Απάντηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών σε Δημοσίευμα τoυ Daily Pharma News

Προς:
τον Δ/ντη σύνταξης του περιοδικού Daily Pharma News
Υπόψιν: Κου Πετρόχειλου Αθήνα, 29/7/23

Αγαπητό Daily Pharma News στις 21/07/2023 δημοσιεύσατε ένα άρθρο με τίτλο: «Με όπλο λίστες προς εξαγωγή φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί αναμένουν από το Υπ. Υγείας ανακοινώσεις», (βλ. σχετικό link https://dailypharmanews.gr/site/post/29308/Me-oplo-listes-pros-exagogi-farmakon–oi-farmakopoioi-anamenoun-apo-to-Yp-Ygeias-anakoinoseis) το οποίο υπογράφει ο κύριος Πετρόχειλος Χαράλαμπος.

Tο άρθρο αυτό εκτός του ότι βρίθει από ανακρίβειες, εμφανίζει ψευδή γεγονότα ως αληθή με αποτέλεσμα να προσβάλει την τιμή και την υπόληψη των μελών μας, και να δημιουργεί ανησυχία στην πιο ευαίσθητη τάξη της κοινωνίας μας που είναι οι Έλληνες ασθενείς και οι οικείοι τους.

Η άποψή μας είναι ότι ο συντάκτης του άρθρου δεν έπραξε σωστά το δημοσιογραφικό του καθήκον που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και η παράθεση των απόψεων όλων των πλευρών που εμπλέκονται στο θέμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ουδέποτε επικοινώνησε με το Σύλλογό μας ως όφειλε για να διασταυρώσει τις «πληροφορίες» που είχε. Επίσης χρησιμοποίησε στο δημοσίευμά του λέξεις που δημιουργούν εντυπώσεις στον αναγνώστη όπως η λέξη «ΟΠΛΟ», καθώς με «όπλο» πας ή για να σκοτώσεις ή για να εκβιάσεις ή για να εκφοβίσεις. Άλλωστε, πως να το κάνουμε οι συγκεκριμένες λίστες σε καμία περίπτωση δεν είναι όπλα ή μέσα πίεσης και εκβιασμού, όπως παρουσιάζεται κάτι το οποίο θα σας το εξηγήσουμε και στη συνέχεια. Χρησιμοποιεί υπερβολές και αδόκιμα επίθετα , όπως «με όπλο τις λίστες», «κρυφή λίστα» «πολλαπλάσιες τιμές», ή «τα φάρμακα προωθούνται» (αντί του εξάγονται) θυμίζοντας «trafficking».

Για τους λόγους αυτούς και για την καλύτερη πληροφόρηση των αναγνωστών σας, παρακαλούμε να διαβάσετε παρακάτω τις παρατηρήσεις μας σχετικά με το δημοσίευμα του κου Πετρόχειλου προκειμένου να προβείτε στη δημοσίευση ενός ολοκληρωμένου άρθρου με τις θέσεις και του Συλλόγου μας προς αποκατάσταση της αλήθειας. Θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στα πιο χτυπητά σημεία του άρθρου και να δηλώσουμε ότι είμαστε στην άμεση διάθεσή σας, όποτε το θελήσετε για να σας ενημερώσουμε με ονοματεπώνυμο και υπογραφή τι συμβαίνει με τις παράλληλες εξαγωγές και γιατί αρκετοί συγκεκριμένοι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί δαιμονοποιούν τις νόμιμες παράλληλες εξαγωγές.

Αρχικά, στο νόμιμο παράλληλο εμπόριο δεν υπάρχουν κρυφές λίστες, ούτε αυτές αποτελούν όπλο στα χέρια κανενός. Οι λίστες για την συγκέντρωση φαρμάκων προέκυψαν από την ανάγκη των ελληνικών φαρμακαποθηκών να ανταγωνιστούν τους μεγάλους συναδέλφους τους των άλλων χωρών της Ε.Ε. Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε όλες οι χώρες της Ε.Ε. συμμετέχουν στις παράλληλες εξαγωγές είτε φαρμάκων, είτε άλλων προϊόντων.

Όταν λοιπόν άρχισε το παράλληλο εμπόριο στην χώρα μας γύρω στο 1987, οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού απέφευγαν να συνεργαστούν με ελληνικές φαρμακαποθήκες λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες με μεγάλες παρτίδες. Αυτό ήταν αποτέλεσμα δύο παραγόντων, ο ένας ήταν το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και ο δεύτερος ήταν ο μεγάλος αριθμός των φαρμακαποθηκών, ενδεικτικά αναφέρουμε 150 φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τις φαρμακαποθήκες που ήθελαν να εξάγουν απευθείας στην Ευρώπη να ζητήσουν βοήθεια από φαρμακαποθήκες που δεν μπορούσαν να κάνουν εξαγωγές μόνες τους λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, καθώς και από όσες δεν ήθελαν να φαίνονται ότι εξάγουν, όπως είναι οι συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών που τα διοικητικά συμβούλια των οποίων δεν επιθυμούσαν να φαίνονται ότι εξάγουν διότι θα αντιμετώπιζαν διαμαρτυρίες από τα μέλη τους. Αυτό το καθόλα νόμιμο καθεστώς το οποίο μας έρχεται από το 1987- γνωστό σε όλους- ξαφνικά εμφανίζεται σαν μυστικό όπλο που ανακαλύφθηκε χθες.

