Σε οριακό σημείο δείχνει να βρίσκεται το σύστημα υγείας ms χώρας. Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, που έχουν επιβληθεί τυφλά, σε συνδυασμό με τη διαχρονική αδυναμία εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών, έχουν επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο χρόνος αναμονής των ασθενών με καρκίνο για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία φθάνει έως και τους έξι μήνες! Ακόμη, περίπου 150 κλίνες Εντατικής παραμένουν ανενεργές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Γεγονός που είχε το τραγικό αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς να πεθάνουν από εποχική γρίπη, πριν προλάβουν να εισαχθούν στην Εντατική!

Την ίδια ώρα, εντείνεται η αβεβαιότητα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις στον χώρο της υγείας. Η πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών, η εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών με ισοπεδωτικό τρόπο, μαζί με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον σε έναν κλάδο, που έχει αναγνωριστεί ως ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

Οι συνολικές οφειλές των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τους και ίου ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους εκτιμάται ότι, πλέον, αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ! Περίπου 1,2 δισ. αφορούν χρέη του ΕΣΥ και τα υπόλοιπα του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, δήλωσε πρόσφατα to προφανές: Δηλαδή, ότι η κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία με τους δανειστές, ώστε με την έλευση των επόμενων δόσεων να ξεκινήσει η σταδιακή εξόφληση των οφειλών.

ΕΟΠΥΥ

Υπάρχουν, πάντως, και θετικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ. Πλέον, ο υπολογισμός της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) θα γίνεται σε μηνιαία βάση και όχι σε εξαμηνιαία, όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Το μέτρο δίνει τη δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού στον ΕΟΠΥΥ και στους παρόχους. Επίσης, είναι άμεσο και πιο εύκολο να ελεγχθεί. Παράλληλα, η διοίκηση του οργανισμού, με επικεφαλής τον κ. Σ. Μπερσίμη, έχει προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σημαντικού μέτρου: την υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση γνωματεύσεων για αποζημίωση υλικών.Ήδη εκδίδονται ηλεκτρονικά γνωματεύσεις αιμοκαθάρσεων, οπτικών, αναπνευστικών, ορθοπεδικών, ακουστικών, επιθεμάτων κατακλίσεων, οστομικων ειδών, καθετήρων κ.λπ.

Βασική προτεραιότητα του οργανισμού είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις με όλους τους παρόχους και να υπογραφούν νέες συμβάσεις μέχρι τις 30 6 2016, οπότε λήγουν οι ισχύουσες. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρή εμπλοκή με τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θεωρούν αποικιοκρατικές τις απαιτήσεις που έχει προβάλει η κυβέρνηση μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Φάρμακο

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στον κλάδο του φαρμάκου. Διότι, αφενός, οι δαπάνες για φάρμακα κινούνται πάλι εκτός ελέγχου και, αφετέρου, η κυβέρνηση δείχνει πελαγωμένη και κλεισμένη στο καβούκι της.Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο δίμηνο του 2016 είχαμε υπέρβαση του ορίου δαπανών για φάρμακα περίπου κατά 70 εκατ. ευρώ! Η υπέρβαση της δαπάνης είναι εντυπωσιακή, αν λάβουμε υπόψη μας ότι τον Δεκέμβριο είχαμε γενική ανατιμολόγηση και μείωση των τιμών αρκετών φαρμάκων. Είναι σαφές ότι δεν αρκούν οι παρεμβάσεις σε επίπεδο τιμών και πως η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα ελέγχου του όγκου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Τα στελέχη της αγοράς έχουν χάσει τον ύπνο τους. Διότι αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις και η αυξητική τάση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ανακοπεί, τότε δεν αποκλείεται σε ετήσια βάση η υπέρβαση να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν ως clawback οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, θυμίζουμε ότι, το 2015, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να επιστρέψουν στο κράτος, σε εκπτώσεις και επιστροφές, συνολικά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το υφιστάμενο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης καθίσταται οικονομικά μη βιώσιμο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για επιχειρήσεις και ασφαλισμένους. Στον χώρο του φαρμάκου υπάρχουν δύο θεσμικές εκκρεμότητες:

