Προς
τον Συντάκτη της εφημερίδας Απογευματινή
ΥΠΌΨΙΝ κ. Βασίλη Βενιζέλου
Αθήνα , 29/7/23
Αξιότιμοι κύριοι,
Στις 21/07/2023 στην έγκριτη εφημερίδα σας δημοσιεύθηκε ένα άρθρο υπό μορφή ρεπορτάζ με τίτλο «200 ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» και ακριβώς παρακάτω με μεγαλύτερα γράμματα:
200(!!!) ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΩΡΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Το άρθρο σας αρχίζει: «Ο κατάλογος που διακινείται (σε κλειστό κύκλο) από φαρμακαποθήκες για παράλληλες εξαγωγές»
Από τους τίτλους που βάζετε στο άρθρο σας αλλά και με ορισμένες φράσεις που χρησιμοποιείτε αφήνετε σαφή υπονοούμενα ότι οι φαρμακαποθήκες μέλη του Συλλόγου μας κάνουν κάτι ύποπτο και πιθανώς παράνομο με κάποιες λίστες που διακινούνται μεταξύ τους.
Συγκεκριμένα αναφέρετε: «την Τετάρτη 19 Ιουλίου περιήλθε στην διάθεση των φαρμακοποιών ένας νέος «αμαρτωλός» κατάλογος, τον οποίο διακινούν μεταξύ τους ικανός αριθμός φαρμακαποθηκών της χώρας». Προφανώς οι φαρμακοποιοί που σας ενημέρωσαν σας εξαπάτησαν και σας χρησιμοποίησαν για να γράψετε αυτά που επιθυμούν, σας παρουσίασαν μία λίστα από τις πολλές που υπάρχουν με φάρμακα προς εξαγωγή. Μάλιστα σας το παρουσίασαν σαν κάτι πολύ σπουδαίο, το οποίο ανακάλυψαν μόλις την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023.
Από όσα θα σας πούμε παρακάτω θα καταλάβετε καλύτερα γιατί ο Υπουργός που τον φιλοξενείτε στο ένθετο της εφημερίδας σας, ομιλεί για πρακτικές μαφίας και εσείς όπως και πολύ άλλοι συνάδελφοι σας θα πρέπει να προσέχετε να μην είστε ευκολόπιστοι και να διασταυρώνετε από όλες τις πλευρές τις πληροφορίες σας. Άλλωστε για ένα θέμα που αφορά τα μέλη μας εμείς ως Σύλλογος είμαστε οι πλέον αρμόδιοι για να σας απαντήσουμε.
Όσον αφορά τις λίστες που διακινούνται μεταξύ των φαρμακαποθηκών, σας πληροφορούμε ότι αυτό γίνεται από το 1987, δηλαδή επί 36 συνεχόμενα χρόνια. Οι λίστες προέκυψαν από την ανάγκη των Ελληνικών φαρμακαποθηκών να ανταγωνιστούν τους συναδέλφους τους στην Ε.Ε. Όπως γνωρίζετε η χώρα μας εκτός του ότι είναι μια μικρή χώρα (επομένως μικρή αγορά) έχει παρά πολλές φαρμακαποθήκες. Για να γίνουμε κατανοητοί αναφέρουμε ότι η Ελλάδα με 10.000.000 πληθυσμό έχει 150 φαρμακαποθήκες ενώ η Ολλανδία με 15.000.000 έχει μόνο 5.
Οι ελληνικές φαρμακαποθήκες όταν άρχισε το παράλληλο εμπόριο στην Ε.Ε. λόγω του μικρού μεγέθους τους δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν τις παραγγελίες και τις παρτίδες που τους ζητούσαν οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού με αποτέλεσμα να χάνουν παραγγελίες. Αυτό τις οδήγησε να αναζητήσουν βοήθεια από άλλες φαρμακαποθήκες που δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν απευθείας εξαγωγές καθώς και από τούς συνεταιρισμούς των φαρμακοποιών, τα διοικητικά συμβούλια των οποίων δεν επιθυμούσαν να φαίνονται ότι εξάγουν για διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος αλλά και για να μην έχουν διαμαρτυρίες από τα μέλη τους.
