Με διακηρυγμένο στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα εξειδικευμένα σκευάσματα, ενεργοποιείται εκ νέου η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου στον ΕΟΠΥΥ

Κύριο όπλο στο σκληρό παζάρι με τους φαρμακοβιομήχανους, η λειτουργία του Οργανισμού ως μαζικού αγοραστή Επί χρόνιο δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα και πληρώνουμε όλο το ποσό σ.σ. σε τιμές λιανικής , εξηγεί στην Εφ. Συν. ο Πάνος Παπαδόπουλος, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού ενεργοποιεί την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με στόχο να δώσει πρόσβαση στους πολίτες σε νέες ακριβές θεραπείες, αλλά σε τιμές λογικές που θα προκύπτουν ύστερα από διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να τις αντέχει ο ΕΟΠΥΥ.

Η επιτροπή θα αναλάβει να επιτύχει εκπτώσεις από τους προμηθευτές για τον Οργανισμό, ο οποίος ως μονοψώνιο διαθέτει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Θα διαπραγματεύεται πακέτο αγοράς φαρμάκων για συγκεκριμένες ασθένειες, κάτι που είχε εξαγγελθεί και στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν προχώρησε. Οι αριθμοί για τις θεραπείες αυτές είναι τρομακτικοί: Το 2014 η δαπάνη στα φάρμακα υψηλού κόστους άγγιξε τα 813 εκατ. ευρώ, από 427 εκατ. ευρώ το 2010. Σκοπός της επιτροπής είναι να διαπραγματεύεται άμεσα με τις φαρμακευτικές εταιρείες τις τιμές των σκευασμάτων πρόκειται κατά κύριο λόγο για ακριβά και εξειδικευμένα φάρμακα και να επιτυγχάνει σημαντικές εκπτώσεις, με γνώμονα το όφελος του ελληνικού συστήματος υγείας και των ασθενών , εξήγησε μιλώντας στην Εφ.Συν. ο Πάνος Παπαδόπουλος, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Πρόκειται για παρέμβαση στο πλαίσιο της αλλαγής της πολιτικής φαρμάκου, που έχει εξαγγείλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η οποία επενδύει στην περαιτέρω μείωση της δαπάνης. Ολα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας διαθέτουν επιτροπή διαπραγμάτευσης, η οποία αγοράζει εκ μέρους των ΜΗΗΒ συστημάτων υγείας μαζικά κάθε φάρμακο σε χαμηλότερη τιμή από αυτή, με την οποία κυκλοφορεί στο λιανικό εμπόριο. Αυτό όσον αφορά τις ακριβές καινοτόμες θεραπείες είναι κρίσιμο. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αγοράζει χωρίς να διαπραγματεύεται την τιμή, αλλά χρεώνει τον ΕΟΠΥΥ με τη λιανική τιμή. Η διαρροή πόρων πρέπει να σταματήσει σε κάθε επίπεδο , σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Ενδεικτικό παράδειγμα Ενα παράδειγμα του πόσο υψηλή μπορεί να είναι η δαπάνη για ένα νέο φάρμακο είναι εκείνο του φαρμάκου για την ηπατίτιδα C, με δραστική ουσία τη σοφοσμπουβίρη (sofosbuvir), αναφέρει. Η θεραπεία με το εξαιρετικά αποτελεσματικό φάρμακο για τη λοιμώδη ασθένεια κοστίζει 60.000 ευρώ (για κάθε ασθενή) στη χώρα μας και η διάθεσή του γίνεται με μεγάλη φειδώ, λόγω του υψηλού κόστους. Δεν χρειάζεται να έχουμε ένα σύστημα υγείας, όπως αυτό της χώρας μας, που έχει ξεπεράσει τα όριά του από τις πολιτικές του παρελθόντος, για να εκτροχιαστεί από μια τέτοια δαπάνη. Οποιοδήποτε σύστημα δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της θεραπείας με το καινοτόμο φάρμακο, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού που νοσεί από την ηπατίτιδα στην Ευρώπη , εξηγεί ο Π. Παπαδόπουλος.

