Οι φαρμακαποθήκες της Ευρώπης μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας των ασθενών, αλλά και «να δράσουν στην τιμολόγηση», δήλωσε ο επίτροπος υγείας της ΕΕ Vytenis Andriukaitis στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διανομής Υγειονομικής περίθαλψης – το νέο όνομα της GIRP – σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Οι διανομείς και χονδρέμποροι “διαδραματίζουν καίριο ρόλο για να εξασφαλιστεί η συνεχής, αποτελεσματική και έγκαιρη παροχή των φαρμάκων», είπε τη Δευτέρα. Αλλά η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «άνιση», συνέχισε, αναφερόμενος στη συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι χονδρέμποροι, λιανοπωλητές και πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ορισμένα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά αυτή να δημιουργεί “οντότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε μονοπωλιακές αγορές, “περιορίζοντας τον θεμιτό ανταγωνισμό και δημιουργώντας εμπόδια στην υγιή δυναμική της αγοράς». “Εσείς όλοι συμφωνείτε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, καινοτόμα και προσιτά φάρμακα που πωλούνται σε κοινωνικά αποδεκτές τιμές “, δήλωσε ο Επίτροπος. Πρόσθεσε ότι ήθελε να δει “βελτιώσεις”, με “περισσότερη διαφάνεια στην τιμολόγηση, περισσότερη εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη”, “καλύτερους μηχανισμούς τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων”, “ανοιχτές διαπραγματεύσεις και αυξημένη συνεργασία”. Αυτό θα “δημιουργούσε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για συνεργασία με τη βιομηχανία και την
αλυσίδα διανομής», είπε. «Εσείς, οι χονδρέμποροι, έχετε έναν κρίσιμο ρόλο στην αλυσίδα διανομής και, ως εκ τούτου, σας καλώ να συνεργαστείτε εποικοδομητικά μαζί μας ως εμπλεκόμενοι φορείς», κατέληξε ο Επίτροπος.
GIRP ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΦΙΛ
Το συνέδριο της Ένωσης επισημαίνει το στόχο του να συνεργάζεται με τις αρχές και τη βιομηχανία “για να αναπτύξει ένα σαφή και λειτουργικό όραμα για όλους τους κοινωνικούς εταίρους της αλυσίδας φαρμάκου και του τομέα υγείας”. ” Η συνεργασία στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων του φετινού συνεδρίου, προάγοντας το όραμα για το μέλλον της διανομής υγειονομικής περίθαλψης». Η μέχρι τώρα GIRP στοχεύει να προσφέρει “καινοτόμα και αποδοτικά προϊόντα και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για τη βελτίωση της υγείας και ευημερίας των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. “Οι χονδρέμποροι επιδίωξαν μια πιο εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική για την υγεία, καθώς η ετήσιά τους Έκθεση – επίσης κυκλοφορήσει τη Δευτέρα – καθιστά σαφές ότι η αλλαγή του ονόματος του οργανισμού αντανακλά το ευρύτερο φάσμα δέσμευσης των χονδρεμπόρων, λέει o René Jenny, πρόεδρος της Ένωσης, στην εισαγωγή της ετήσιας έκθεσης.

Έτοιμη να δράσει
«Οι Διανομείς του τομέα Υγείας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αποτελεσμάτων», δήλωσε o Jenny, αφού μίλησε ο Andriukaitis.
Οι χονδρέμποροι “είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τις αρχές, τη βιομηχανία, τους επαγγελματίες υγείας και όλα τα μέρη της αλυσίδα εφοδιασμού για να επιτευχθεί καλύτερη πρόσβαση σε προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης σε προσιτές τιμές », είπε. O Jenny ισχυρίστηκε επίσης ότι οι χονδρέμποροι είναι «τοποθετημένοι επίσης θετικά στην προσπάθεια εξοικονόμησης για την υγειονομική περίθαλψη μέσω της επίτευξης βελτιωμένων αποτελεσμάτων για τους ασθενείς, για παράδειγμα, μέσω των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασθενείς μέσω του φαρμακείου.
“Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος”,παρότρυνε ο Jenny, στον οποίο οι εξοικονομήσεις από τις ασθενοκεντρικές υπηρεσίες και λύσεις με επίκεντρο τον ασθενή επενδύονται σε κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών ή χρησιμοποιούνται για την άμεση αγορά υπηρεσιών από παρόχους που επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή
“μέσω ενός ευρέως φάσματος υπηρεσιών φαρμακείου.” Αλλά αυτό χρειαζόταν και κινητοποίηση από τους κοινωνικούς εταίρους που πληρώνουν”, επέμεινε ο Jenny.
Η άμεση αγορά υπηρεσιών από τον ασθενή για την καλύτερη έκβαση τους, πρέπει να συζητηθεί μεταξύ προμηθευτών και εκείνων που πληρώνουν, που «πρέπει να εξισορροπήσουν την πρόθεσή τους για τη χαμηλότερη τιμή, με περιθώριο για επενδύσεις σε εναλλακτικά συστήματα εξοικονόμησης κόστους “.
Παραγωγοί πρόθυμοι για συνεργασία
Ο Richard Bergström, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA), δήλωσε στο συνέδριο ότι οι φιλοδοξίες των κατασκευαστών για τη μετάβαση από την πώληση προϊόντων στην επίτευξη αποτελεσμάτων εξαρτάται από τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα χονδρεμπορίου. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι μας», είπε, αναφέροντας την τρέχουσα συνεργασία με τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία στο θέμα της αντιμετώπισης των πλαστών φαρμάκων σε ένα περιβάλλον που αλλάζει. «Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα εργαλεία μαζί», είπε, να πετύχουμε αποτελέσματα, για να αξιοποιηθεί το δυναμικό της νέας έρευνας, και να αξιοποιηθούν πλήρως οι νέες θεραπείες.