουν την ακύρωση του νόμου.

Τελευταίο και φλέγον ζήτημα ήταν εκείνο που απασχόλησε στην αρχή το σώμα με την ομιλία της Προέδρου των φαρμακαϋπαλλήλων για το ωράριο των φαρμακαποθηκών. Το ΔΣ τόνισε η κα Μαρκάκη, προτείνει ενιαίο ωράριο λειτουργίας για ολόκληρη την Ελλάδα και το έθεσε προς έγκριση. Ακολούθησε μεγάλη και έντονη συζήτηση των παρευρισκόμενων, με τον κ. Λέλο να υποστηρίζει ότι δεν συμφέρει κανένα οικονομικά να ανοίγει τα Σάββατα, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο κ. Γαλανόπουλος. Τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, προκειμένου να παρθεί μία απόφαση από την ΓΣ και να προταθεί στους δήμους.

Οι 2 απόψεις για το ωράριο ήταν:

  1. Πενθήμερο 8ωρο
  2. Εξαήμερο 40ωρο

Η πρώτη και η πιο επικρατέστερη έλαβε 22 ψήφους έναντι της δεύτερης με 10 ψήφους.

Υπήρξαν εκ νέου διάφορες αντιδράσεις και έτσι ο  κ. Φυλακτίδης επισήμανε ότι η εν λόγω ψηφοφορία δεν μπορεί να έχει ισχύ.

Όσο αφορά την ΣΣΕ, τα μέλη αποφάσισαν ναι στην εφαρμογή της, αν συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (βιομηχανία) και όχι στην Κλαδική.

Τελειώνοντας ο κ. Φυλακτίδης πληροφόρησε τα μέλη ότι τα θέματα που είχαν προκύψει με τις  εταιρίες MERC, SANOFI και CHIESI θα επιλυθούν όπως τους διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι.

Κατόπιν τούτων, έληξε η συνεδρίαση.

 

Ο Πρόεδρος

Θ. Σκυλακάκης