Δελτίο τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25/01/23

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα 25/1/2023 το προεδρείο του Παν/νιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναφέρθηκαν στις ελλείψεις και τις πραγματικές αιτίες αυτών όπως επίσης και στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς.
Α. Σε ότι αφορά την κατάσταση σήμερα στην φαρμακευτική αγορά, αυτή σταδιακά ομαλοποιείται, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα.
Συγχρόνως η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία.
Δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη.
Β. Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Δεύτερη σοβαρότατη αιτία είναι ο υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρίες που παρατηρείται την τελευταία 5ετία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο σύλλογος μας προέβη σε επίσημη καταγγελία 9 εταιριών και αναμένει τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που εξήγγειλε ο Υπ. Υγείας.
Γ. Τεράστιας σημασίας για εμάς ήταν και είναι η τήρηση του νόμου και παράλληλα ο έλεγχος αυτής και στους 3 κρίκους της αλυσίδας.
Επαναλαμβάνουμε ότι η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση 3μηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων παραγγελιών των χονδρεμπόρων.
Δ. Τέλος ζητάμε την θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.
Όπως τόνισε το προεδρείο οι Φαρμακαποθηκάριοι λειτουργούν πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φαρμακείων και του Έλληνα ασθενή και μέσα από τον ΠΣΦ που αποτελεί ΝΠΔΔ εκφράζουν θεσμικά, τεκμηριωμένα και με συνέπεια την βάσιμη αγωνία τους για τα τεκταινόμενα στον χώρο του φαρμάκου στην χώρα μας.

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος Ο. Γ. Γραμματέας
Ε. Μαρκάκη Θ. Σκυλακάκης