Επτά εμβόλια προστίθενται στην απόφαση του ΕΟΦ για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, πριν καλά-καλά προλάβει να αρθεί η προηγούμενη απόφαση περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών που είχε αποφασιστεί στα μέσα Ιουλίου.

Σε διάστημα λίγων λεπτών της ώρας, η διοίκηση του ΕΟΦ ήρε την προηγούμενη απόφαση του Ιουλίου που αφορούσε φάρμακα και εξέδωσε νέα, στην οποία συμπεριέλαβε τα παρακάτω επτά εμβόλια.

Στην σχετική απόφαση επισημαίνεται πως προχωρεί στην απαγόρευση παραλλήλων εξαγωγών, μετά από διαρκή αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας φαρμάκων, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των ασθενών με τα συνδυασμένα εμβόλια που περιέχουν αντιγόνα κοκκύτη, διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου ινφλουένζας και ηπατίτιδας Β.

Συγκεκριμένα :
1) Προστίθενται στον κατάλογο των προσωρινά απαγορευομένων προς παράλληλη εξαγωγή, ενδοκοινοτική διακίνηση και αποθεματοποίηση, τα φάρμακα ΗΕΧΥΟΝ Ενέσιμο εναιώρημα σε προγεμισμένη σύριγγα και BOOSTRIX Ενέσιμο εναιώρημα
2) Τα φάρμακα (εμβόλια) που απαγορεύεται προσωρινά να αποτελέσουν αντικείμενο παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης είναι τα εξής:

1. INFANRIX HEXA κόνις και εναιώρημα για ενέσιμο εναιώρημα της GLAXOSMITHKLINE BIOLOGICALS SA, RIXENSART, BELGIUM
2. ΙΝFANRIX IPV HIB κόνις και εναιώρημα για ενέσιμο εναιώρημα της GLAXOSMITHKLINE AEBE
3. ΙΝFANRIX TETRA Ενέσιμο εναιώρημα σε προγεμισμένη σύριγγα της GLAXOSMITHKLINE AEBE
4. BOOSTRIX POLIO Ενέσιμο εναιώρημα της GLAXOSMITHKLINE AEBE
5. ΤΕΤRAVAC Ενέσιμο εναιώρημα της SANOFI PASTEUR MSD SNC
6. PENTAVAC Κόνις και εναιώρημα για ενέσιμο εναιώρημα της SANOFI PASTEUR MSD SNC
7. HEXYON Ενέσιμο εναιώρημα σε προγεμισμένη σύριγγα της SANOFI PASTEUR MSD SNC, FRANCE.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΦ, η απαγόρευση εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. Η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει και για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.
Η έκτακτη εισαγωγή μπορεί να πραγματοποιείται από το ΙΦΕΤ Α.Ε. ή φαρμακευτική εταιρεία στο πλαίσιο της μόνιμης ή/και της έκτακτης κάλυψης των αναγκών των ασθενών. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.
Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων.

Healthmag.gr 8/9/2015