Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΟΦ

Προς τον
Πρόεδρο ΕΟΦ κο Δ. Φιλίππου
Κοιν/ση: Υπ. Υγείας κο Μ. Χρυσοχοϊδη

Αρ. Πρωτ.: 5781
Αθήνα, 14/7/2023
Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Μετά το Δελτίο Τύπου που εκδώσατε την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, παρακαλούμε για την άμεση ενεργοποίησή σας ως προς τα ακόλουθα:

1. Άρση ΟΛΩΝ των απαγορεύσεων εξαγωγών σε πλήρη αρμονία με το ανακοινωθέν του οργανισμού καθώς, αφενός πληθώρα σκευασμάτων που βρίσκονται υπό απαγόρευση εξαγωγών διαθέτουν γεννόσημα στην ελληνική αγορά και αφετέρου το μέτρο της απαγόρευσης εξαγωγών είναι «προσωρινό και επιλεγμένο» και συνεπώς καμμία έννοια προσωρινού μέτρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες.
2. Από 5/1/23 ισχύει η απόφαση του Υπουργείου Υγείας (ΓΠ οικ.798/05-01-2023) με Θέμα: «Συνταγογράφηση φαρμάκων για τα οποία ισχύει απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης δυνάμει απόφασης Ε.Ο.Φ.», που αναφέρεται στην υποχρέωση των φαρμακείων για χορήγηση μόνο με ηλεκτρονική συνταγή ΟΛΩΝ των σκευασμάτων που τελούν σε απαγόρευση εξαγωγών.
Παρακαλούμε ενημερώστε μας για το πώς ελέγχεται ή πρόκειται να ελεγχθεί η τήρηση αυτού του μέτρου, δεδομένου ότι ο Σύλλογος μας έχει πληθώρα ενδείξεων για σωρηδόν παραβιάσεις του.
3. Υπενθυμίζουμε ότι τελεί υπό την κρίση του ΣΤΕ αυτή καθαυτή η νομιμότητα των προηγούμενων αποφάσεων απαγόρευσης εξαγωγών, οπότε οποιαδήποτε έκδοση νέας ή τροποποίηση κάποιας εκ των υφισταμένων πέραν της κατάργησης τους, θεωρούμε ότι θα συνιστά ατόπημα.

Mετά τιμής
Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ Ε. ΜΑΡΚΑΚΗ