Η λίστα λειτουργούσε ως εξής: όταν μια φαρμακαποθήκη έπαιρνε μια παραγγελία από έναν πελάτη του εξωτερικού, έβλεπε πρώτα τις ποσότητες από τα φάρμακα που μπορούσε να συγκεντρώσει από μόνη της και τις ποσότητες που δεν διέθετε για να καλύψει την παραγγελία, τις αναζητούσε από άλλες φαρμακαποθήκες.
Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές φαρμακαποθήκες, ενώνοντας τις δυνάμεις τους από ασήμαντες, έγιναν σημαντικές και κατάφεραν να τους ανοίξουν τις πόρτες μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού εξασφαλίζοντας μεγάλες παραγγελίες.
Επιπλέον με τον τρόπο αυτό συμμετείχαν σε αυτή τη δραστηριότητα το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών και συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών, λαμβάνοντας όλοι ένα κομμάτι από το κέρδος που επιτυγχάνονταν από την εξαγωγή. Επιπλέον, από τα κέρδη αυτά οι φαρμακαποθήκες και οι συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών αποκτώντας την αναγκαία ρευστότητα μπορούσαν και στήριζαν τους φαρμακοποιούς πελάτες τους παρέχοντας τους σημαντικές εκπτώσεις και πιστώσεις. Η στήριξη αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, όταν οι πωλήσεις τους μειώθηκαν σημαντικά και ο ΕΟΠΠΥ τους πλήρωνε σε τρεις και τέσσερις μήνες.
Με τις νόμιμες εξαγωγές, όλος ο κλάδος του φαρμάκου ωφελήθηκε και δεν δημιουργήθηκαν προνομιακοί παίκτες, αφού η κάθε φαρμακαποθήκη αναλογικά πήρε το μερίδιό της. Επιπλέον ωφελήθηκαν τα φαρμακεία παίρνοντας σημαντικές εκπτώσεις και πιστώσεις, η Ελληνική οικονομία και γενικότερα το κράτος εισπράττοντας φόρους και μειώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο με την Ε.Ε. που είναι αρνητικό. Έγιναν προσλήψεις νέου και εξειδικευμένου προσωπικού και γενικά δόθηκαν δουλειές σε διάφορους κλάδους της οικονομίας όπως μεταφορικές, υλικά συσκευασίας, τράπεζες κλπ.
Αντίθετα, με τις παράνομες εξαγωγές, εκτός της κλοπής του ΦΠΑ, της φοροδιαφυγής , της διακίνησης μαύρου χρήματος, των πληρωμένων δημοσιευμάτων που αναστατώνουν τους συμπολίτες μας ασθενείς, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων. Οι «πονηροί» φαρμακοποιοί που συμμετέχουν στα κυκλώματα παράνομων εξαγωγών εκτός του ότι παρανομούν, φοροδιαφεύγουν, και κλέβουν τον ΦΠΑ, γίνονται οικονομικά πανίσχυροι και ανταγωνίζονται αθέμιτα τα φαρμακεία που δουλεύουν νόμιμα και με συνείδηση.
Κλείνοντας είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι όταν ένα προϊόν φθάνει στην Λιανική πώληση πρέπει υποχρεωτικά να πάει στον καταναλωτή. Ιδιαίτερα όταν ένα προϊόν είναι ελλειπτικό πρέπει να πηγαίνει στον καταναλωτή με κανόνες, δηλαδή όσο χρειάζεται και όχι για αποθεματοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι για να μην υπάρχουν ελλείψεις πρέπει οπωσδήποτε να σφραγιστεί η διαρροή από την Λιανική πώληση γιατί όσα λίτρα νερού και εάν πέσουν σε μια δεξαμενή με χιλιάδες τρύπες (φαρμακεία) πάντα άδεια θα είναι.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν τα παραπάνω, θεωρούμε πως οφείλετε να προβείτε στη δημοσίευση νέου διορθωτικού άρθρου για την αποκατάσταση της αλήθειας και της τιμής των μελών μας.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ Ε. ΜΑΡΚΑΚΗ