Σήμερα 12-12-15 και ώρα 10:00 συνήλθαν τα μέλη της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΠΣΦ, στο ξενοδοχείο «NOVOTEL» στην Αθήνα.
Πρώτη ανέβηκε στο βήμα η Πρόεδρος κα Ε. Μαρκάκη, η οποία καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, έδωσε τον λόγο στον ταμεία κ. Σ. Λέλο για να παρουσιάσει τα οικονομικά στοιχεία του Συλλόγου (απολογισμός 2015, προϋπολογισμός 2016), τα οποία και εγκρίθηκαν ομόφωνα από το σώμα των μελών.
Στην συνέχεια μίλησε και πάλι η κα Μαρκάκη, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα του ΔΣ όσον αφορά σε θέματα κρίσιμα όπως η νέα ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, καθώς και τις νέες εξελίξεις στις Βρυξέλες (GIRP). Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα 2 συνέδρια που παρακολούθησε, Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ανάγκη να συρρικνωθεί ο κλάδος σε 4 ή το πολύ 5 σχήματα προκειμένου να πετύχουνε οικονομίες κλίμακας και να επιβιώσουνε. Μίλησε επίσης και για τις επαφές που προσπάθησαν να έχουν με την νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Επικεντρώθηκε κατόπιν και στις προσωπικές επαφές που είχε με Έλληνες Ευρωβουλευτές κ.κ. Χρυσόγονος, Κύρτσος, Κύρκος και Κεφαλογιάννης, πετυχαίνοντας την υποβολή επερώτησης από τον κ. Κεφαλογιάννη στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την νέα ΚΥΑ.
Πολύ σημαντική ήταν και η παρουσίαση slides από το εξωτερικό σχετικά με το EMVO και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί σύντομα και στην Ελλάδα.
Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τους παρευρισκόμενους ήταν οι επιστροφές φαρμάκων και το μεγάλο κόστος που επωμίζονται οι φαρμακαποθήκες. Γι’ αυτό τον λόγο επισήμαναν την ανάγκη σύνταξης επιστολής από τον Σύλλογο προς τον ΣΦΕΕ.
Τον λόγο ύστερα πήρε ο ταμίας του συλλόγου κ. Λέλος ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να δείξουν οι επιχειρήσεις τους κοινωνικό πρόσωπο. Σημειώνει ότι πρόκειται για μία πτυχή της δουλειάς τους που μετράει ιδιαίτερα στην αγορά σήμερα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επιστροφή αδιάθετων γαλάτων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Στην συνέχεια μίλησε ο γραμματέας του συλλόγου κ. Σκυλακάκης, οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ο σύλλογος να διαθέσει σημαντικά κονδύλια από το αποθεματικό του για κρίσιμα ζητήματα όπως:
- Διαρκή παρουσία σε εκδόσεις σχετικές με τον κλάδο
- Συμμετοχή του συλλόγου στο EAPC, πανευρωπαϊκό όργανο στο οποίο συμμετέχουν παράλληλοι διακινητές και σύλλογοι
- Κοινωνικές δράσεις – δωρεές. Συλλογή όλων των παιδικών γαλάτων από τα φαρμακεία προς τις φαρμακαποθήκες και δωρεά τους στο «χαμόγελο του παιδιού» και στα παιδικά χωριά SOS. «Μία τέτοια προσφορά θα μας δώσει μεγάλη δημοσιότητα» τόνισε.
- Να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους – φαρμακεία, τονίζοντας τους την επικινδυνότητα κατάρρευσης τους αν καταρρεύσουν με την σειρά τους οι φαρμακαποθήκες – προμηθευτές τους.
- Να επέμβουν νομικά στις ταχυμεταφορές στην διανομή των φαρμάκων (π.χ. ΕΛΤΑ), τονίζοντας παράλληλα τον μεγάλο κίνδυνο κλεισίματος των επιχειρήσεων τους αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική.
- Να πιέσουν τον ΣΦΕΕ για τις επιστροφές των φαρμάκων, διότι είναι ο μόνος που μπορεί να επωμιστεί το κόστος οικονομικά και χρονικά και όχι τα φαρμακεία. «Εξάλλου νομικά δεν έχουμε καμία ευθύνη να κάνουμε τις επιστροφές», είπε.
- Τέλος αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα της υπόθεσης του κ. Βασιλάκου με την εταιρεία MSD και την άρνηση της να συνεργαστεί μαζί του. Τόνισε ότι μία τέτοια πρακτική ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για αποκλειστική διανομή εταιρειών κατά περιφέρεια.
Κατόπιν τοποθετείται και πάλι η κα Μαρκάκη, η οποία λέει ότι δέχεται βολές από την ηγεσία του ΕΟΦ, σχετικά με την ενέργεια ορισμένων συναδέλφων τους να συλλέγουν φάρμακα από τα φαρμακεία. Πρόκειται για μία παράνομη πράξη τονίζει που θα αναγκάσει το ΔΣ του συλλόγου να συνεργαστεί με τον ΕΟΦ για να πατάξει τέτοιου είδους πρακτικές, ενώ παράλληλα προβαίνει σε μία επισήμανση όσον αφορά τις εξαγωγές. Πιο συγκεκριμένα τονίζει ότι οι εξαγωγές είναι νόμιμες και απολύτως αναγκαίες για τις επιχειρήσεις τους αλλά θα πρέπει να γίνονται πάντα με μέτρο και γνώμονα την κάλυψης της εγχώριας αγοράς.
Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους πάνω στα παραπάνω θέματα με το πέρας της οποίας έληξε η συνεδρίαση.