Προς ανάρτηση τις επόμενες ημέρες η πρόταση του ΕΟΦ για το Δελτίου Τιμών Φαρμάκων με τη γενική ανακοστολόγηση του πρώτου εξαμήνου του έτους

Με πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται οι υπηρεσίες του ΕΟΦ, ώστε να καταρτίσουν το προτεινόμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με τη νέα γενική ανακοστολόγηση των τιμών όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι υπηρεσίες χρειάζονται ακόμη δυο-τρεις μέρες για να ολοκληρώσουν την ενημέρωση των βάσεων δεδομένων τους, καθώς στην καινούρια ανακοστολόγηση, ο έλεγχος των τιμών είναι διπλός. Στα εκτός προστασίας πατέντας φάρμακα, αναζητάται η αρχική τιμή τους ως πρωτότυπα με προστασία πατέντας, και μειώνεται η τιμή τους στο μισό. Στη συνέχεια αναζητώνται οι τιμές της Ευρώπης, υπολογίζεται ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων. Και τελικά, επιλέγεται η φθηνότερη τιμή.
Πάνω σε αυτήν τη φθηνότερη τιμή, υπολογίζεται το 65% το οποίο αποτελεί την τιμή των γενοσήμων τους.
Μόλις οι υπηρεσίες τελειώσουν τη συλλογή των στοιχείων, την ενημέρωση των βάσεων δεδομένων τους και υπολογίσουν τις νέες τιμές, θα γίνει και η σχετική ανάρτηση των προτεινόμενων τιμών ώστε να ακολουθήσει τριήμερη διαβούλευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες για τον εντοπισμό λαθών, τεκμηρίωση πιθανού διαφορετικού τρόπου υπολογισμού κλπ.
Σύμφωνα με τη υπουργική απόφαση για την κοστολόγηση των φαρμάκων, εκτός από την αναπροσαρμογή των τιμών σε όσα φάρμακα χάνουν την πατέντα τους, “ο κλήρος πέφτει” στα παλιά φάρμακα, για τα οποία αίρεται το πλαφόν προστασίας τους πάνω από τα 9 ευρώ για τα off patent και πάνω από τα 5,5 ευρώ για τα γενόσημα, ενώ στην ανακοστολόγηση του 2ου εξαμήνου του έτους το πλαφόν θα περιοριστεί στα 7 ευρώ για τα off patent και στα 4 ευρώ για τα γενόσημα. Η πτωτική πορεία του πλαφόν θα συνεχιστεί ένα ευρώ, το 2ο εξάμηνο του 2017.
Οι παραπάνω μειώσεις των τιμών, είναι άγνωστο τι εξοικονομήσεις μπορούν να φέρουν στη φαρμακευτική δαπάνη, όμως αυτό που είναι γνωστό από χρόνια, είναι ότι με τη δραματική συμπίεση των τιμών στα παλιά φάρμακα, συνήθως η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται τελικά, εξαιτίας της υποκατάστασης των παλαιών φαρμάκων, με νέα φάρμακα, αισθητά ακριβότερα.
Ο λόγος είναι ότι οι τόσο χαμηλές τιμές δεν δίνουν σε κανέναν κίνητρο να τα διαθέσει στην αγορά, παρότι πρόκειται για θεραπείες ελεγμένες στο χρόνο για την δράση και αποτελεσματικότητά τους, προτιμώνται όμως τελικά νεώτερες, ακριβότερες θεραπείες, εξανεμίζοντας τους προϋπολογισμούς του συστήματος υγείας.
Την ίδια στιγμή, οι δραστικές μειώσεις των τιμών στα γενόσημα, κλυδωνίζουν τις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν λειτουργικό κόστος επιπέδου τρίτων χωρών, καθώς απασχολούν επιστημονικό υψηλά καταρτισμένο δυναμικό. Έτσι, τίθεται ο κίνδυνος απόσυρσης αυτών των παλαιών, φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων, εξαιτίας της παροχής τιμής η οποία θα φτάνει πλέον να είναι κάτω του κόστους παραγωγής.
Η νοσοκομειακή δαπάνη
Στις πιέσεις αυτές, προστίθεται φέτος και το νοσοκομειακό clawback, για το οποίο συγκροτήθηκε και σχετική Επιτροπή Παρακολούθησης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης, υπό τον γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας Θεόδωρο Κομματά.
Η Επιτροπή πραγματοποίησε χθες την πρώτη της συνεδρίαση η οποία ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα, όπου συζητήθηκε το αντικείμενό της, δηλαδή η παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία.
Η επόμενη συνεδρίαση δεν αποφασίστηκε, καθώς η επιτροπή πρέπει πρώτα να αναζητήσει τα στελέχη με τα οποία θα συνεργάζεται στα νοσοκομεία, και να οργανώσει τον τρόπο εργασίας της για τη μηνιαία κατάρτιση των πορισμάτων που προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση.

Healthmag 8/3/2016