Το δεύτερο που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι η προσπάθεια που γίνεται να εμφανιστεί μία καθόλα νόμιμη διαδικασία, όπως είναι το παράλληλο εμπόριο που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία και ευνοείται από την Ε.Ε., ως μία παράνομη δραστηριότητα των ελληνικών φαρμακαποθηκών. Μερικοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι ζούμε στην Ε.Ε. και πρέπει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο.

Τρίτο και εξίσου σημαντικό είναι ότι οι φαρμακαποθήκες δεν «προωθούν φάρμακα» αλλά εξάγουν νομίμως φάρμακα με ό,τι προβλέπεται, δηλαδή τιμολόγια, packing lists και φορτωτικές και πάντα αφού πρώτα ενημερωθεί ο ΕΟΦ αναλυτικά, όχι μόνο για το ποια φάρμακα εξάγονται αλλά ακόμη και για το μοναδικό barcode του κάθε τεμαχίου που εξάγεται.

Το τέταρτο (ψεύδος) είναι ότι τις ελλείψεις τις δημιουργούν οι νόμιμες εξαγωγές που πραγματοποιούν οι φαρμακαποθήκες, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι ελλείψεις δημιουργούνται από τις μειωμένες ποσότητες που διατίθενται στην ελληνική αγορά από τις φαρμακευτικές εταιρίες καθώς και από τις παράνομες εξαγωγές που γίνονται από κυκλώματα που δρουν σε συνεργασία με φαρμακεία. Η εκτίμηση μας είναι ότι σήμερα έχουν ξεπεράσει σε αξία αυτές των νόμιμων εξαγωγών που γίνονται μέσω των φαρμακαποθηκών.

Το κακό είναι ότι εκτός από εκείνους τους φαρμακοποιούς που δουλεύουν με λίστες φαρμακείων και συγκεντρώνουν φάρμακα «κατ’ επάγγελμα», υπάρχουν φαρμακοποιοί που συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι ερασιτεχνικά, πουλώντας ελλειπτικά φάρμακα σε περαστικούς χωρίς συνταγή, γνωρίζοντας ή και όχι, ότι ο περαστικός αυτός είναι «τσαντάκιας» – όρος που συχνά χρησιμοποιείται στην αγορά για να περιγράψει τους επιτήδειους που αγοράζουν φάρμακα χωρίς παραστατικά, τα οποία μέσω κάποιου κυκλώματος εξάγονται.

Εκτιμούμε ότι περισσότερα από τα μισά φαρμακεία σήμερα (πάνω από 6.000) συμμετέχουν οργανωμένα εν γνώσει τους ή ερασιτεχνικά εν αγνοία τους, σε αυτό το «σπορ» και για να καταλάβουμε το μέγεθος της ζημίας αρκεί να κάνουμε την πολύ αισιόδοξη παραδοχή ότι τα παραπάνω φαρμακεία θα πουλήσουν στους «τσαντάκηδες» κατά μέσο όρο από 2 τεμάχια το καθένα από κάποιο προϊόν, πράγμα που σημαίνει ότι 12.000 τεμάχια τον μήνα ή 144.000 τον χρόνο φεύγουν από την αγορά. Όταν μία εταιρεία εισάγει 300.000 τεμάχια το χρόνο από το ένα φάρμακο, γίνεται κατανοητό ότι εάν φύγουν μόνο από τα φαρμακεία τα μισά ή περισσότερα θα υπάρξει αυτομάτως έλλειψη στο φάρμακο αυτό. Επιπλέον, τα φάρμακα αυτά θα εξαχθούν παράνομα, που σημαίνει ότι δεν θα δηλωθεί κανένα κέρδος και δεν θα αποδοθεί κανένας φόρος, ενώ επειδή κατά κανόνα πωλούνται χωρίς απόδειξη από τα φαρμακεία δεν αποδίδεται ούτε έστω ο ΦΠΑ, ενώ τα κέρδη που προκύπτουν μπαίνουν σε μαύρα ταμεία, δικαιώνοντας όλους όσους ομιλούν για συνθήκες μαφίας.

Τελειώνοντας, θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτο το συγκεκριμένο άρθρο η δημοσίευση του οποίου δεν θα είχε γίνει εάν ο συνεργάτης σας φρόντιζε να διασταυρώσει τις πληροφορίες του ή να κάνει ένα τηλέφωνο ή έστω να στείλει ένα email στον Σύλλογο μας. Σε κάθε περίπτωση επειδή η εκτίμηση μας στο έντυπο σας είναι μεγάλη και ο ρόλος του στην ενημέρωση όλων όσων ασχολούμαστε με την υγεία πολύ σημαντικός, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι είμαστε πάντα στην διάθεση σας για τη διασταύρωση των πληροφοριών που έχετε στα χέρια σας και να ξέρετε ότι δεν θα ακούσετε μόνο την άλλη πλευρά αλλά την αλήθεια. Κατόπιν όλων αυτών περιμένουμε να προβείτε, ως οφείλετε, στη δημοσίευση ενός άρθρου που θα περιλαμβάνει τις θέσεις του Συλλόγου μας και θα αποκαθιστά τη φήμη των φαρμακαποθηκών.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ Ε. ΜΑΡΚΑΚΗ