Υποχώρηση και σε τζίρο και σε όγκο

Στα στατιστικά στοιχεία που αποτύπωσαν την πορεία των λιανικών πωλησεων τον Ιούνιο εντοπίστηκε από χθες ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελληνική Στατιστική Αρχή υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει προς το χειρότερα την εκτίμηση της για την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερα τρίμηνο της φετινής χρα νιάς. Η ύφεση της τάξεως του 0. 9% στην περίοδο Απριλίου Ιoυνίου (από 0,7% που είχε υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία της 12ης Ιουλίου) πυροδοτήθηκε από μείωση του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Ιούνιο, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του Μαΐου.

Αν n πτωτική πορεία αποτυπωθεί και στα στοιχεία του Ιουλίου θα ανακοινωθούν στο τέλος Σεπτέμβρη η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για επαναφορά στην ανάκαμψη από το β’ εξάμηνο θα ξεκινήσει με το… αριστερό, καθώς o Ιούλιος θεωρείται, λόγω τουρισμού, ένας από τους κρισιμότερους μήνες όσον αφορά την πορεία του λιανεμπορίου που σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει και την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Το πιο ανησυχητικό είναι όιι ο δείκτης δεν υποχώρησε μόνο σε επίπεδο κύκλου εργασιών (ο συγκεκριμένος δείκτης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των τιμών, τον πληθωρισμό, ακόμη και τη φορολογική πολιτική), αλλά και σε επίπεδο όγκου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης όγκου μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 3,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Γιατί αυτά τα ποσοστά πτώσης (5,2% σε όρους αξίας και 3,6% σε όρους όγκου) προκαλούν έντονη ανησυχία

1. Πρώτον, διότι ο περσινός Ιούνιος ήταν ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας γεμάτος αβεβαιότητα που στο τέλος του έφερε και την επιβολη των capital controls. Μια δικαιολογία , βέβαια, θα μπορούσε να είναι ότι πέρυσι ήταν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που έσπευσαν να καταναλώσουν προκειμένου να αποφύγουν το κούρεμα των καταθέσεων (σ.σ.: το φοινόμενο αποτυπώθηκε ακόμη και στις πω λησεις ηλεκτρονικών συσκευών).

2. Δεύτερον, διότι o φοτινός Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας εφορ μογής του νέου ΦΠΑ, που σημαίνει ότι οι τιμές φέτος θα έπρεπε να είναι πιο υψηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.

Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε και την πορεία των εποχικά διορθωμένων δεικτών (διορθωμένων ως προς την επίδραση εποχικών γεγονότων, όπως η έναρξη της τουριστικής περιόδου κλπ.). Έτσι, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης σημείωσε μικρή αύξηση 1 % σε σχέση με τον Μάιο. ενώ ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου σημείωσε αύξηση 0,7%. (η μη εποχικά διορθωμένες μεταβολές σε σχέση με τον Μάιο ήταν 5,2% σε όρους κύκλου εργασιών και 3,7% σε όρους όγκου).

Η ανάλυση των στοιχείων

Από την περαιτέρω ανάλυση των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων παρατηρήθηκε τον Ιούνιο στα καύσιμα και στα λιπαντικά, αλλά και στα φαρμακευτικά και στα καλλυντικά προϊόντα.

Ειδικότερα, σε όρους όγκου:

1. Τα καύσιμα και τα λιπαντικά αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 10,4% σε όρους όγκου και κατά 18,3% σε όρους αξίας.

2. Τα φαρμακευτικά και τα καλλυντικά υποχώρησαν κατά 7,7% σε όρους όγκου και κατά 6% σε όρους αξίας.

3. Οι πωλήσεις των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων υποχώρησαν κατά 1,1% σε όρους όγκου και κατά 2,4% σε όρους αξίας.

4. Οι πωλήσεις επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού υποχώρησαν κατά 0,2% σε όρους όγκου και κατά 2,3% σε όρους αξίας.

5. Οι πωλήσεις βιβλίων, χαρτικών και λοιπών ειδών αυξήθηκαν κατά 2,3% σε όρους όγκου ενώ μειώθηκαν κατά 0,4% σε όρους αξίας.

Αξιοσημείωτο στοιχείο για τον Ιούνιο, η σημαντικότατη ενίσχυση των πωλήσεων των πολυκαταστημάτων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10,9% σε όρους αξίας και κατά 11,9% σε όρους όγκου.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 01/09/2016