Τα παγκόσμια δικαιώματα αντισώματος για την καταπολέμηση της νόσου Κρον αποκτά η Allergan από την AstraZeneca, έναντι 1,52 δισ. δολαρίων, καταβάλλοντας προκαταβολικά 250 εκατ. δολάρια.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί με τακτικές πληρωμές, ανάλογα με τις πωλήσεις του αντισώματος στην αγορά, καθώς βρίσκεται ακόμη σε στάδιο δοκιμών.
Η Allergan, η οποία παράγει τις ενέσεις μπότοξ, είναι αρκετά δραστήρια στο πεδίο των εξαγορών έπειτα από την αποτυχία της συγχώνευσης με τη Pfizer, έναντι 160 δισ. ευρώ.
Η νόσος Κρον είναι φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που επιβαρύνει τον οργανισμό για μακρά χρονικό περίοδο.
Η Allergan δεν προσανατολίζεται γενικά στην παραγωγή φαρμάκων και θεραπειών για την καταπολέμηση εντερικών παθήσεων, όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.
Με εξαίρεση τη συμφωνία με την AstraZeneca για την απόκτηση των δικαιωμάτων του αντισώματος MEDI2070, αποσκοπεί σε θεραπείες για παθήσεις του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος και του μεταβολισμού, ενώ επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί και στην ογκολογία.
Μόλις τον περασμένο μήνα η Allergan συμφώνησε στην εξαγορά της Tobira Therapeutics, με έδρα το Σαν Φρανσισκο και ειδίκευση σε παθήσειβ του ήπατας, έναντι 1,7 δισ. δολαρίων. Λίγο πριν από αυτήν τη συμφωνία, η Allergan ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας 639 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά της Vitae Pharmaceuticals, η οποία επικεντρώνεται στην παραγωγή φαρμάκων για δερματικές παθήσεις.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 04/10/2016