Επιστολή προς τα Μέλη

Προς
όλους τους συναδέλφους
του ΠΣΦ Αθήνα, 23/06/2023

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε ο κλάδος μας στοχοποιείται και δυσφημείται συστηματικά. Μια από τις κατηγορίες που μας προσάπτουν είναι πως πραγματοποιούμε παράνομες εξαγωγές φαρμάκων μέσω της (γνωστής σε όλους μας) μεθόδου της σκούπας (φάρμακα που συγκεντρώνονται από τα φαρμακεία).
Ο Σύλλογός μας εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο έχοντας προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, εύκολα εφαρμόσιμες που εγγυώνται τον μηδενισμό του συγκεκριμένου φαινομένου. Συγκεκριμένα προτείναμε να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ειδικά για τα φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις η συνταγή να είναι φυλασσόμενη επί διετία. Ο έλεγχος έτσι θα ήταν πολύ εύκολος, αφού το μόνο που θα χρειαζότανε να γίνει θα ήταν να ελεγθούν αγορές και συνταγές, και με τα πρώτα πρόστιμα θα έπαυε κάθε μέθοδος σκούπας
Προσφάτως υπέπεσε στην αντίληψη μας πως διακινήθηκαν εσωτερικά και εξήχθησαν συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία από τους ΚΑΚ (Direct to Pharmacy). Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο από αυτά, Trevicta (όλες οι μορφές), Stelara (όλες οι μορφές). Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους πως τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα συλλέχθηκαν παρατύπως και η διακίνηση τους με οποιαδήποτε μορφή είναι παράνομη.
Καλούμε όσους συναδέλφους αγοράζουν από άλλες φαρμακαποθήκες να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την προέλευση των προϊόντων που αγοράζουν. Είναι αυτονόητο ότι οι προμηθευτές σας που σας προσέφεραν ως σήμερα τα παραπάνω προϊόντα συλλέγουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ από φαρμακεία και προτρέπουμε στη διακοπή ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.
Με αφορμή τα παραπάνω, το ΔΣ του Συλλόγου μας αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από όλα τα μέλη του να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που σχετίζεται με συλλογή φαρμάκων μέσω φαρμακείων, είτε αυτό γίνεται απευθείας με αγορά από το φαρμακείο είτε εμμέσως όπως είναι οι εικονικές επιστροφές. Γιατί αφενός μεν είναι παράνομο και προβλέπονται σημαντικά πρόστιμα από την φορολογική νομοθεσία, αφετέρου δε οι ενέργειες αυτές δυσφημούν τον Σύλλογό μας και μας δυσκολεύουν στην διεκδίκηση των συμφερόντων μας.
Το ΔΣ ομόφωνα αποφάσισε και δηλώνει κατηγορηματικά πως θα είναι αμείλικτο σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεσμευόμαστε να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο με οποιοδήποτε κόστος. Για τον λόγο αυτό, σας κοινοποιούμε την πρόθεση μας να συνεργαστούμε στενά με τις αρχές και να

ζητήσουμε τις αυστηρότερες των ποινών. Η ανοχή μας σε τέτοιου είδους πρακτικές θα είναι μηδενική.

Mε εκτίμηση
Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ Ε. ΜΑΡΚΑΚΗ