Μέχρι αύριο θα έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων από τον υπηρεσιακό υπουργό Θάνο Δημόπουλο, παρά τις αντιδράσεις του επικεφαλής της διεύθυνσης γενικών οικονομικών και δημοσιονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Giuseppe Carone.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Giuseppe Carone φέρεται να έδωσε τελικά το “πράσινο φως” για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον υπηρεσιακό υπουργό, με το σκεπτικό ότι θα ξανασυζητηθεί το θέμα με την καινούρια κυβέρνηση μετά τις εκλογές…

Η αντίδραση του υπεύθυνου για τα φάρμακα τεχνοκράτη από πλευράς Θεσμών, αφορούσε την προστασία των φαρμάκων με τιμή κάτω από 12 ή 7,8 ευρώ για τα πρωτότυπα και γενόσημα, αντίστοιχα, καθώς και για την κοστολόγηση με βάση την προστασία δεδομένων και όχι πατέντας. Στην πρώτη περίπτωση, το αιτιολογικό ήταν ότι η εξοικονόμηση από τις μειώσεις τιμών δεν θα φθάσει τα 80 εκ. ευρώ που ήταν το ζητούμενο, αλλά θα περιοριστούν σε 60 εκ. ευρώ.

Στην δεύτερη περίπτωση το πρόβλημα ήταν η παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντα) για τα πρωτότυπα σκευάσματα, με τον νόμο του 3ου Μνημονίου που προβλέπει τη λήξη της προστασίας δεδομένων αντί της πατέντας για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων στο 50% των πρωτοτύπων και στο 32,5% των γενοσήμων τους.

Εν αναμονή της εκλογής νέας κυβέρνησης λοιπόν, ο G. Carone έδωσε το “πράσινο φως” για να προχωρήσουν οι διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων και η νέα απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στο μεταξύ, ο ΕΟΦ ξεκινά νέα διαδικασία για τιμολόγηση νέων γενοσήμων και υβριδικών σκευασμάτων, ζητώντας στοιχεία ως την ημέρα των εκλογών, 20 Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία που θα κατατεθούν, αφορούν φάρμακα που ζήτησαν τιμή από 17.10.2014 – 31.7.2015, με ισοτιμία συναλλαγμάτων της 17 Αυγούστου 2015.

Έτσι, η όλη διαδικασία για την έκδοση τελικά του δελτίου τιμών φαρμάκων, δεν προβλέπεται να ολοκληρώνεται πριν τα μέσα Οκτωβρίου, με ένα ενιαίο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που υπέγραψε ο υπηρεσιακός υπουργός Θάνος Δημόπουλος, προβλέπει ως βάση υπολογισμού για τις μειώσεις τιμών στο 50% και 32,5%, αντίστοιχα, την τιμή που ίσχυε στο πρωτότυπο σκεύασμα, όταν ξεκίνησαν οι πωλήσεις του πρώτου γενοσήμου του. (Η διάταξη ζητά το πρώτο τιμολόγιο που εκδόθηκε για το πρώτο γενόσημο).

Η απόφαση προστατεύει τα φθηνά φάρμακα από τέτοιες μειώσεις τιμών που θα διακινδύνευαν την παρουσία τους στην εγχώρια αγορά. Συγκεκριμένα η προστασία αφορά πρωτότυπα που δεν ξεπερνούν τα 12 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,40 ευρώ και γενόσημα που δεν ξεπερνούν τα 7,8 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,26 ευρώ.

Στο μεταξύ παράγοντες του φαρμάκου παρατηρούν ήδη μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά, με ακριβά φάρμακα που κυμαίνονται από 70-300 ευρώ να αυξάνουν τα μερίδια αγοράς τους από 250-700%, υποκαθιστώντας άλλα φάρμακα που το κόστος τους δεν υπερβαίνει τα 10 ευρώ, υπογραμμίζοντας πως με την προστασία των πολύ φθηνών φαρμάκων, θα εξοικονομηθούν πολλά περισσότερα παραμένοντας στην αγορά, αντί της μείωσης της τιμής τους…

Healthmag.gr 10/9/2015