Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας

ΠΡΟΣ
Το Υπουργείο Υγείας
Υπουργό κο Α. Πλεύρη
Αρ. Πρωτ.:5689
Αθήνα, 27-7-2022

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της χτεσινής μας σύσκεψης σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά παρακαλούμε όπως συνεκτιμήσετε τα ακόλουθα :

1) Την απόλυτη ένδεια του συστήματος στην διαφανή και αδιαμφισβήτητη καταγραφή των ελλείψεων φαρμάκων καθώς και της τακτικής και τεχνοκρατικής παρακολούθησης ( follow up ) του φαινομένου. Περίτρανη απόδειξη συνιστά το γεγονός ότι και κατά τη διάρκεια της χτεσινής μας συνάντησης κυρίαρχο ρόλο επιτέλεσε μία λίστα που σχεδόν με χαρακτηριστικά ιδιωτικού εγγράφου σας εγχείρησαν και εμπεριείχε αρκετές σελίδες με κωδικούς και η οποία δεν γνωρίζουμε από ποιόν συντάχτηκε , με ποια τεχνοκρατικά μέσα, αν επιβεβαιώνεται η ακρίβειά της ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της, αν υπάρχουν αστοχίες στη σύνταξή της και έχουν συμπεριληφθεί σκευάσματα για τα οποία υπάρχουν αποθέματα. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι δεν υπήρξε προηγούμενη κοινοποίηση αυτής στους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να την επεξεργαστούν και να την επιβεβαιώσουν αντιλαμβάνεστε ότι καθιστά και το Υπουργείο σας και εσάς προσωπικά όμηρο τυχόν αυθαιρεσιών που θα εμπεριέχει.
2) Κατά το παρελθόν οι συντάκτες αντίστοιχης λίστας είχαν συμπεριλάβει σκευάσματα για τα οποία κυκλοφορούν ΓΕΝΟΣΗΜΑ φάρμακα . Διερωτώμεθα και σε αυτή την περίπτωση προστατεύτηκε η δημόσια υγεία ή τα συγκεκριμένα προϊόντα; Είστε εξαιρετικά έμπειρος για να αντιληφθείτε το πόσο εύκολο είναι όσοι παραγοντίζουν συντάσσοντας λίστες εν κρυπτώ και παραβύστω να σας παρασύρουν σε καταστροφικές αποφάσεις που θα εκθέσουν το Υπουργείο.
3) Όσοι συνέταξαν στο παρελθόν αντίστοιχες λίστες και καλοπροαίρετα θα θεωρήσει κανείς ότι κόπτονται για τη δημόσια υγεία δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι για έξι ολόκληρα χρόνια συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται εν ισχύ χωρίς κανείς από τους συντάκτες να ενδιαφερθεί τιμώντας το ρόλο του για να επικαιροποιήσει την εισήγησή του ; Αλήθεια, πόση φερεγγυότητα δύναται να έχει κάποιος που σας εισηγείται και σας παρασύρει χωρίς τεχνοκρατική και διάφανη μέθοδο να προχωρήσετε σε απαγόρευση εξαγωγικής δραστηριότητας σκευασμάτων ενώ στοιβάζει πληθώρα κωδικών στις αποθήκες μας για την αντίστοιχη λίστα που δημιουργήθηκε προ εξαετίας ; Προφανώς με τον ανύπαρκτο ρυθμό follow up των συντακτών της η επικαιροποίηση της δεύτερης λίστας που εκδόθηκε προ εξαμήνου θα θεωρηθεί κακόγουστο αστείο.
4) Να εξεταστεί η αυστηροποίηση του πλαισίου που υποχρεώνει τους ΚΑΚ να εφοδιάζουν ομαλά την αγορά και να συσταθεί μηχανισμός παρακολούθησης φαινομένου υποεφοδιασμού της ως βασικού παράγοντα πρόκλησης του φαινομένου ελλείψεων φαρμάκων.

Παρακαλούμε θερμά όπως ΚΑΙ ΠΡΙΝ προχωρήσετε σε οριστικές αποφάσεις :
A.Ακολουθήσουμε από κοινού με το υπουργείο σας σε σύσταση ομάδας εργασίας προκειμένου να επεξεργαστούμε έναν αντικειμενικό, διαφανή και τεχνοκρατικό τρόπο αποτύπωσης των ελλείψεων και παρακολούθησης της εξέλιξής τους ώστε να εξαλειφθεί όχι μόνο το φαινόμενο αυτό αλλά και όσοι συντάσσουν αυθαίρετα τέτοιες λίστες.
Β. Στο μεσοδιάστημα και αφού μας κοινοποιηθεί η λίστα που σας εγχείρησαν κατά τη χτεσινή μας συνάντηση , να δοθεί απο τον Ε.Ο.Φ μια κίτρινη κάρτα περιορισμού των εξαγωγών. Άμεσα θα διαπιστώσουμε για το κατά πόσο η λίστα αυτή εμπεριέχει προφανείς αστοχίες και σε κάθε περίπτωση οι Σύλλογοί μας θα αναλάβουν πρωτοβουλία αυτοπεριορισμού των μελών τους για διάστημα τριών μηνών κατά το οποίο η προτεινόμενη ομάδα εργασίας θα καταλήξει μαζί σας στη μέθοδο αποτύπωσης των ελλείψεων .

Είναι προφανές πως εφόσον μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος οι εξαγωγές πράγματι αυτοπεριορισθούν σημαντικά και η ” έλλειψη “υφίσταται, το φαινόμανο προκαλείται από το συστηματικό υποεφοδιασμό της αγοράς από τους ΚΑΚ, η/και ο ” ετεροβαρής ” εφοδιασμός τον οποίον εχθές θέσαμε υπόψιν σας και επί του οποίου ,περιέργως ,ουδείς άλλος τοποθετήθηκε.

Μετά τιμής
Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Ε. ΜΑΡΚΑΚΗ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