Τα φάρμακα για τα οποία μπορεί να διαπραγματευτεί η επιτροπή είναι χιλιάδες και η εξοικονόμηση μεγάλη, αφού ως μαζικός αγοραστής έχει το πλεονέκτημα σε μια τέτοια διαδικασία. Ο μέσος όρος μείωσης, δε, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι 30%, επισημαίνει ο Π. Παπαδόπουλος και προσθέτει: Κι εμείς επί χρόνια δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα και πληρώνουμε όλο το ποσό .

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία συστάθηκε το 2013 επί Αδ. Γεωργιάδη και στελεχώθηκε έναν χρόνο αργότερα, το 2014, επί Μάκη Βορίδη, παρέμενε ανενεργή.

Τον απολογισμό του έργου της επιτροπής μέσα στο σχετικά περιορισμένο διάστημα των περίπου 9 μηνών πραγματικής λειτουργίας της επιχειρεί ο Αθανάσιος Βοζίκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, σε άρθρο του στον ιστότοπο insuranccworld.gr (4 2 2016).

Συγκεκριμένα για τον τομέα του φαρμάκου αναφέρει ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (και ειδικότερα στο σκέλος της διαπραγμάτευσης με τους φορείς φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού) δεν στηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της ούτε από το υπουργείο Υγείας, αλλά ούτε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Η απουσία της (υπο)στήριξης πολιτικά, νομοθετικά, οργανωτικά, οικονομικά και ηθικά στέρησε από τον τομέα της υγείας πολύτιμους οικονομικούς πόρους, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαία φάρμακα. Εκτιμάται ότι μόνο από τη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιδιαίτερα από τα φάρμακα υψηλού κόστους θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν σημαντικές εκπτώσεις και να επιτευχθεί αξιόλογη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα θα επιτάχυναν εντυπωσιακά τον χρόνο εισόδου κυκλοφορίας τους στην ελληνική αγορά, επ’ ωφελεία του ΕΟΠΥΥ, του συστήματος υγείας γενικότερα, αλλά κυρίως των ασθενών. 0 καθηγητής Οικονομικών της Υγείας επισημαίνει ότι διατυπώθηκαν προφορικά και γραπτά προτάσεις και έχει παραδοθεί συγκεκριμένη και αναλυτική πρόταση νομοθετικών παρεμβάσεων (οι οποίες μετεξελίσσουν την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης σε ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό εργαλείο άσκησης πολιτικής στον χώρο της υγείας), κατ’ επανάληψη και σε όλους τους υπουργούς, οι οποίοι θήτευσαν στο υπουργείο Υγείας. Η γεύση που του άφησε η συμμετοχή του στην επιτροπή είναι μάλλον πικρή. Οπως αναφέρει στο κλείσιμο του άρθρου του: Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μάλλον ελάχιστοι στο υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ είχαν και έχουν, ακόμα και σήμερα, πλήρη γνώση του εύρους των αρμοδιοτήτων της επιτροπής, του τεράστιου όγκου πληροφορίας και γνώσης που θα πρέπει να δημιουργήσει και διαχειριστεί και κατ’ επέκταση της υποστήριξης που θα έπρεπε να της παρασχεθεί Και όσοι είχαν γνώση, μάλλον δεν ήταν διατεθειμένοι να εκχωρήσουν στην επιτροπή το μερίδιο της εξουσίας στη λήψη αποφάσεων, το οποίο και ήθελαν να κρατήσουν για τους ίδιους .

Υπό νέα διοίκηση ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ορίζεται ο Δημήτριος Γεωργακέλος, καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ την επιτροπή απαρτίζουν οικονομολόγοι, στελέχη του ΕΟΠΥΥ, του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, φαρμακοποιοί και γιατροί.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 17/02/2016