Ανατιμολόγηση. Εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα ορίζει τους όρους της γενικής ανατιμολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να δέχεται να υπάρξει χαλάρωση στη μείωση των τιμών των εκτός πατέντας φαρμάκων, καθώς και των γενοσήμων. Μένει, φυσικά, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, ώστε να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες. Το θέμα καίει κατά κύριο λόγο τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που διαθέτουν γενόσημα, αλλά και τις διεθνείς επιχειρήσεις, που προσφέρουν φάρμακα εκτός πατέντας.

Νοσοκομειακό clawback. Και στο σημείο αυτό εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα ορίζει πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο του clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, θυμίζουμε ότι για το 2016 έχει τεθεί ετήσιο πλαφόν στα 570 εκατ. (510 για το ΕΣΥ και 60 για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ). Τα νούμερα είναι σαφές ότι δεν βγαίνουν , όταν το 2015 οι αντίστοιχες δαπάνες ήταν 170 εκατ. παραπάνω!

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει την κατάσταση σπασμωδικά όμως κινούμενη σε τρεις κατευθύνσεις:

Αύξηση κονδυλίων. Ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, έχει ανακοινώσει ότι το 2016 έχει αυξηθεί το όριο των λειτουργικών δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ (1,6 δισ. φέτος, έναντι 1,3 δισ. πέρσι). Βέβαια, στην πραγματικότητα, το 2015, στο τέλος της χρονιάς δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση και, τελικά, οι δαπάνες είχαν αγγίξει το 1,6 δισ. Έτσι, αν φέτος τηρηθεί ο προϋπολογισμός, δεν θα έχουμε αύξηση.

Προσλήψεις. Ζήτημα ημερών είναι να ολοκληρωθεί η πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στόχος είναι η στελέχωση ίων μονάδων Εντατικής, ώστε να ενεργοποιηθούν οι περίπου 150 κλειστές κλίνες. Ωστόσο, έχει υπάρξει δραματική καθυστέρηση, που είχε ως αποτέλεσμα η έλευση της εποχικής γρίπης να βρει το σύστημα υγείας τελείως απροετοίμαστο. Πρόσφατα, υπογράφηκε η έγκριση για την προκήρυξη των πρώτων 88 θέσεων ειδικευμένων γιατρών σε νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η έγκριση των προκηρύξεων και για τις υπόλοιπες 602 θέσεις. Ακόμη, δόθηκε παράταση έως τις 30 09 2016 σε 1.000 άτομα επικουρικό προσωπικό και έχουν διοριστεί 675 επικουρικοί γιατροί. Επιπροσθέτως, έχουν διοριστεί 345 μόνιμοι γιατροί από παλαιότερες προκηρύξεις, που είχαν παγώσει , και έχουν προκηρυχτεί 985 θέσεις μόνιμου λοιπού νοσοκομειακού προσωπικού.

Κάλυψη ανασφάλιστων. Πρόσφατα, εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση, που διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας αν και η ΝΔ ισχυρίζεται ότι θεσμικά είχε λύσει το θέμα από την άνοιξη του 2014. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών ελαχιστοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ειδικότερα, η κυβέρνηση τονίζει ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες, μόνο με την επίδειξη του AMΚΑ τους και χωρίς καμία άλλη διαδικασία, θα δικαιούνται ισότιμης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και οι ασφαλισμένοι. Καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές καθώς και κάθε οικονομική επιβάρυνση για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία. Όσον αφορά τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, εισάγεται ένα σύστημα συνδυασμού εισοδηματικών, κοινωνικών και κλινικών κριτηρίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαλλαγή από τη συμμετοχή για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το μείζον θέμα, όμως, είναι ότι ουδείς είναι σε θέση να υπολογίσει με αξιοπιστία πόσο θα είναι το συνολικό κόστος…

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 16/04/2016