Σύγκρουση Καζάνι που βράζει ο κλάδος μετά τις μειώσεις των off patent και γενόοημων σκευασμάτων που προωθούν οι πολυεθνικές

Έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης από το ψήφισμα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

Εθελούσια, γενικευμένη μείωση τιμών στα off patent φαρμακευτικά σκευάσματα τους προωθούν, για στρατηγικούς λόγους, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Η ως άνω στρατηγική κίνηση των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών αναμένεται λίαν συντόμως να έχει τις σχετικές επιπτώσεις της, δηλαδή ανάλογες μειώσεις στις τιμές, στη νέα ανατιμολόγηση των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα μας, με την κατάρτιση του πρώτου δελτίου τιμών φαρμάκων για το 2016. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία έγινε πρόσφατα γνωστό ότι κατήρτισε τον περασμένο Νοέμβριο τον προϋπολογισμό της για το 2016, με πρόβλεψη για μείωση κατά… 40% στις τιμές των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων της, τα οποία κυκλοφορούν στη χώρα μας! Από την άλλη πλευρά, αποφασιστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει στην πρώτη ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων για το 2016 ο γνωστός όσο και κίβδηλος κανόνας του μέσου όρου των τριών (γνωστών) χαμηλοτέρων τιμών της Ε.Ε. , και μάλιστα αυτός ο κανόνας αναμένεται να επηρεάσει δραματικά τις νέες τιμές των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Συγκεκριμένα, με τον κανόνα του μέσου όρου των τριών (γνωστών) χαμηλοτέρων τιμών της Ε.Ε. τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι καταδικασμένα να δουν τις τιμές τους να μειώνονται ακόμη και κάτω από τα θεσμοθετημένα για αυτήν την ανατιμολόγηση κατώτερα όρια τιμών, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο μέσος όρος των τριών (γνωστών) χαμηλοτέρων τιμών της Ε.Ε. βρίσκεται χαμηλότερα από τα κατώτερα συμπεφωνημένα με το κουαρτέτο όρια μειώσεων στις τιμές των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Με άλλα λόγια, ένα γενόσημο φαρμακευτικό σκεύασμα θα λαμβάνει τον μέσο όρο των τριών (γνωστών) χαμηλοτέρων τιμών της Ε.Ε. , στην περίπτωση κατά την οποία αυτός ο μέσος όρος είναι χαμηλότερος από τα κατώτερα συμπεφωνημένα όρια για τις μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ετσι, η προσεχής πρώτη ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων για το 2016 στη χώρα μας απειλεί βασίμως να αποτελέσει ακόμη και το πρόωρο βατερλό για τις τιμές των γενοσήμων…

Η πρόταση

Την ίδια στιγμή, μία πρόταση, η οποία οδηγεί σε πλήρη κυριαρχία των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών με καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα και σε καθυπόταξη των πολυεθνικών και, κυρίως, των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, προβλέπει μεταξύ άλλων το πρόσφατο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στην Αθήνα.

Προσπάθεια στο κενό

Σκληρή μάχη έδωσε, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΦΕΕ, ο εκπρόσωπος της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ Θανάσης Γιαννακόπουλος, προκειμένου να μην περιληφθεί η επίμαχη θέση σχετικά με την τιμολόγιση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στo τελικό ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Εις μάτην…

Συγκεκριμένα, σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο ΣΦΕΕ προτείνει μεταξύ άλλων να ορίζεται ως χαμηλότερη τιμή τόσο για τα εντός πατέντας (on patent) όσο και για τα εκτός πατέντας (off patent) φαρμακευτικά προϊόντα ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ε.Ε. …

Η δημόσια σύγκρουση

Το ψήφισμα του ΣΦΕΕ, ιδιαιτέρως η ως άνω επίμαχη θέση, προκάλεσε τις αμέσως επόμενες ημέρες την πολύ έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ενώ σχετικές εξηγήσεις από τους επικεφαλής του Συνδέσμου ζήτησε, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της Ε, ακόμη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα κύκλοι της διοίκησης του ΣΦΕΕ να υποχρεωθούν να προβούν σε διορθωτική δήλωση, σύμφωνα με την οποία: Ο ΣΦΕΕ ανέκαθεν στήριζε και στηρίζει την δίκαιη τιμολόγηση των γενοσήμων φαρμάκων και κατοχύρωση ανταγωνιστικών τιμών, οι οποίες διασφαλίζουν την βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που τα παράγουν και ταυτόχρονα προστατεύουν τις θέσεις εργασίας στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία .

Αιχμηρή ανακοίνωση

ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ εκ μέρους του ΣΦΕΕ είχε προηγηθεί το ακόλουθο ιδιαιτέρως δηκτικό σχόλιο εκ μέρους κύκλων της ΠΕΦ: Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι θεσμικοί φορείς και άλλοι υποστηρίζουν έναν τρόπο τιμολόγησης που είναι παράνομος, δεν εφαρμόζεται σε καμιά χώρα της Ευρώπης και θα οδηγήσει τα παλαιά φάρμακα σε απόσυρση εις βάρος τόσο των Ασφαλιστικών Ταμείων όσο και των ασθενών.

Το ισχύον σύστημα τιμολόγησης με τον Μ.Ο. των 3 φθηνότερων χωρών για τα εκτός πατέντας φάρμακα και τα γενόσημα οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς, σε ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών, καθώς και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών. Παράλληλα, αυτό το στρεβλό σύστημα των επιλεκτικών μειώσεων είναι αυτό που υποστηρίζουν και οι θεσμοί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Ζητάμε από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τα ανωτέρω και να μην προβεί σε καμιά αλλαγή τιμών των παλαιών φαρμάκων, μέχρις ότου υπάρξει συνολική διαβούλευση και νομική γνωμοδότηση για το παράτυπο ή όχι του σημερινού πλαισίου.

Δίχτυ προστασίας από τους θεσμούς

Μετά από ασφυκτικές παρεμβάσεις του ΣΦΕΕ, δίχτυ προστασίας για τις τιμές των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων άνοιξε ο εκ των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου Τζουζέπε Καρόνε, εν όψει της επικείμενης πρώτης για το 2016 ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ετσι, ο Τζουζέπε Καρόνε έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να μην εφαρμοσθεί τελικώς ο κανόνας του μέσου όρου των τριών (γνωστών) χαμηλοτέρων τιμών της Ε.Ε. στη διαδικασία για τη μείωση των τιμών των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ αναζητείται ήδη φόρμουλα προκειμένου η πτώση στις τιμές των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων να είναι αισθητά μικρότερη ακόμη και από τα συμπεφωνημένα όρια των μειώσεων, τις οποίες προβλέπει ο ισχύων νόμος περί ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
ΕΠΕΝΔΥΣΗ 02/04/2016