Φαίη Κοσμοπούλου Δεληγιάννη, γενική διευθύντρια της ΠΕΦ
To ελληνικά φάρμακο βρίσκεται συνεχώς στο μάτι του κυκεώνα, υποστήριξε η γενική διευθύντρια της ΠΕΦ, Φαίη Koσμοπούλου Δεληγιάννη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Π. Η κα Κοσμοπούλου επεσήμανε πως η επιβολή και η διατήρηση tou clawback και του rebate στη φαρμακευτική δαπάνη είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα άδικων και μονομερών πράξεων ενάντια στον φαρμακευτικό κλάδο, ειδικά αν αναλογιστούμε πως η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά, από τα 5,2 δισ. ευρώ του 2009 στα 2 δισ. ευρώ το 2015.

Ποιες οι συνέπειες του clawback και του rebate στη φαρμακευτική δαπάνη
Από την αρχή της κρίσης και την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, μέχρι και m συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των θεσμών, κατά την τελευταία διαπραγμάτευση, το ελληνικό φάρμακο βρίσκεται συνεχώς στο μάτι του κυκλώνα. Οι πιέσεις που υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σαφέστατα ασύμμετρες σε σχέση με την πραγματική συμβολή των ελληνικών εταιρειών στη φαρμακευτική δαπάνη. Η επιβολή και η διατήρηση του clawback και του rebate στη φαρμακευτική δαπάνη είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα άδικων και μονομερών πράξεων ενάντια στον φαρμακευτικό κλάδο, ειδικά αν αναλογιστούμε πως η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά, από τα 5,2 δισ. ευρώ του 2009 στα 2 δισ. ευρώ το 2015. Επιπλέον, η πρόσφατη επιβολή clawback και στη νοσοκομειακή δαπάνη είναι ανεξήγητη, καθώς γνωρίζουμε πως οι θεσμοί δεν απαιτούσαν ισοδύναμα κατά rnv τελευταία διαπραγμάτευση και, συνεπώς, δεν υπήρχε λόγος να τεθούν σε αυτήν τη φάση θέμα τα τιμολόγησης και clawback. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, από την πλευρά της, έχει καταθέσει πολλάκις τις προτάσεις της προς όλους τους φορείς και την πολιτεία και έχει επισημάνει τους κινδύνους που κρύβουν τα συγκεκριμένα μέτρα για το μέλλον του ελληνικού φαρμάκου, όμως προς το παρόν δεν έχουμε βρει ουσιαστική ανταπόκριση.

Πόσο επηρεάζουν την παραγωγή του ελληνικού φαρμάκου οι συνεχείς μειώσεις των τιμών

Ενώ τα τελευταία χρόνια η ΠΕΦ επιδιώκει έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, στη βάση πολύ συγκεκριμένων τεκμηριωμένων προτάσεων τις οποίες έχουμε καταθέσει για μια ισορροπημένη και εθνικά επωφελή φαρμακευτική πολιτική, φαίνεται πως ο μνημονιακός στόχος για τη λογιστική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά ακόμα και για τον ακριβή τρόπο καταμερισμού του κλειστού προϋπολογισμού, υπερτερεί οποιασδήποτε λογικής. Ως προς το τελευταίο, το νέο σύστημα τιμολόγησης αναμένεται να οδηγήσει σε ξεκάθαρη ανακατανομή των μεριδίων της αγοράς σε βάρος των παλιών φθηνών φαρμάκων, τη στιγμή που η διατήρηση τους στο σύστημα αποτελεί σημείο κλειδί για τη δημιουργία των απαραίτητων εξοικονομήσεων. Η περαιτέρω μείωση τιμών των παλαιών φαρμάκων υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε αύξηση της χρήσης τους, ωστόσο τα στοιχεία του πρόσφατου παρελθόντος παρουσιάζουν μια άλλη πραγματικότητα. Ενδεικτικά, στην περίοδο 2009 2014 οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων μειώθηκαν κατά 60%, όμως τα μερίδια αγοράς τους αυξήθηκαν μόλις κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και, μάλιστα, σε μια διαρκώς συρρικνούμενη σε μέγεθος αγορά. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη πολιτική της μονομερούς συμπίεσης των τιμών δεν συνεπάγεται μόνο μη βιώσιμες τιμές για τα παλαιά φάρμακα, αλλά και σταδιακή κατάρρευση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου.

Τι θα επιφέρουν οι πιέσεις που δέχεται το ελληνικό φάρμακο

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις μειώσεις τιμών που τείνουν να εξαφανίσουν από την ελληνική αγορά το ελληνικό φάρμακο. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς μιλάμε για έναν γνήσια παραγωγικό κλάδο, ο οποίος, σύμφωνα με μελέτες αναγνωρισμένων οργανισμών, όπως η McKinsey και ο ΙΟΒΕ, εμφανίζει πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους ισχυρότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς συνεισφέρει με 2,8 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας. Η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου χαρακτηρίζεται από σημαντική εξωστρέφεια και καταγράφει σημαντικές επιτυχίες με εξαγωγές σε πάνω από 85 χώρες, γεγονός που φέρνει το ελληνικό φάρμακο στη δεύτερη θέση μεταξύ των εξαγώγιμων προϊόντων της Ελλάδας. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να υπάρξουν ένας συνολικότερος σχεδιασμός και ένα σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής, που θα αναγνωρίζουν και την αποδεδειγμένη αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Φυσικά, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που βιώνει η χώρα, καθώς μας επηρεάζουν κι εμάς άμεσα, πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό πως το ελληνικό φάρμακο αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Η ΠΕΦ θα συνεχίσει να επενδύει στο μέλλον του ελληνικού φαρμάκου και είμαστε βέβαιοι πως, με την υποστήριξη της πολιτείας, οι στόχοι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα γίνουν πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια, προς όφελος των ασθενών, των ασφαλισμένων και συνολικά της κοινωνίας.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 16/04/2016