Φωτιές έχουν ανάψει μεταξύ της κυβέρνησης και των ελλήνων φαρμα κοβιομηχάνων οι επικείμενες αλλαγές για το φάρμακο, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο το βράδυ στη Βουλή. Σ’ αυτές προβλέπεται μεταξύ άλλων σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους και κατά συνέπεια και των γενόοημων φαρμάκων. Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών έχει φτάσει στα άκρα, καθώς οι φαρμακοβιομήχανοι καταγγέλλουν ότι υπάρχει σχέδιο να μπει λουκέτο στα ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων και τα φθηνά ελληνικά φάρμακα να αντικατασταθούν από ακριβά εισαγόμενα. Οργισμένη ήταν η χθεσινή ομιλία στη Βουλή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ‘Βιανεξ” Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος είπε ότι “υπάρχει σχέδιο να κλείσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να περάσει σε ξένα χέρια. Όποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό είναι στημένοι, βλάκες ή άσχετοι”.

Ορατό το λουκέτο των εργοστασίων που παρέχουν 11.000 θέσεις εργασίας στη χώρα μας

Παράλληλα, τόνισε ότι αν ισχύσουν τα συγκεκριμένα μέτρα, “τα ελληνικά εργοστάσια, που παρέχουν 11.000 θέσεις εργασίας, θα κλείσουν και το φθηνό ελληνικό φάρμακο θα αντικατασταθεί από το ακριβό ξένο”. “Όταν κάποια στιγμή θα έχει ανάγκη η χώρα από ελληνικό, από εγχώριο φάρμακο, θα γίνει φαντάζομαι μια εξεταστική επιτροπή. Εκεί θα καλέσετε τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Σαμαρά, τον Παπασταύρου, τον Μιώνη, τον Ντέιβιντ Χάρις, όλοι ξέρουμε ποιοι είναι. Τότε όμως, που όλα αυτά τα οποία λέω σήμερα θα αποδειχτούν, δυστυχώς τα εργοστάσια μας δεν θα υπάρχουν. Θα έχουν κλείσει, όπως έχουν κλείσει κλωστοϋφαντουργίες, όπως δεν έχουμε πλέον αγρότες, όπως δεν έχουμε τίποτα”, τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος και πρόσθεσε ότι “αν αυτό θέλετε, το βράδυ της Παρασκευής ψηφίστε ‘ναι’, αλλά να είσαστε έτοιμοι για τη δίνη του κόσμου και να ξέρετε ότι κανένας δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί ότι δεν γνώριζε. Σας τα είπαμε, τα στοιχεία σας τα έχουμε δώσει και θα είσαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό”.

SOS ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΦ

Οργισμένη όμως είναι και η αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στις απαιτήσεις των δανειστών για τα φάρμακα, τις οποίες αναμένεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι θα σταματήσουν να παράγονται ελληνικά φάρμακα που σήμερα πωλούνται οε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κι αυτό διότι η παραγωγή τους θα θεωρείται ασύμφορη. Ταυτόχρονα, όμως, τα ίδια φάρμακα θα υποκατασταθούν με άλλα ακριβότερα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Συνεπώς η δαπάνη θα παραμείνει υψηλή. “Στην ουσία η τρόικα ζητά ένα νέο σύ στημα τιμολόγησης, που εφόσον εφαρμοστεί, θα διαλύσει τις τιμές των οικονομικών φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, οε βαθμό που δεν θα είναι δυνατή η συνέχιση της παραγωγής τους. Πολλά οικονομικά φάρμακα θα βγουν από την αγορά και θα υποκατασταθούν από νέα εισαγόμενα που πωλούνται σε πολύ ακριβές τιμές”, δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι “οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την πρόθεση των θεσμών να διαλύσουν έναν από τους τελευταίους πυλώνες ανάπτυξης στη χώρα μας, αποκλείοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία των οικονομικών και αξιόπιστων ελληνικών φαρμάκων από την εγχώρια αγορά. Πόσο μάλλον όταν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές που δύναται να προσφέρουν όχι απλά δεν δημιουργούν κόστος για τα ταμεία, αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία ουσιαστικών εξοικονομήσεων”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 15/10/2015