Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 30/1/2023

Μας προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ, που σχολιάζει τα όσα ελέγχθησαν στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Συλλόγου μας και μας αναγκάζει να απαντήσουμε τα εξής:

1) Καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε το σύνολο της συνέντευξης μας και όχι αποσπάσματα ,καθώς τα προβλήματα σε πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρθηκαν ως πρώτη αιτία των ελλείψεων.

2) Στα φαρμακεία νοσοκομείων διακινούνται κυρίως γενόσημα, τα οποία όπως επισημάναμε σώζουν την κατάσταση, στα δε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ακριβά προϊόντα (καινοτόμα), τα οποία προφανώς και αποτελούν προτεραιότητα σας, σε αντίθεση με τα φάρμακα που διακινούνται στα φαρμακεία της κοινότητας.

3) Χρειάζεται, άραγε, να σας υπενθυμίσουμε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των επιστροφών προέρχονται από τα φαρμακεία, και ότι αυτή είναι μία υπηρεσία την οποία έχει αναλάβει, με μεγάλο κόστος, το φαρμακεμπόριο για εσάς και τους φαρμακοποιούς; Επίσης, η λέξη «σημαντικές» είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και μάλλον πολλαπλών ερμηνειών. Για εμάς σημαντικές είναι οι μειώσεις εφοδιασμού κατά 30, 40 ή και 60%. Είναι άραγε αυτή η σημασία της λέξης και για εσάς;

4) Προφανώς οι επιστολές κλεισίματος εστάλησαν από hackers. Συνιστούμε έλεγχο ασφαλείας των ηλεκτρονικών συστημάτων σας.

5) Χαιρόμεθα ιδιαίτερα για την πληροφορία. Απορούμε γιατί ενοχλείστε που ζητήσαμε ακριβώς αυτό.

6) Έχουμε κατ’ επανάληψη εξηγήσει στο Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ και σε εσάς (οι δύο πρώτοι το έχουν αντιληφθεί) το ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο να δώσεις στοιχεία όταν διακινείς 10 – 100 κωδικούς σε 50 – 100 πελάτες σε ημερήσια βάση, ενώ είναι αδύνατο να το πράξεις όταν διακινείς 7000 – 15000 κωδικούς σε 150 – 2000 πελάτες τρις καθημερινά. Μιας και είμαστε όλοι υπέρμαχοι της διαφάνειας, όπως προκύπτει, μήπως επιτέλους να πείσετε τα μέλη σας να δημοσιοποιήσουν τα quotta systems που χρησιμοποιούν για να μας εφοδιάζουν ή μήπως υπάρχει όριο στη διαφάνεια που επιθυμείτε;

7) Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το clawback και το rebate προφανώς καθιστά «μη ενδιαφέροντα» κάποια φαρμακευτικά προϊόντα για κάποιους ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

Υ.Γ. 1. Αν γνωρίζετε προϊόντα με 300% κέρδος κατά την παράλληλη εξαγωγής τους, παρακαλούμε να μας τα υποδείξετε. Απ΄ τα με τα ελάχιστα οικονομικά που γνωρίζουμε, τέτοια περιθώρια στην αλυσίδα του φαρμάκου είναι προνόμιο ΜΟΝΟ του παραγωγού, όπως προκύπτει άλλωστε και από τον επιμερισμό της τιμής του φαρμάκου (69,1% Βιομηχανίας – 20,3% Φαρμακείο – 4,6% Φαρμακαποθήκη μειωμένη κατά 42% μεταμνημονιακά, ποσοστό που προστέθηκε στο κέρδος των παραγωγών).

2. Τελικά στην ανακοίνωση σας δεν διευκρινίζετε γιατί έχουν μειωθεί συντριπτικά οι πωλούμενες προς το χονδρεμπόριο ποσότητες. Μήπως τελικά εξαλείφθηκαν οι ασθένειες στην Ελλάδα και το αγνοούμε κι αυτό;

Το Δ.Σ. του
Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων

H Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Ε. ΜΑΡΚΑΚΗ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