Μετά τα προαπαιτούμενα για την έναρξη διαλόγου για το τρίτο ελληνικό Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά σήμερα τη συζήτηση για τα νομοσχέδια που θα πρέπει να ψηφίσει για να πάρει την πρώτη δόση της τρίτης δανειακής σύμβασης που διαπραγματεύεται με την Ε. Ε., τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ΔΝΤ και την Ε KT. Η λίστα των θεμάτων για τα οποία θα πρέπει να τεθούν χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και κυρίως στόχοι είναι μεγάλη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται στην Ελλάδα ζητώντας επιτακτικά από την αλληλογραφία που προηγήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο το οριστικό ξήλωμα ή προτάσεις ισοδύναμων μέτρων για όλα τα νομοσχέδια που πέρασε αυτό το διάστημα π κυβέρνηση χωρίς τη συμφωνία των θεσμών. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων (ΕΡΤ, καθαρίστριες, επίορκοι), η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και εφορίες και η ευνοϊκή φορολόγηση των επιδοτήσεων των αγροτών.
Παράλληλα, από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου απορρέουν για την Ελλάδα υποχρεώσεις υλοποίησης επειγόντων μέτρων.
Στα επείγοντα περιλαμβάνονται:
1. Η δημιουργία του νέου ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα έχει ως στόχο να έχει έσοδα ύψους 50 δια ευρώ μέχρι και το 2023.
2. Η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων με τα οποία θα ισοσκελιστεί το οποιοδήποτε δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με την οποία κρίνονται παράνομες οι περικοπές των συντάξεων, από το 2012.
3. Η ταχεία ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία υπολογίζονται σήμερα πάνω από τα 110 δισ. ευρώ που θα τρέξει παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
4. Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, στην οποία εκκρεμεί ακόμη το νέο καθεστώς για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
5. Εκκρεμότητα αποτελεί επίσης το δεύτερο σκέλος του ασφαλιστικού, το οποίο θα περιλαμβάνει την περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μαζί με το πέναλτι ανάλογα με την αύξηση των ορίων ηλικίας. Γραμμή άμυνας Στο μεταξύ, σε σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που έγινε χθες το απόγευμα αποφασίστηκε ότι γραμμή άμυνας για την αποφυγή νέων μέτρων πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα είναι προσήλωση σε όσα συμφωνήθηκαν τπ 12η Ιουλίου σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου εξηγούσαν χθες ότι ορισμένοι εκ των δανειστών πιέζουν όντως για ξήλωμα ή ισοδύναμα μέτρα για όλα τα νομοσχέδια που πέρασε η κυβέρνηση χωρίς τη συμφωνία των θεσμών σε τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα.
Αυτός είναι και o λόγος, ανέφεραν, που ο ΥΠΟΙΚ επιμένει στην πιστή τήρηση της αρχικής συμφωνίας, διότι αυτή δεν περιλαμβάνει τέτοιο πακέτο.
ΑΓΚΑΘΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνεδρίαση παραδέχθηκε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από χθες και θα συνεχιστούν σήμερα με πιο εντατικούς ρυθμούς.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέου πακέτου προαπαιτουμένων, είπε: Θα μελετήσουμε και θα εφαρμόσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά . Η χθεσινή πρώτη ημέρα των επαφών ήταν αναγνωριστική και θα συνεχιστούν σήμερα ίσως και στο ΓΛΚ αν υπάρξει ανάλογο αίτημα από τους ξένους εμπειρογνώμονες.
Βόμβα ΔΝΤ για νέα μείωση του κατώτατου μισθού ο προϋπολογισμός
ΜΠΛΟΚΟ στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού βάζει μελέτη του ΔΝΤ, το οποίο όχι μόνο δεν επιτρέπει την αύξηση, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι μάλλον θα χρειαζόταν μια περαιτέρω μείωση, αφού είναι από τους υψηλότερους εντός Ε.Ε. με βάση το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ! Το ίδιο σημειώνει και για το μειωμένο κατώτατο μισθό που δίνεται στους νέους μέχρι και 24 ετών. Μάλιστα, επισημάνει ότι μια αύξηση θα είχε ως αυτόματη συνέπεια την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας των νέων. Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα η νέα εκπρόσωπος της ομάδας του Ταμείου για την Ελλάδα κ. Ντελια Βελκουλέσκου π μελέτη του Ταμείου υπενθυμίζει και τις υποχρεώσεις της χώρας που έδειχναν μέχρι τώρα να έχουν ξεχαστεί . Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανάγκη νομοθέτησης των ομαδικών απολύσεων και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Οσα δηλαδή ζητούσε και κατά τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο του δευτέρου Μνημονίου. Το μήνυμα αυτό στελνει στην ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω έκθεσής του για την ευρωζώνη, στην οποία διαβλέπει μέτριους κινδύνους μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην αγορά ομολόγων της ζώνης του ευρώ. Αν η κατάσταση εκτροχιαστεί, όμως, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε ακόμα και να εξετάσει αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Περιμένουμε να κλείσει π συμφωνία για να ξεκινήσει η κατάρτιση συμπληρωματικού Προϋπολογισμού για το 2015 και το 2016, αλλά και νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος μετείχε στην ίδια συνεδρίαση. Πρόσθεσε ότι το θέμα των επιταγών το έχει αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προανήγγειλε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ανέφερε επίσης ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, εμείς είμαστε γραφείο παρακολούθησης , είπε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 28/07/2015