Οκτώ στους δέκα προτιμούν τα ελληνικά φάρμακα To ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις ηλικίες άνω των 45 ετών που, κατά τεκμήριο, είναι οι κύριοι καταναλωτές φαρμάκων.

Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό φάρμακο δίνουν οι’Ελληνες: Οκτώ στους δέκα δηλώνουν αυθόρμητα ότι εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα. Το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις ηλικίες άνω των 45 ετών που, κατά τεκμήριο, είναι οι κύριοι καταναλωτές φαρμάκων. Τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα από τα εισαγόμενα, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις πιστεύουν πως είναι ακριβότερα. Ωστόσο, το 80% των φαρμάκων που καταναλώνουν οι Έλληνες ασθενείς είναι εισαγόμενα. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η ALCO για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας μεταξύ 25 και 29 Ιανουαρίου 2016 σε 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγάλη πλειοψηφία (έξι στους δέκα) θεωρεί ότι για τον έλεγχο της φαρμακευτικής αγοράς από τις εισαγωγές ευθύνονται σι πιέσεις των πολυεθνικών εταιρειών στις κυβερνήσεις, καθώς και η λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων. Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που επιρρίπτουν την ευθύνη στους γιατρούς. Συγκεκριμένα: το 43% πιστεύει πως ο έλεγχος της αγοράς από τις εισαγωγές οφείλεται στις πιέσεις των πολυεθνικών , το 24% θεωρεί πως γι’ αυτό ευθύνεται η προώθηση ξένων φαρμάκων από τους γιατρούς , το 18% ενοχοποιεί τη λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων , 10% το αποδίδει στη λανθασμένη ενημέρωση και το 3% στην προώθηση από τους φαρμακοποιούς . Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική πολιτική, σε όσους έχουν άποψη, η συντριπτική πλειοψηφία (το 73%) θεωρεί πως αυτά πλήττουν την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και ζητά να αποσυρθούν. Αντίθετα, το 27% τα θεωρεί σωστά και ζητά να παραμείνουν. Είναι χαρακτηριστικό πως το 50% όσων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν άποψη για το θέμα θεωρούν πως τα πρόσφατα μέτρα πρέπει να αποσυρθούν. Η σχετική ερώτηση ήταν: πιστεύετε ότι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σωστά και πρέπει να παραμείνουν ή πλήττουν την ελληνική παραγωγή και πρέπει να αποσυρθούν . Στο θέμα αυτό ο ένας στους δύο δηλώνουν πως δεν έχουν άποψη . Στην ερώτηση γενικά ποια πιστεύετε ότι είναι η σχέση τιμής των ελληνικών φαρμάκων με τα εισαγόμενα , ποσοστό 32% θεωρεί ότι είναι φθηνότερα κατά 30%, ποσοστό 17% ότι είναι ακριβότερα έως 30% και ποσοστό 32% δεν γνωρίζει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Προκαταρκτική εξέταση για τις ελλείψεις φαρμάκων διενεργεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, μετά τις καταγγελίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τις ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, μετά τη συνάντηση που είχε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μέρα με την μέρα οι ελλείψεις αυξάνονται. Ζητήσαμε από την κυρία Εισαγγελέα τη διερεύνηση του απαράδεκτου αυτού φαινόμενου και είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος. Δεσμευτήκαμε να καταθέσουμε επιπλέον στοιχεία προκειμένου να διερευνηθεί τελικά ποιοι ευθύνονται για τις ελλείψεις .

Συνεργαοία για χαμηλότερες τιμές

Κοινό μέτωπο για φθηνότερα φάρμακα συγκροτούν Ελλάδα Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία και Πορτογαλία Συγκεκριμένα χθες στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Υγείας της EE, ο Έλληνας υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός συναντήθηκε σε διμερές επίπεδο με τους υπουργούς Υγείας της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, με τους οποίους συμφώνησε για την ανάγκη κοινής διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο την εξασφάλιση προσιτών και κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης των ακριβών φαρμάκων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 19/04/2016